Gündem

Ata´nın Huzuruna Çıkıldı

Ata´nın Huzuruna Çıkıldı

Ata´nın Huzuruna Çıkıldı
23-05-2014 23:54

HABER MERKEZİ

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde (ETÜ) gerçekleştirilen TOBB’un 70. Genel Kurulu’na Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, bakanlar, oda ve borsa başkanları ile delegeler katıldı. 

Soma ‘da yaşanan felaket için yapılan saygı duruşuyla başlayan Genel Kurul’da konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin ‘yeni bir büyüme modeline’ ihtiyacı olduğunu belirterek bunun için yapılması gereken reformları 5 maddede topladı. ‘Reform ateşini yeniden canlandırıp eksik kalanları da tamamlayalım’ çağrısında bulunan Hisarcıklıoğlu ‘Öncelikli ihtiyaç duyulan unsurları; vergi reformu, cari açığı azaltacak sanayi stratejisi, istihdamın teşviki, girdi maliyetlerinin azaltılması ve reel sektörün bankalarla çalışma ortamının iyileştirilmesi’ olarak açıkladı. 

Fert başına düşen milli gelirin son 6 yıldır 10 bin dolarda takılıp kaldığını bildiren Hisarcıklıoğlu ‘2023’te, 2 trilyon dolar milli gelir hedefini yakalamak istiyorsak, her yıl yüzde 8 civarında büyümeliyiz. Son 10 yılda 4 defa yüzde 8’in üzerinde büyümeyi sağlamışız. Demek ki biz bunu yapabiliyoruz’ dedi. 

YEŞİL PASAPORTLU ZİHNİYET ENGEL OLDU 

Yeşil pasaport ile Kalkınma ajansları konusunda önemli acıkmalar yapan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: ‘ Oda-Borsa Başkanlarımız ve başarılı işadamlarımız için yeşil pasaport çalışmaları yapıldı. Ancak hayata geçiremedik. Yeşil pasaportlu zihniyet buna engel oldu.  Unutmayalım, ülkemizi sadece bürokratlarımız değil, iş adamlarımız da temsil ediyor. Girişimcilerimizin itibarı, ülkemizin itibarıdır. Başarıları, ülkemizin başarısıdır. Artık bizim ayağımızdan şu prangaları söküp atın! Biz de Türk firmalarını dünyaya açalım.

ODA VE BORSALARIMIZ O ŞEHRİN HAFIZASIDIR

İş âleminin önemli bir sıkıntısı da bölgesel kalkınma ajanslarında özel sektörün ikinci plana atılması. Biz yerel kalkınma projelerinin hayata geçirilmesi için Kalkınma Ajanslarına çok önem veriyoruz. Bunu sağlamak için de, yerel aktörlere daha etkin rol verilmesini gerekli görüyoruz. Başta Valilerimiz olmak üzere bürokratlarımız, gittikleri illerde belirli bir süre için görev yapıyor. Yani ne ilin geçmişini hissedebiliyor, ne de projelerin öncesini ve sonrasını takip edebiliyor. Oysa Oda ve Borsalarımız o şehrin hafızasıdır, iş âleminin asli temsilcileridir. Şehirleri için yapılan projeleri kendiişleri gibi sahiplenip sonuna kadar takip ederler. Bu nedenle İl ve Bölgelerde Kamu-Özel sektör el ele vermeli, öncelikler ortak akılla belirlenmeli.

ERDOĞAN: SORUMLULUĞU OLANLAR BUNUN HESABINI VERECEK

Kürsüye yoğun bir tezahürat eşliğinde gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise konuşmasının büyük bir kısmını Soma’da yaşanan felaket ve buna bağlı olarak iş güvenliği konularına ayırdı. İş dünyasının iş güvenliği ve sağlığı konusunda duyarlılığının artması gerektiğini belirten Erdoğan, ‘Hepimizin canını acıttı’ diyerek iş güvenliği konusunda şunları söyledi: ‘Her gün ortalama 2 işçimizi iş kazalarında kaybediyoruz. Son on yılda 720 bin işyeri 1.5 milyona çıktı. 2002 de 5 milyon kişi istihdam ediliyordu, şu anda 12 milyon kişi istihdam ediliyor. İşyeri ve işçi sayısı artarken, iş kazası yüzde 55 azaldı. Hedef bunu sıfıra yaklaştırmak. TOBB olarak, sizin de üzerinizde sorumluluklar olduğunu bilmeniz görmeniz gerekiyor.’

KILIÇDAROĞLU: ‘ÜRETEN TÜRKİYE’ YENİ SLOGANIMIZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Erdoğan’ın konuşmasını dinlemeden ayrılmasını eleştirdi. Konuşmasında ‘diktatör’ kelimesini kullanmadan Erdoğan’a yanıt veren Kılıçdaroğlu, ‘Yasama, yürütme benim ayağımı engelliyor diyene ne diyeceğiz’ ifadesini kullandı. İşadamlarına, ‘Başbakanı eleştirirsem başıma bir iş gelir mi ve telefonlarım dinleniyor mu’ endişesi taşıyıp taşımadıklarını soran Kılıçdaroğlu, ‘Bunun yanıtını vicdanınıza göre verin’ dedi. Vergi denetimlerinin silah olarak kullanılmaması gerektiğini anlatan Kılıçdaroğlu, Gelir İdaresi’ni yeniden yapılandırıp işverenin içinde olduğu bir formül geliştireceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu ayrıca ‘Üreten Türkiye, yeni sloganımız’ diye konuştu.

YILDIRIM, GENEL KURUL DİVAN ÜYELİĞİ YAPTI

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde 1734 delege ile oda ve borsa başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen 70. Mali Genel Kurulda TOBB TSO Konsey Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanımız Osman Yıldırım, Divan Üyeliği yaptı. TOBB’da geçtiğimiz dönemlerde iki kez Divan Başkanı olarak genel kurulu yöneten Başkan Yıldırım’ın bu başarısı iş dünyasından da tam not aldı. 

BAŞBAKANA TOBB ETÜ RAPORU VERİLDİ

Başkan Yıldırım, TOBB Genel Kurulu’nda Başbakan Erdoğan ile görüştü. Yıldırım, yıllardır Sivas’ın gündemini oluşturan ve YÖK’ün vereceği karar üzerine Sivas’ta açılacak TOBB ETÜ fakülteleri hakkında Başbakan Erdoğan’a rapor sundu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da tam destek verdiği raporun Sivas için müjdeye dönüşmesi bekleniyor.   

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER