Gündem

56 Milyon Hibe

56 Milyon Hibe

56 Milyon Hibe
13-02-2014 17:36


Kentte hibe destekleri ile gerçekleşen toplam yatırım tutarı ise 84 milyon lirayı aştı. TKDK İl Koordinatörü Halis Öztürk, Ülke genelinde 42 il koordinatörlüğü bulunduğunu belirterek ‘Türkiye’de Geçen yıl ve bu yıl en fazla proje uygulayan il biziz’ dedi.

ERSAN ARSLAN

Sivas’ta tarım ve kırsal kalkınmaya büyük katkı sağlayan TKDK, et ve süt sığırcılığından arıcılığa, tarımsal üretimden, kırsal turizme kadar bir çok projeye önemli katkılar sağlamaya devam ediyor.

TKDK İl Koordinatörü Halis Öztürk, hibe destekleri ile Sivas’ta gerçekleştirilen yatırımlar ve TKDK’nın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Sivas-Ankara karayolu üzerindeki Lezzetçi Çamlık Restoran’da kentteki basın kuruluşlarının temsilcileri ile sabah kahvaltısında bir araya gelen Öztürk, kahvaltı programının ardından TKDK’nın Sivas’taki çalışmalarını anlattı.

‘SİVAS’IN POTANSİYELİ

ÜRETİME TAM YANSIMIYOR’

Konuşmasında Sivas’ın çok büyük potansiyeli olan bir tarım şehri olduğunu belirten Öztürk ancak bu potansiyelin istenilen düzeyde üretime yansımadığını söyledi.

TKDK’nın bu potansiyelin harekete geçirilmesi için ciddi manada katkı sağladığını belirten Öztürk, şu ifadeleri kullandı:

‘Ülkemizde devletimiz tarımın gelişmesi için çok ciddi kaynaklar ayırmakta, bunlarla ilgili teşvikler, destekler uygulamaktadır. İlimiz 2 milyon 700 bin hektar tarım arazisi, 340 bin büyükbaş, 480 bin küçük baş, 200 bin arı kovanı ile çok büyük potansiyeli olan bir tarım şehridir. İlimizde üretimsel olarak 2 bin ton et, 413 bin ton süt, 2 bin ton bal üretimi gerçekleştirmektedir. Bu rakamlara baktığımızda ilimizin potansiyelinin üretime direkt olarak yansımadığını görmekteyiz. Bu potansiyelin harekete geçirilmesi ile ilimiz, çiftçisi ve buna bağlı olarak gelişen sanayi ile çok hızlı bir ivme kazanacaktır. Kurumumuz bu tarım potansiyelinin harekete geçirilmesi için ciddi manada finansman sağlamaktadır. Bu sağladığımız finansmanlar kredi değil, hibedir. Kurumumuz Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kurulmuştur. Kurumumuz, AB veya uluslar arası fonlardan kırsal alanlara yatırım için sağlanan fonların proje bazlı uygulaması için kurulmuştur ve faaliyetlerine de proje bazlı devam etmektedir.’

‘3 MİLYON AVRO’YA KADAR

DESTEK VERİYORUZ’

TKDK’nın destek verdiği sektörler hakkında da bilgi veren Öztürk, hibe rakamlarının ise 5 bin Avro ile 3 milyon avro arasında değiştiğini söyledi.

Öztürk, ‘Desteklediğimiz sektörler hemen hemen tarımın tüm sektörlerini kapsamaktadır. Süt üreten tarımsal işletmeler, et üreten tarımsal işletmeler, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi, et ve et ürünlerinin işlenmesi, meyve-sebze işleme ve pazarlama, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, arıcılık, tıbbi aromatik bitkiler, kırsal turizm, su ürünleri yetiştiriciliği gibi çok geniş kapsamda desteklemeler uygulamaktayız. Bu uyguladığımız desteklerin miktarı 5 bin ile 3 milyon avro arasında değişmektedir. Görüldüğü üzere rakamlar çok büyük rakamlar.

Bu desteklerimizle bir işletmeyi sadece belirli bir kısmını finanse ederek güçlendirme mantığımız yok. Bir işletmeyi tamamen AB standartlarına ulaşacak şekilde finanse ediyoruz. Bu kapsamda inşaat, makine-ekipman, bilgi teknolojilerini finanse ediyoruz. Burada bir kısıtlamamız yok. Teknoloji olarak bir işletme için kullanılabilecek tüm ekipmanları o işletme için gerekli ise finanse ediyoruz. Burada uyguladığımız hibe miktarları yüzde 50 ile yüzde 65 arasında değişmekte.

Hibe karşılığında bizim yatırımcılardan beklentimiz projenin öncelikli olarak AB standartlarında olması. Bunu sağladıktan sonra biz yatırımı finanse ediyoruz. Finanse ettikten sonra da 5 yıl boyunca tek şartımız bu yatırımın AB standartlarında mevcudiyetini sağlaması. 5 yıldan sonra bizim kurum olarak yatırım üzerinde herhangi bir hak iddiamız olmuyor. Bundan sonra yatırımcı isterse devredebiliyor, isterse işletmeyi farklı amaçlar için kullanabiliyor.’

SİVAS’TA 183 PROJEYE

56 MİLYON TL HİBE VERİLDİ

Sivas’ta TKDK destekleri ile gerçekleştirilen projelere de değinen TKDK İl Koordinatörü Halis Öztürk, kentte bugüne kadar 183 projeye 56 milyon liralık hibe desteği verildiğini söyledi.

Öztürk, şu şekilde konuştu:

‘Kurumumuz yeni, genç bir kurum. 2,5 yıldır aktif olarak proje uygulamasına devam etmekteyiz. Şuanda 183 adet projenin yatırımı tamamlanmış, bu kapsamda toplamda Sivas’a yaklaşık 84 milyon TL’lik yatırım yaptırılmıştır. Bunun da yaklaşık 56 milyon TL’si hibedir. Göründüğü üzere 2,5 yıl içerisinde Sivas kırsalına yatırım olarak giren paranın mevcudiyeti çok yüksek. Proje uygulamalarımıza şuanda kurumsal olarak 12 çağrıya çıktık. Bu 12 çağrıdan 11 tanesi tamamlandı. 12. çağrının da proje kabulleri devam etmekte.

Bu sene uygulama amacıyla kurumumuza girmiş olan yaklaşık 53 milyon TL’lik toplam proje tutarı var. Şuanda incelemeleri devam ettiği ve kesinleşmediği için tahmini olarak söylüyorum, 28,5 milyon TL hibe uygulayacağımız projemiz var. Fakat 2014 yılı içerisinde proje kabullerimiz devam ediyor. Bu sene içerisinde tahminen Sivas’a toplamda 100 milyon TL’lik yatırım uygulamayı planlıyoruz. Bu süreç devam ettiği takdirde yaklaşık 4-5 yıl içerisinde Sivas tarımında ciddi manada bir dönüşüm bekliyoruz.

Desteklediğimiz sektörler sadece üretime yönelik sektörler değil. İşleme ve pazarlamaya yönelik de desteklerimiz bulunmakta. Bununla ilgili şuanda yaptırdığımız hayvancılık işletmeleri, süt ve et üreten işletmeler var. Fakat bunun devamında bunların işlemesine yönelik tesisleri de destekliyoruz. Şuanda  AB standartlarında bir kesimhaneyi Sivas’a kazandırdık.  2 adet de süt işleme tesisi var AB standartlarında. Bunlardan bir tanesi sadece lokal Şarkışla’da uyguluyoruz. Şuanda bitmek üzere proje ve üretime geçecek. Peynir üretimi üzerine. Diğer proje ise, Sivas merkezde bir firmanın yatırımı. Mevcut olan bir işletmeleri vardı. Bu işletmeyi tamamen kapatacak. Yeni bir fabrika kurulumunu sağladık. 3 bin 800 metrekare kapalı alanı olan, Türkiye çapında, ulusal markaların fabrikalarının standardında son teknolojiye sahip bir işletmeyi inşallah Sivas’a kazandırıyoruz. Yaklaşık 2 ay içerisinde de faaliyete geçecek. Firmanın düşüncesi bunu yerel bir markadan ziyade Türkiye çapında, uluslar arası piyasaya açılacak nitelikte bir çalışma yapmayı düşünüyorlar. İnşallah aktif olarak Sivas markasının da Türkiye çapında ürünlerinin dağıtıldığını göreceğiz.

Ayrıca Sivas’ın tarımsal potansiyelinin yanında biz tarıma dayalı, direkt tarımın içinde olmayan ama çiftçilerimizin uğraştığı sektörlere de destek veriyoruz.

Biz, el sanatlarından, kırsal turizme, su ürünleri yetiştiriciliğine kadar destekte bulunuyoruz. Özellikle Türkiye için, özelinde ilimiz için kırsal turizm diye bir sektör var. Turizm de biz ülke olarak ne kadar iyi durumda olsak da kırsal turizm konusunda daha yeni çalışmalara başladık. Yeni yeni tesisler kuruluyor. Bu kapsamda bizler Sivas’ta ciddi potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Özellikle Sıcak Çermik, Soğuk Çermik, Balıklı Kaplıca, şelaleleri, gölleri yaylaları ile çok geniş bir coğrafya olması nedeniyle bunlarla ilgili kırsal turizme destek veriyoruz. Özellikle kırsal turizm ile ilgili yatırım yapmak isteyenleri bizimle iletişime geçmelerini bekliyoruz.

Sivas’ta süt inekçiliği ve besicilik ile ilgili projeler ağırlıklı. Çünkü Sivas’ta 2 milyon 700 bin hektarlık bir tarım arazimiz var fakat bu tarım arazileri yem bitkileri yetiştiriciliği için çok uygun. Ciddi manada mera varlığımız var. Otomatik olarak da yatırımcılarımız hayvancılık üzerine yoğunlaşıyorlar.’

‘EN ÇOK PROJE

SİVAS’TA UYGULANDI’

Türkiye’de 42 ilde TKDK İl Koordinatörlüğü bulunduğunu ve bu iller arasında geçen yıl ve bu yıl en fazla projenin Sivas’ta uygulandığını belirten Öztürk, ekibine bu başarıdan dolayı teşekkür etti.

Öztürk, ‘Biz kullandırılan hibeler bakımından çok iyi bir noktadayız. Türkiye genelinde 42 ilde koordinatörlüğümüz var. Türkiye’de Geçen yıl ve bu yıl en fazla proje uygulayan il biziz. Geçen yıl toplam kullandırılan hibe miktarında ilk 2’deydik.  Bu 42 il içerisinde bu sene ilk 5 içerisindeyiz. Bu ilk 5 il içinde olurken bizim rakiplerimiz Konya, Bursa, Aydın… Biz bunların içerisinde ilk 2 ve 5’in içerisindeyiz. Bu başarıda ekibimizin çok büyük katkıları oldu. Sivas’a yatırım yapılabilmesi için ellerinden ne geldiyse yaptılar. Gerektiğinde gece gündüz köylerde yatırımcıları takip ettiler’ dedi.

Öztürk, daha sonra kurum yöneticileri ve basın mensupları ile birlikte 183 proje içerisinde yer alan Yıldızeli ilçesindeki Muçuoğlu Tarım Hayvancılık Gıda Ürünleri’ne ait 100 baş süt sığırcılığı işletmesi ile Enes Reşat Tarım Hayvancılık Gıda Danışmanlık İnşaat firmasına ait 100 baş süt sığırcılığı işletmesinde incelemede bulundu. Öztürk ve basın mensuplarına firma sahipleri Hüseyin Erden ve Enes Altun’da eşlik etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER