Gündem

ATATÜRK SİVAS´TA

ATATÜRK SİVAS´TA

ATATÜRK SİVAS´TA
27-06-2013 17:49


ERSAN ARSLAN

Büyük Önder Atatürk’ün Sivas’a ilk gelişinin 94. Yıl dönümü törenle kutlandı. Tören, 27 Haziran 1919’da Sivas’a ilk kez gelen Gazi Mustafa Kemal Paşa hatırasına Sivas-Ankara karayolu üzerindeki haraların bulunduğu alana yaptırılan Sivas’a ve Cumhuriyet’e İlk Adım Anıtı’nda gerçekleştirildi.

Törene Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa İlter, il protokolü ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

‘AYNI HEYECANI YAŞIYORUZ’

Sayı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende Vali Kemelek, Garnizon Komutanı İlter ve Belediye Başkanı Ürgüp, anıta çelenk sundu. Çelenk töreninin ardından Sivas Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü folklor ekibi gösteri gerçekleştirdi.

Sivas Valisi Zübeyir Kemelek törende, şeref defterine duygu ve düşüncelerini yazarak imzaladı. Atatürk’ün Sivas’a gelişindeki heyecan ve gururun bugünde yaşandığını belirten Vali Kemelek, şeref defterine şu ifadeleri yazdı:

‘Aziz Atam, 94 yıl önce batılı güçler tarafından esaret altına alınması girişimlerini bertaraf etmek ve milli bir uyanışı gerçekleştirmek amacıyla Anadolu’nun en güvenli illerinden biri olan Sivas’a ilk teşriflerinizde duyulan heyecan ve gururu biz kez daha yaşamaktayız. İlimize teşriflerinizden 94 yıl önce Sivaslılar olarak bugüne kadar güveninize layık olma çabası içerisinde kurucusu olduğunuz Türkiye Cumhuriyeti’ni sonsuza kadar yaşatmak azim ve kararlılığından hiçbir zaman ödün vermeyecek, gösterdiğiniz hedeflere doğru birlik ve beraberlik içerisinde ilerleyeceğiz. Bilinmelidir ki, şehrimize ilk teşriflerinizdeki milli heyecan ve inanç bugünde aynı şekilde devam etmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle sizi ve silah arkadaşlarınızı bir kez daha rahmet ve şükranla anıyoruz. Ruhunuz şad olsun.’

‘GURURLUYUZ’

Törende, Sivas Valiliği adına günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Atatürk Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Ayhan Boztepe yaptı. Boztepe, ‘Bugün Mustafa Kemal Atatürk’ün Sivas’ı teşriflerinin 94. Yılında onun açtığı yolda ilerleyerek daha modern bir Türkiye’ye ulaşmanın gururu içerisindeyiz’ dedi.

Boztepe şu ifadeleri kullandı:

‘Sivas halkının Mustafa Kemal Paşa’nın Anadolu’ya geçip Milli Mücadele’yi başlatmasından sonra gereken desteği verdiğini ve Milli Mücadele’nin merkezi olduğunu belirten Boztepe, Büyük Önder’in kente 8 kez geldiğini ve her defasında aynı coşkuyla karşılandığını söyledi.

Sivas hem Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı hem de modern Türkiye’yi oluşturan kararların alındığı bir şehirdir. Atatürk, ulusal devlet anlayışı ile yola çıkmış ve Milli Mücadeleyi Anadolu’dan başlatmıştır. Başarıya ulaşmak için çeşitli yörelere gidip, halkın desteğini alarak önce ulusal birliği ve beraberliği sağlamaya çalışmıştır. O nedenle ilk yurt gezileri, iç kamuoyunu oluşturmaya yönelik olmuştur. Bu ziyaretlerden birisini de 27 Haziran 1919’da Sivas’a yapmıştır.

Sivas Vilayeti, milli mücadelenin başlangıç tarihi olarak kabul edilen Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkmasından önce adından fazla söz edilmeyen bir yerken, Mustafa Kemal Paşa’nın Anadolu’ya geçip Milli Mücadele’yi başlatmasından sonra her Anadolu şehri gibi Sivas da kısa sürede ona katılmakta gecikmemiş ve Milli Mücadele’nin merkezi olmuştur.

Tüm kadroları ile bu hareketi destekleyen Sivas, tarihin ender kaydettiği güç şartlar altında kazanılan zaferde Atatürk’ün ‘Cumhuriyet’in temellerini bauda attık’ ifadesi ile en değerli yeri almıştır.

Sivas’a toplam 8 kez gelen Atatürk’ün her gelişi büyük coşku uyandırmış, Sivas halkı büyük kurtarıcısını bağrına basmaktan her zaman büyük gurur ve kıvanç duymuştur’

Konuşmaların ardından tören sona erdi. Törenin ardından Cumhuriyet Kadınları Derneği üyeleri ‘Hoş Gelişler Ola’ marşı eşliğinde dans ederek Büyük Önder Atatürk’ün Sivas’a gelişinin 94. Yıl dönümünü kutladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER