Gündem

?Bir araya gelmeliyiz?

?Bir araya gelmeliyiz?

?Bir araya gelmeliyiz?
21-06-2013 21:31


MUSTAFA IŞIK

Seminere ilgi, beklenenin çok çok altında olurken başta Sivas Valiliği olmak üzere davet edilen kurumların ilgisizliği hayal kırıklığı yaşattı. 

Buruciye Otel’de gerçekleştirilen seminere Dünya Sağlık Örgütü’nün Aile ve Sosyal Politikalar ve Sağlık Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü Toplum Temelli Rehabilitasyon Projesi Ulusal Danışmanı, Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Fatma Zengin konuşmacı olarak katıldı.

Proje Kuruculuğunu Umut Koşan’ın yaptığı ‘ebial’ projesinin Türkiye’de ilk kez Sivas’ta uygulandığı, Sivas’ın ardından birçok ilde bu çalışmanın gerçekleştirileceği belirtildi. ‘Ebial’ çalışması kapsamında bugün ise Buruciye Otel’de ‘Ebeveyn-Çocuk ilişkilerinde Güven ve Özgüven’ konulu atölye çalışması gerçekleştirilecek.

‘TOPLUMSAL BİR SORUN’

Dünya Sağlık Örgütü’nün Aile ve Sosyal Politikalar ve Sağlık Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü Toplum Temelli Rehabilitasyon Projesi Ulusal Danışmanı Fatma Zengin, engelliliğin bireysel bir sorun değil, toplumsal bir sorun olduğunu söyledi.

Bu konuda yasal düzenlemeler bulunduğunu ancak toplumsal olarak da ön yargıların ortadan kalkması gerektiğini belirten Zengin, bu tür çalışmaların bu açıdan çok önemli olduğunu söyledi.

Zengin; ‘Umut Bey engelli bireylerle ilgili çalışmalar yapıyor. Engelli Bireyler ve Aileleri (ebial) çalışmaları kapsamında Türkiye’deki ilk başlangıcı Sivas’ta yapılan bir program yapılıyor. Çalışmanın Hem aile içerisinde hem de toplum içinde engelli bireylerle dışlama, dışlanma kavramlarında akademik çalışmalar ve insanların tecrübelerinin bir araya getirilmesi gibi bir amacı var.

Kurum odaklı, tıbbi model dediğimiz sadece kişiye özel bir sorun olarak algılanan engellilik aslında toplumsal bir sorun ve toplumdaki çeşitli engellerden dolayı da engeller çok yoğun olarak yaşanıyor. Dolayısıyla toplumsal alan nasıl düzenlenebilir diye toplum temelli hizmetler denen yeni bir hizmet sistemi gelişti. Türkiye’de hem yasal düzenlemeler ile hem de son 3-4 yıldır yeni hizmetler ile bu sisteme geçmeyi düşünüyor’ dedi.

‘TARAFLAR BİR ARAYA GELMELİ’

Bu sorunların çözümü noktasında gerçekleştirilen çalışmların çok önemli olduğunu belirten Zengin, toplumdaki ön yargının azalması gerektiğini söyledi.

Zengin, ‘Burada önemli olan herkesin eşit insan ve vatandaş olarak eşit katılımın sağlamak, kendi tercih ve isteklerine göre yaşamalarının desteklenmesi. Bunun bir boyutu yasal ve sosyal düzenlemeler ama çok önemli bir boyutu da insanların yani genel toplumun bu konuda ön yargılarının azalması. Bunun için her iki grubun bir araya gelmesi, insani yönlerini görmesi, zaman içinde bir arada olunmamasından kaynaklı oluşan farklı korku ve önyargıların giderilmesi için bu tür bir araya gelmeler çok önemli’ şeklinde konuştu.

Proje kurucusu Koşan ise ebial’ın kapsamı ve hedefi hakkında bilgi verdi. Koşan, bugün ise Buruciye Otel’de 13:30-15:30 saatleri arasında ‘Ebeveyn-Çocuk ilişkilerinde Güven ve Özgüven’ konulu atölye çalışması gerçekleştirileceğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER