Gündem

Tüp Bebek Merkezi Faaliyete Geçecek

Tüp Bebek Merkezi Faaliyete Geçecek

Tüp Bebek Merkezi Faaliyete Geçecek
08-05-2014 17:55


CÜTF Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Gökçe, ‘Tüp Bebek Merkezi ile ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Merkezimizin ana kısmı bitti, devraldık. Ama sadece önde çok küçük, planlanmamış bir kısım vardı. Bu planlamayı sağlayıp projelendirdik. Burası kısa süre içinde tamamlandığında Tüp Bebek Merkezi faaliyete geçecek’ dedi.

KEMAL ÇAĞLAYAN

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi (CÜTF) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Gökçe basın mensupları ile bir araya geldi.

Hastane ile ilgili gelişmeler, yapılan ve planlanan çalışmalar hakkında bilgi veren Gökçe, bu toplantıları artık her ay düzenli olarak gerçekleştirmek istediklerini söyledi. Basın toplantısına başhekim yardımcıları Prof. Dr. Levent Özdemir ve Prof. Dr. Kenan Kaygusuz da katıldı.

‘ACİL EYLEM PLANI HAZIRLADIK’

Toplantıda hastane ile ilgili hazırladıkları acil eylem planı çerçevesinde gerçekleştirdikleri çalışmalardan bahseden Gökçe, bu kapsamda birçok çalışmayı projelendirdiklerini ve uygulama aşamasına geldiklerini söyledi.

Gökçe; ‘Yeni yönetim olarak göreve geleli yaklaşık 3 ay oldu. Bu dönem içerisinde, ne yapabiliriz diye öncelikli olarak bir planlama yaptık. Hastanenin çok acil olan sorunlarına el atmaya karar verdik. Bunların içinde Türkiye’de şuanda büyük sorun teşkil eden bazı konular var. Bunları çözebilmek için öncelikle bir acil eylem planı hazırlayalı istedik. Birçoğunun hazırlık aşamasını bitirdik. Artık, bunları uygulamaya geçirme kısmına kadar da geldik’ dedi.

YOĞUN BAKIM ÇALIŞMALARI

Hastanedeki öncelikli ve önemli sorunların başında yoğun bakımların geldiğini belirten Gökçe, bu konuda önemli çalışmaların hayata geçirildiğini söyledi.

Gökçe; ‘Bizim en önemli çalışmalarımızdan birisi yoğun bakım sorunu ile ilgiliydi. Öncelikli olarak yoğun bakım yataklarımızın kapasitesini artırmak için çalışmalar yaptık. Yoğun bakım yataklarının yüzde 90’ına yakınının onayı alındı. Şuanda yataklarımızın çoğu dolu, hastalarımızın çoğu kabul edildi ve hastaların buradaki bakımına geçildi. Bununla birlikte yeni bir yoğun bakım ünitesinin planlamasını yaptık ve projelendirdik, ihale aşamasına geldi. Bu yılsonuna kadar yetiştirmeyi planlıyoruz. Bu yetişirse gerçekten büyük bir sorunu da bu şekilde çözmüş olacağız’ dedi.

YANIK MERKEZİ…

CÜTF Hastanesi bünyesinde oluşturulan yanık ünitesi ile ilgili de bilgiler veren Gökçe, merkezin şuan hasta kabulü yaptığını ancak, bazı eksikliklerin tamamlanması ile kısa süre içinde dört dörtlük bir merkez olarak hizmet vereceğini söyledi.

Gökçe; ‘Hastanemizde bir yanık merkezi çalışmamız var. Bu merkez gerçekten Türkiye’deki önemli merkezlerden biri olacak. Bu yanık merkezimiz tam donanımlı bir merkez. Bu merkezlerin kontrolü ile ilgili çalışmaları yürüten bir ekip var. Bu ekip de geçen hafta buradaydı, merkezimizi gezdiler ve dört dörtlük olarak değerlendirdiler. Yanık merkezinin yoğun bakım kısmının planlamasını da yaptık, yatak sorununu çözdük. Ameliyathanesi buranın hazır, iç dizaynı dört dörtlük oldu. Burası şuanda hasta almaya başladı ama çok kısa sürede buranın eğitim öğretim kadrosunu da kurup buradaki yetişmiş elemanlarla tamamladığımız zaman 4 dörtlük, ağır hastaları da alabileceğiz. Burası gerçekten bölgedeki en donanımlı ve standartlara uygun bir yanık merkezi haline gelecek’ ifadelerini kullandı.

TÜP BEBEK MERKEZİ

Gökçe, hastane bünyesinde yürütülen bir diğer önemli çalışmanın ise Tüp Bebek Merkezi olduğunu söyledi. Merkezin kısa süre içinde faaliyete gireceğini belirten Gökçe, bu çalışma ile Sivas’ta önemli bir eksikliğin giderileceğini söyledi.

Gökçe, şu şekilde konuştu:

‘Tüp Bebek Merkezi ile ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Böyle bir merkez Sivas’ta yok. Ama çevrede baktığımız zaman bizim bu konuda büyük oranda hastamız, Kayseri’ye Ankara’ya gidiyor. Bunu gidermek için çalışmalarımız sürüyor. Merkezimizin ana kısmı bitti, devraldık. Ama sadece önde çok küçük, planlanmamış bir kısım vardı. Bu planlamayı sağlayıp projelendirdik. Burası kısa süre içinde tamamlandığında Tüp Bebek Merkezi faaliyete geçecek. Bu da ilimizde tek olacak ve gerçekten çok büyük eksiklik duyduğumuz bir merkez. Buranın eğitim ve uygulamasından sorumlu olan öğretim elemanlarımız zaten var. Sadece eksiklik mekân ve gerekli olan cihazların kurulmasıydı. Bunu kısa sürede tamamlayarak Sivas’ta büyük bir eksikliği gidermiş olacağız.’

LABORATUARLAR…

Laboratuarların yeni standartlara uygun hale getirilmesi konusunda da çalışma yaptıklarını belirten Gökçe, ünitelerin kurulumunun tamamlandığının altını çizdi.

Gökçe; ‘Bu sene yapımını tamamlamayı düşündüğümüz bazı noktalar da var. Bunlardan birincisi merkezi laboratuarlar… Şuandaki laboratuarlarımız gerçekten yeni standartları karşılayabilmiş değil. Türkiye’deki çoğu laboratuarlar böyle. Çünkü yeni standartlar çıkarıldı. Bizim biran önce yeni standartları karşılayabilmemiz için yeni laboratuar ünitelerimizin kurulumunu tamamladık gibi. İnşaat işlerini bitirip standartlara uygun bir şekilde dizayn edeceğiz. Aslında burada yapılan işler aynı ama sadece ortamı uygun hale getirmek gerekiyor. Laboratuarımızda şuanda yapılan işlemler dünyadaki tüm merkezlerde kullanılan işlemlerle aynı. Sadece eksik olan kısmımız bakanlığın önerdiği fiziki şartlar.’ ifadelerini kullandı.

ACİL SERVİSİN

EKSİKLİKLERİ GİDERİLECEK

Hastane acil servisindeki eksikliklerin giderilmesine yönelik çalışmaların da tüm hızıyla devam ettiğini belirten Gökçe, özellikle acil servisteki görüntüleme sistemleri ile ilgili sorunu çözüme kavuşturacaklarını söyledi.

Gökçe; ‘Acil servisimizde bazı eksiklikler var. Acil serviste radyolojik görüntülemeye ihtiyaç duyulduğunda bazı görüntülemeler sağlanamıyor. Bu yaptığımız çalışma ile artık hastanın tüm radyolojik işlemleri acil serviste yapılacak. Hasta acil dışına çıkmayacak.

Yine acil girişi ile normal hasta girişi aynı. Aslında bu standartlara çok da uymuyor. Bunu engellemek için ve acilin yeniden yapılandırılması için projelerimizi tamamladık. Yakında ihalelerinin yapılıp çalışmalara başlayarak bu sene sonuna acili de düzenli bir şekilde yetiştirmiş olacağız’ şeklinde konuştu.

Gökçe, yan dallar konusunda da sıkıntı kalmayacağını belirterek, bu eksikliklerin tamamlanması ile birlikte Sivas’ta başka şehirlere hasta gitmeyeceğini belirtti. Gökçe; ‘Üniversite Tıp fakültemizin bazı yan dalları eksik. Bunların çoğu dekanımızın ve rektör hocamızın destekleri ile tamamlanmak üzere. Çok az sayıda eksik olan bölüm kaldı. Bu bölümleri de çok kısa sürede tamamlayarak artık Sivas’ta hastaların eksik olan yan dallar dolayısıyla Sivas’tan başka ile gitmelerini engellemiş olacağız’ dedi.

Gökçe daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER