Gündem

Dostluğumuz Ebedi

Dostluğumuz Ebedi

Dostluğumuz Ebedi
30-04-2014 18:09


Afganistan İçişleri Bakan Yardımcısı Ekramuddin Yawar; ‘Afganistan ve Türkiye’nin dostluğu yüzyılları geçmiştir. Ben 48 yıl önce ilk olarak Afganistan’da Türkçe öğrenmeye başladım. Eğer biz Afganistan ve Türkiye dostluğu hakkında saatlerce konuşursak, bu saatler dostluğumuzu anlatmaya, derinliğini anlatmaya yetmez. ‘

ERSAN ARSLAN

Türkiye ile Afganistan arasında imzalanan mutabakat gereği Sivas Polis Meslek Yüksek Okulu’nda sürdürülen Afgan Ulusal Polis Eğitimlerinin 4. Dönemi 499 öğrencinin katılımı ile başladı.

Sivas PMYO’da 4. Dönem Afgan Ulusal Polis Eğitimi için açılış töreni gerçekleştirildi. Törene Afganistan İçişleri Bakan Yardımcısı Ekramuddin Yawar, Sivas Vali Vekili Mustafa Aydın, Japon İşbirliği Türkiye Ofisi Proje Geliştirme Danışmanı Muyuki Konnai, Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Kemal Yüzgüleç, ABD Büyükelçiliği 2. Kâtibi Askeri ve Siyasi İşler Sorumlusu Artuno Hines, Afganistan Askeri Ateşesi Albay Mohammad Zaheer Nazari ve il protokolünün önde gelen isimleri katıldı.

Saygı duruşu ve her iki ülkenin milli marşlarının okunması ile başlayan programda Sivas PMYO’da gerçekleştirilen eğitimlerin yer aldığı sinevizyon gösterisine yer verildi.

‘EĞİTİM ALAN POLİSLER ÇOK FARKLI’

Daha sonra bir konuşma yapan Afganistan İçişleri Bakan Yardımcısı Ekramuddin Yawar, Sivas PMYO’da eğitim alarak ülkelerinde göreve başlayan polislerin diğerlerinden çok farklı olduklarının açıkça görüldüğünü söyledi.

Burada gerçekleştirilen eğitimlerin Afganistan için çok önemli olduğunun altını çizen Yawar, ‘4. Dönem polis eğitimini Sivas Polis Akademi merkezinde başlatmaktan çok mutluyuz. Buradaki arkadaşlar biliyorlar ki bu Afgan erkek polisinin Sivas’ta aldığı eğitimin 4. Dönemidir. Bu dört dönemde Afganistan Milli Polisi, 2 binden fazla öğrenciyi Afganistan İçişleri Bakanlığı aracılığı ile buraya gönderdi. Çok mutluyum ki bir grup da Afgan kadın polisi buraya geldiler ve 3 aylık bir eğitim aldıktan sonra Afganistan İçişleri Bakanlığı’nda görevlerini yapmaktadırlar.

Gerçekten de Türkiye’nin verdiği eğitim, potansiyel geliştirme açısından, bizi destekleme açısından, Afgan halkına ve özellikle Afgan ulusal polisine çok büyük bir değerdir, çok önemlidir. Gerçekten bugüne kadar yaklaşık 2 bine yakın kişi Afganistan İçişleri Bakanlığında görev yapmaktalar ve biz Sivas’ta eğitim alıp dönenlerin diğerlerine kıyasla çok çok farklı olduğunu görüyoruz. Arkadaşlarım biliyorlar ki, Afganistan uzun yıllar savaşla mücadele etmiş, bir iç savaş yaşamıştır ve Afgan polisinin her şeyi kaybolmuştur. Polis eğitim alamamıştır. Ancak, ne mutlu bize ki Amerika’nın yardımıyla, Japonya’nın sponsorluğuyla, AB’nin yardımıyla ve özellikle dost ve kardeş ülkemiz Türkiye’nin vermiş olduğu eğitimler sayesinde ve onların yönetim kadrosu, hocaların, hepsinin yardımlarıyla bugün biz Afganistan İçişleri Bakanlığı’nda değişikliğin olduğunu çok net bir şekilde görüyoruz ve buradan hepsine teşekkür ediyorum’ dedi.

‘DOSTLUĞUMUZU ANLATMAYA            

SAATLER YETMEZ’

Konuşmasında Türkiye ve Afganistan’ın iki kardeş ülke olduklarına vurgu yapan Bakan Yardımcısı Yawar, Türkiye ile Afganistan arasındaki dostluğu anlatmaya saatlerin yeterli olmayacağını söyledi.

Yawar; ‘Afganistan ve Türkiye’nin dostluğu yüzyılları geçmiştir. Ben 48 yıl önce ilk olarak Afganistan’da Türkçe öğrenmeye başladım. Eğer biz Afganistan ve Türkiye dostluğu hakkında saatlerce konuşursak, bu saatler dostluğumuzu anlatmaya, derinliğini anlatmaya yetmez. Bizim, Türk dostlarımız bir kez daha ispat ettiler ki, bugün Afganistan Polisi’ne mesleği öğretmek ve Afgan polisini üst düzeyde eğitmek için Afganistan’ın örf, adet, mezhep, din, gelenek ve göreneğini, her şeyini düşünerek Afgan halkının yanında olduklarını bir kez daha ispat ettiler’ ifadelerini kullandı.

‘400 KADIN POLİSİ DAHA

GÖNDERMEK İSTİYORUZ’

Bu eğitimler kapsamında daha önce ilk dönem olarak Afgan kadın polislerin de Sivas’a gelerek eğitim aldıklarını belirten Bakan Yardımcısı Yawar, yakın zamanda 400 kadın polisi tekrar eğitim için Sivas’a göndermek istediklerini, bu konuda görüşme yaptıklarını söyledi.

Yawar;  ‘Sizler 4. Dönemsiniz. Eğitim için dost ve kardeş ülke Türkiye’de bulunmaktasınız. Unutmayın ki, bunun 5. ve 6. Dönemleri de olacaktır ve bayanları da tekrar göndereceğiz 2. ve 3. Dönem olarak. Biz geldik, Sivas’ta tekrar görüşmeler yaptık. Bizim çabamız 400 kadın polisi tekrar Türkiye’de Sivas’ta eğitim görmeleridir. Çünkü kültür, örf adet ve gelenek görenekler açısından Türkiye bize çok çok yakındır. Bu nedenle 400 kadın Afgan polisinin tekrar Türkiye’de eğitim almasını istiyoruz ve bu noktada görüşmelerimizi başlattık’ dedi.

‘AFGANİSTAN’DA

EĞİTİM VERMEK İSTİYORUZ’

Gelecekte bu tür eğitimleri Afganistan’da gerçekleştirmek istediklerini belirten Bakan Yardımcısı Yawar, bu konuda AB, Japonya ve Türkiye’nin desteğini beklediklerini söyledi.

Yawar, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

‘Afgan Ulusal Polisi daha olması gerektiği gibi değil. Daha çok eksiğimiz vardır. Biz, polisimizin profesyonel, uzman bir polis olması, yasaları toplumda icra etmesi için çaba göstermeyiyiz.

Bizim, Türk arkadaşlarımızdan, Amerika’daki, Japonya’daki ve AB’deki arkadaşlarımızdan şöyle bir ricamız var; gelecekte polisin mesleki, mastır ve doktora düzeyinde bile eğitim vermesini istiyoruz. Eğer böyle yapılırsa Afgan polisi o zaman kendi kendine yetecektir. Biz üst düzeyde, doktora ve mastır düzeyinde bile eğitim vermesini istiyoruz. Afganistan’da polis akademimiz, kolejimiz vardır, kurs merkezlerimiz, eğitim merkezlerimiz vardır. Önerimiz şu; gelecekte Amerikalı, Japonyalı, AB’deki arkadaşlarımız ve Türk dostlarımız bize eğitimli hocaları göndersinler ve bu eğitimli hocalar sayesinde biz Afganistan’da eğitimlere devam edelim ve Afganistan’ın içindeyken de kendi polisimizi mesleki anlamda daha fazla eğitebilelim.’

‘DÜNYA, AFGANİSTAN’DA

BARIŞ VE HUZUR İSTİYOR’

Japon İşbirliği Türkiye Ofisi Proje Geliştirme Danışmanı Muyuki Konnai ise konuşmasında Türkiye’nin gelişmekte olan ülkelere bilgi ve becerilerin aktarılması noktasında önemli ortaklardan biri olduğunu söyledi.

Afgan polis adaylarına seslenen Konnai, bu fırsatı iyi değerlendirmelerini istedi. Tüm dünyanın Afganistan’da, barış ve huzur istediğini belirten Konnai, ‘ülkenizi daha güvenli, daha barış içerisinde, daha refah içerisinde olan bir ülke yapmak için ilerleyeceksiniz’ dedi.

Konnai, şu şekilde konuştu:

‘Burada seçilmiş olan öğrenciler olarak bulunuyorsunuz. Afganistan’ın, Türkiye’nin, Nato ve Japonya’nın sizden çok fazla beklentileri bulunuyor.

Bu benim buraya 4. Gelişim. Japonya 3 aylık bir süre ile 9 Haziran’dan başlamak üzere judo eğitimleri vermekte. 6 adet seçilmiş judo uzmanımız buraya geliyorlar ve 1 aylık süre ile sizlerle birlikte kalıyorlar. Hepsi polis teşkilatından gelmekteler ve dünya genelinde de takdire şayan judo tecrübeleri bulunmakta. Bu uzmanlarımız sizlerle bir araya gelmek için büyük bir heyecan içinde beklemekteler. Geçtiğimiz sene bazı Afganistanlı öğrencilerle konuştum. Judo onlara sadece kendilerini korumayı değil, aynı zamanda toplum içerisinde, insanlar arasında nasıl davranmaları gerektiğini de öğretmiş. Çünkü judo eğitmeleri her zaman onlara saygıyla davranmış ve özellikle başka insanların önünde disiplinli bir şekilde davranmıştır. Eğitim müfredatınız çok iyi bir şekilde düzenlenmiş ve Sivas PMYO tarafından dikkatle tasarlanmıştır. Sizin 6 aylık eğitimlerinizin en iyi şekilde etkili ve değerli olması amaçlanmaktadır. Bu yarıyıl içerisinde hem fiziki açıdan hem de zihinsel açıdan çok daha güçlü hale geleceksiniz. Aynı zamanda her gün burada göstermiş olduğunuz çabalar sayesinde ülkenizi daha güvenli, daha barış içerisinde, daha refah içerisinde olan bir ülke yapmak için ilerleyeceksiniz.

Dünya genelinde sizin ülkenize insanların bakış açısı şu şekilde; ‘yakın bir zamanda barış ve istikrar gelsin.’ bütün beklentimiz bu. Umut ediyorum ki, bu fırsatı en iyi şekilde kullanacaksınız.’

‘ULUSLAR ARASI BARIŞIN

TESİSİ HEDEFLENMEKTEDİR’

Sivas PMYO Müdürü 1. Sınıf Emniyet Müdürü Rüstem Temel ise konuşmasında bu eğitim projesi ile profesyonel bir polis gücünün yetiştirilmesi ve bu yolla ulusal, bölgesel ve uluslar arası barışın tesisinin hedeflendiğini söyledi.

Temel; ‘Türk milleti olarak Afganistan’a karşı duyduğumuz tarihi dostluğumuzun gereğini yerine getirme bilinciyle başta emniyet teşkilatımız olmak üzere ülkemizin tüm kurumlarıyla ortaya koyduğu samimi gayret ve çalışmaların Afganistan’a ülkesi ve milletiyle birlik ve beraberlik içerisinde barış, huzur ve mutluluk getireceğine inanarak, çalışmalarımızı azimle sürdürmekteyiz’ dedi.

Program, diğer konukların selamlama konuşmalarının ardından sona erdi.

Edinilen bilgiye göre; ‘Polisliğe giriş ve uyum eğitimi’ ile başlayan eğitim programı Temel ve İleri Düzey Polislik Eğitim Modülleri, Suç soruşturmaları ve Lojistik Eğitim Modülleri ile tamamlanacak. Eğitim programı 6 ay sürecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER