Gündem

Mihrabı kurtardık

Mihrabı kurtardık

Mihrabı kurtardık
06-08-2013 10:07


ERSAN ARSLAN

Mihrap ve minberi kurtardık
Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü, kent merkezindeki Tarihi Ulu Camii’nin yağlı boya ile boyandığı tespit edilen mihrap ve minberinin temizlenmesi için çalışma yapacak. Gazetemizin konuyu ‘Tarihe yağlı boya’ haberi ile gündeme getirmesinin ardından harekete geçen Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü mihrap ve minberin Ramazan Bayramı sonrasında temizlenmesi için düğmeye bastı.

Sivas’ta kent merkezindeki 820 yıllık tarihi Ulu Cami’nin yağlı boya ile boyanan mihrap ve minberi temizlenecek. Boyandığı için orijinali bozulan Mihrap ve minber ile ilgili Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün hazırladığı teknik rapor doğrultusunda, Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun ‘temizlik yapılmasının uygun olduğu’ yönünde karar verdiği öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre, Ulu Cami Vakfı da tarihi camiye ait mihrap ve minberin temizlenme işlemini Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü kontrolünde vakıf olarak yapmak için müracaatta bulundu, ancak kurulun ‘Temizlik yapılabilir’ onayı verdiği mihrap ve minber için herhangi bir çalışma yapılmadı.
BAYRAMDAN SONRA…
Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü, gazetemizin ‘Tarihe yağlı boya’ haberinin ardından mihrap ve minberin temizlenmesi için harekete geçti.
Çalışmanın Ramazan Bayramı Sonrasında yapılması planlanırken, mihrap ve minberin özel maddelerle temizlenerek boyalardan arındırılıp, eski haline getirileceği öğrenildi.
Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü teknik personelinin hazırladığı teknik raporda, ‘Minber ve mihrapta bulunan boyaların itinalı olarak taş yüzeylere zarar vermeden (mekanik kimyasal) raspa edilmesi ve mevcut çıkan hallerinin koruyucu (Bayındırlık 19.f.19.093) sürülerek korunması gerektiği’ kanaati belirtildi. Tarihi caminin mihrap ve minberinin bu doğrultuda, titiz bir çalışma ile temizlenecek ve orijinalini korunacak.
Konuyu gündeme getirerek, çalışmaların hızlandırılmasını sağlayan gazetemizin ‘Tarihe yağlı boya’ başlıklı haberinde, ‘Sivas’ta, kent merkezindeki 820 yıllık tarihi Ulu Cami’nin mihrap ve minberinin yağlı boya ile boyanması şok etkisi yarattı. Kim ya da kimler tarafından tam olarak ne zaman boyandığı bilinmeyen ve tarihi değeri olan mihrap ve minberin temizlenmesi bekleniyor’ ifadelerine yer vermişti.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER