Gündem

Mahkemeye Başvuracağız

Mahkemeye Başvuracağız

Mahkemeye Başvuracağız
20-06-2014 17:49

Sivas Belediyesi’nin özel bir organizasyon firmasına verdiği Ramazan Etkinlikleri kapsamında, Cumhuriyet Meydanı ve Selçuklu Parkı içerisine kurulan stantlara lokantacılardan sert tepki geldi. Bu stantlarda ticari faaliyet gösterilmesinin esnafa zarar vereceğini belirten Lokantacılar Odası Başkanı Nazım Yiğit, ‘İdare Mahkemesi’ne başvurarak yürütmeyi durdurma kararı almayı düşünüyoruz.’ dedi.

ERSAN ARSLAN

Sivas Lokantacılar Odası Başkanı Nazım Yiğit, Sivas Belediyesi’nce özel bir şirkete verilen ve Ramazan Ayı boyunca gerçekleştirilecek Ramazan Sokağı etkinlikleri ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Bu konuda Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğinin Lokantacılar Odası ve diğer odaların görüşünü almadığını savunan Yiğit, kentin merkezinde tarihi alanların bulunduğu yere kurulan standartlarda ticari faaliyet gösterilecek olmasının esnafa büyük zarar vereceğini savunarak, duruma tepki gösterdi. Bu stantlarla ilgili Esnaf Odaları’ndan net bir bilgi alamadıklarını, gerekli bilgilerin verilmesi ve yasal işlemlerin yapılması için SGK, Maliye, Belediye ve Anıtlar Kurulu’na yazı yazdıklarını,  gelen cevaplarla birlikte konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.

‘TÜM ESNAFIMIZ

ZARAR GÖRECEK’

Ramazan Sokağı’nda açılacak stantlarla sadece lokantacıların değil tüm esnafların zarar göreceğini savunan Yiğit, odaların bu konuda görüşlerinin alınmamasını da eleştirdi.

Yiğit; ‘Sivas’ımızın nüfusu, gelir-gideri belirli. Biz Ramazan şenlikleri adı altında burada ticari faaliyet gösterilmesini kabul etmiyoruz. Bununla ilgili yazışmalarımızı yaptık. Belediyemize, Anıtlar Kurulu’na SGK ve Maliyeye yazdık. Bu, Sivas’ın esnafını Ramazan şenlikleri adı altında zor durumda bırakmaktır. Biz kış sezonundan çıktık, 3 aylık bir yaz sezonumuz var. Bu yaz sezonunda da gelip birileri stant kurarak bir ay iş yapması doğru değil. Belediye başkan yardımcımızla görüştük, Sivaslılar tercih edilecek denildi ama biz zaten sabit esnaflarız. Bunu tutup da 160 tane Sivas’ın merkezinde, tarihi eserlerin bulunduğu yere böyle şeylerin yapılması ne kadar doğru? Sivas’ta esnaf mı eksildi, yoksa birileri bir şey mi yapmak istiyor? Bununla ilgili Esnaf Odaları Birliğince odalardan görüşleri alınmamıştır. Hiçbir şekilde toplantı yapılmamıştır. Bu direk birilerin verildi, ihale edildi ama nasıl edildiğini biz de bilmiyoruz. Lokantacı arkadaşlarımız bu duruma aşırı derece tepkili. Bu sadece lokantacılara değil, kahveci esnafına da, tuhafiyeci esnafına da, tatlıcı esnafına da zararının olacağını düşünüyorum.

Ben esnaf odaları birliği başkan yardımcısı ile görüştüm. ‘Sadece bizden görüş aldılar, slayt gösterisi yaptılar, ‘şunları şunları yapacağız’ diye söylediler. Bizim bilgimiz bu kadar’ dediler. Ama Esnaf Odaları Birliğinin bilgisi olmadan zaten olmaz. Biz isterdik ki, Lokantacılar Odası, Yiyecek Maddesi Yapanlar ve Satanlar Odasını, diğer odaları çağırarak bir değerlendirme toplantısı yapalım, bir sıkıntı yoksa hep beraber imza altına alalım, izin verelim. Sivas’ımıza güzel bir şeyler yapılmasını biz de talep ederiz. Yarın oraya tahtalarla stant kurulup bir ticari faaliyet yapıldığı zaman esnafımızın gerçekten mağdur olacağını düşünüyoruz.’ Dedi.

 ‘MAHKEMEYE BAŞVURACAĞIZ’

Açılan stantlarla ilgili netice alamamaları halinde mahkemeye başvurarak yürütmeyi durdurma kararı alacaklarını söyleyen Lokantacılar Odası Başkanı Nazım Yiğit, Belediye Başkanı Sami Aydın’dan da konuyla ilgili randevu talep ettiklerini söyledi.

Yiğit, şu ifadeleri kullandı:

‘Biz şimdi bu mekânda bir iftar sofrası verdiğim zaman kapalı bir alan. Sigara içmek isteyecekler ve en çok meydan tercih edilecek. Bu da tüm esnafımıza zarar verecek. Bu ihalenin nasıl yapıldığı konusunda henüz bir cevap alamadık. Yetkililerle görüşüyoruz. Biz bununla ilgili yasal olarak netice almaya çalışacağız. Anıtlar Kurulu, Belediye, SGK ve Maliye’ye yazımızı yazdık. Bunların neticesinde aldığımız cevapla arkadaşlarımızla birlikte oda olarak İdare Mahkemesi’ne başvurarak yürütmeyi durdurma kararı almayı düşünüyoruz.

Burada siyasi bir şey olup olmadığını tabi ki şuan bilmiyoruz. Biz buralara siyasi şeylerin sokulmamasını istiyoruz. Esnafımızın mağdur olmasını istemiyoruz. Zaten esnafımız zor durumda. Biran önce bu konuda çözüm istiyoruz. Bizleri bilgilendirsinler. Biz sayın başkanımızdan randevu istedik. Biz 30-40 kişi lokantacılar odası olarak gidip bu konuyu dile getireceğiz. Ramazan şenliği ama deniliyor ki her gün bir sanatçı gelecek. Yani Sivas Belediyemiz bir sanatçıyı getiremiyor mu? Daha önce bunlar yapıldı. Biz sosyal tesislerle uğraşırken bir de sosyal tesisin akabinde 160 tane standın açıp da esnafları mağdur etmenin hiçbir anlamı yoktur. Bunlar yarın bir gün bu siyasilere vebalını günahını soracaktır.’

‘GEREKİRSE LOKANTALARIMIZI

AÇMAYACAĞIZ’

Esnafın, sigortasını, kirasını ödeyemez durumda olduğunu belirten Yiğit, burada ticari faaliyet gösterilmesi halinde gerekirse lokantacıların dükkânlarını açmayacağını söyledi.

Yiğit; ‘Esnaf Odaları Birliği başkanımız da herhangi bir açıklama yapmadı. Hepsi masa arkasında toplantılar yaparak, lokantacılar odası, yiyecek maddesi yapanlar ve satanlar odasının, diğer odaların hiçbir görüşü alınmadan o diyor benim haberim yok, o bürü diyor benim haberim yok.  O dışarıdan fuar çadır kurmaya kimse gelmez. Muhakkak birileri sözleşme yapmıştır. Bununla ilgili biz yetkililerden cevap istiyoruz.

Biz SSK ödüyoruz, Maliye bir şey olduğu zaman cezamızı yazıyor, her türlü biz zararı görüyoruz. Dükkân kiralarımız, vergimiz, sigortamız var. Birileri gelecek standı kuracak vergi yok, KDV yok, SKG yok, yer parası yok.  Eğer öyle bir ticaret var ise biz de gerekirse bu konuda arkadaşlarımızla görüşeceğiz ve kesinlikle iftar açmayacağız kapatacağız. 20 tane lokantamız var, Ramazan’da açık olan. Şuan arkadaşlar beni arıyor devamlı ‘gerekirse ağabey kapatalım biz iftar vermeyelim’ diyorlar. Eğer bu konuda netice alamazsak biz de lokantacılar odası olarak bir hafta süreyle lokantalarımızı açmama kararı alacağız.’ Şeklinde konuştu.

 ‘KİRALAR 6 BİN TL İLE

50 BİN LİRA ARASINDA’

Edindikleri bilgiye göre stantların kirasının 6 bin lira ile 50 bin lira arasında değiştiğini belirten Yiğit, Sivas esnafının bu şartlar altıda oradaki stantları kiralayarak iş yapamayacağını söyledi.

Yiğit; ‘Esnafın tam kıştan çıktığı dönemde oradaki bir aylık ticaret bizim 3 ayımızı kaybedecektir.

Sivas Esnafı bu organizasyona katılamaz. Çünkü kiralar bir aylık 6 bin lira. 6 bin lira kiraya verilen bir yerin bir ayda 18 bin lira ciro yapması lazım. 6 bin lira kirası, 6 bin lira içinin anaparası, 6 bin lira da kazanacak ki, bu şahıs gitsin orada ticaret yapsın. 10 bin liraya da, 20 bin liraya da, 50 bin liraya da yer varmış. Biz zaten sabit dükkân kiralarımızı ödeyemiyoruz. Esnaflarımızın farklı yerlerde macera aramalarına gerek yok.  Zaten biz mevcut olan işyerlerimizde şuan ticaretlerimiz bozuk. Arkadaşlarımız, kirasını, KDV’sini, sigortasını ödeyemiyor. Biz torba yasasını beklerken her tarafımız icralık olmuşken, tutup da böyle stantlar açarak esnafı mağdur etmenin bir anlamı yok. Biz bunu şiddetle kınıyoruz. Bunun gerekli cevabını biz lokantacılar odası olarak istiyoruz.’ dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER