Gündem

YİSBAM, Açıldı

YİSBAM, Açıldı

YİSBAM, Açıldı
31-10-2013 17:26


Açılış programına AKUT Başkanı Nasuh Mahruki ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Elemanı Yılmaz Sevgül de katıldı. Mahruki ve Sevgül, açılış programının ardından ‘dağcılık, yüksek irtifa dağcılığı ve fizyolojisi’ ile ilgili konferans verdi.

RUHİ DEMİR

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) bünyesinde kurulan Yüksek İrtifa ve Spor Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (YİSBAM) törenle açıldı. YİSBAM, 2015 yılında Yıldız Dağı’nda inşa edilecek binası ile hizmet verecek.

CÜ Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış programı kapsamında Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı A. Nasuh Mahruki ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Elemanı Yılmaz Sevgül tarafından ‘dağcılık, yüksek irtifa dağcılığı ve fizyolojisi’ konularında konferans verildi. Mahruki ayrıca CÜ Kültür Merkezi sanat galerisinde dağcılık faaliyetleri ile ilgili bir de fotoğraf sergisi açtı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda konuşan CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, projenin 2014 yılı yatırım programında yer aldığını ve 2015 yılında bitirileceğini söyledi.

Kocacık, ‘Yıldız Dağı Projesi, göreve ilk başladığım günlerde önüme kondu. Orhan Tatar Bey, bu işin mimarlarından biri. Böyle güzel bir projeye kim hayır diyebilirdi? Uzun süre üzerinde çalıştık, sonunda YİSBAM yönergesi meydana geldi, senatomuz kabul etti. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bugün de bu proje çerçevesinde katkıları olan iki tane değerli misafirimiz de bunu biraz daha yaygınlaştırmak, duyurmak ve somutlaştırmak istedik. Yıldız Dağı ile ilgili yaptığımız hazırlıklar 2014 yılı programına dâhil... 2015 yılı başında da biteceğini umuyoruz. Elimizden geldiği kadar da programımızın aksamaması için emek sarf ediyoruz.  Tabi bu tek başımıza olmuyor. Valiliğimizle, İl Özel İdaresi ile beraber kurumlar arası işbirliğinin güzel bir örneği olacak. Bizim de çalışmalarımız sürüyor. 2015 yılı başında da merkezimizin ilk somut yeri karşımıza çıkmış olacak’ dedi.

MAHRUKİ FOTOĞRAFLARI

YİSBAM’A BAĞIŞLADI…

Programa katılan AKUT Başkanı Nasuh Mahruki’nin Kültür Merkezi’nde açtığı fotoğraf sergisinde yer alan fotoğrafları YİSBAM’a bağışladığını da belirten Kocacık, Mahruki’ye bu nazik davranışından dolayı teşekkür etti.

Kocacık; ‘Program öncesinde AKUT Başkanımız Sayın Nasuh Bey’in, fotoğraf sergisini gezdik. O fotoğrafların her biri ürpertiyor. Değil orada bulunmak, o ortamı bile düşünmek insanı ürpertiyor. Kendisine gerçekten bu olağanüstü işleri gerçekleştirdiği için teşekkür ediyorum. Ama o sergide gördüğünüz her fotoğrafı merkezimize de bağışladı. Bu centilmence, güzel davranışı için kendisine teşekkür ediyorum. Bu fotoğraflar merkezimizin ilk demir başları oldu. Kendisini böylelikle altın harflerle merkezimize kazımış oluyoruz’ ifadelerini kullandı.

‘BU BİR RÜYAYDI’

Teknoloji Fakültesi Dekanı ve YİSBAM Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar ise konuşmasında, Yıldız Dağı Projesi ve bu kapsamda bölgede inşa edilecek olan YİSBAM binası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Sivas’ta 1941 yılında kayak takımı bulunduğunu, Sivas’ın kayak geçmişinin çok eskilere dayandığını belirten Tatar, 1941 yılında Yıldız Dağı Kayak takımı adı ile kurulan kayak takımının fotoğrafını da paylaştı.

Yıldız Dağı Projesi’nin bir rüya olduğunu belirten Tatar, şu şekilde konuştu:

‘Bu bir rüya açıkçası bana göre. Üniversite’nin bu projeye girmesi yaklaşık 15-20 yıllık bir süreci kapsıyor. 90’lı yılların başında başlayan Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi Projesi,  nihayet belirli bir aşamaya gelmiş durumda. Üniversite bu projeye en başından beri en etkin şekilde katkı sağlayan bir konumda’ dedi.

1941 yılında çekilen fotoğrafı göstererek, konuşmasını sürdüren Tatar, ‘Yıldız Dağı Kış Sporları Merkezi’ni kurarken, aslında bizim için ilham kaynağı bu resim oldu. 19 Mayıs 1941 yılında çekilmiş bir fotoğraf. Yıldız Dağı Spor Kulübü diye adlandırılan bir kayak kulübü kurulmuş o yıllarda Sivas’ta. Daha da önemlisi 1935’li yıllarda ülkede Kayak Federasyonu kurulduğunda 1941 yılında Sivas’ta Cer Atölyesi’nde bin 700 çift kayak yapılmış ve ülkenin her bir tarafına dağıtılmış’ dedi.

Uydu görüntüleri üzerinden Yıldız Dağı’nın bulunduğu nokta, kente olan uzaklığı gibi bilgileri paylaşan Tatar, Yıldız Dağı ile ilgili fotoğraflar paylaşarak bilgi verdi.

Tatar, ‘Yıldız Dağı Sivas kent merkezinden 58 kilometre uzaklıkta bir alanda. Şuanda altyapı çalışmaları devam ediyor. Bütün altyapı bitirildikten sonra 45 dakika içerisinde kayak merkezine ulaşmanız mümkün olabilecek.

2010 yılında bölge turizm bölgesi ilan edildi ve hızlı bir şekilde süreç devam etti. Şuanda Sivas İl Özel İdaresi’nin öncülüğünde bu proje ivme kazanmış durumda. Kamulaştırma çalışmaları tamamlandı, mekanik tesislerin ihalesi 2013 yılında tamamlandı ve biz de bu sürece bağlı olarak 2013 Ağustos ayında bugün açılışını yaptığımız YİSBAM’ı kurduk ve aynı şekilde 15 Eylül tarihinde de mekanik tesislerin temel atma töreni gerçekleşti. Gerçekten burası sadece kış sporları değil, doğa sporları merkezi olarak da kullanılacak bir alan. 8 bin metrekarelik bir alan içerisinde yaklaşık 4 bin metrekarelik kapalı bir alan olacak’ ifadelerini kullandı.

2 NUMARALI PROJE BEĞENİ TOPLADI

Tatar merkez için tasarlanan 5 ayrı proje görselini de katılımcılarla paylaşarak, ‘hangisinin uygulanmasını’ istersiniz diyerek oylama yaptı.

Tatar; ‘Merkezimizi 2015 yılında binası ile birlikte faaliyete geçirmek istiyoruz. Bu anlamda Merkez Yönetim Kurulu Üyemiz, Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Uğur hocamıza teşekkür ediyorum. Bize bu toplantıya yetişmek üzere bize 5 tane örnek proje hazırlığı yaptı. Biz tabi binamızın çok şık olmasını istiyoruz. Dağa gittiğinizde gerçekten parmakla gösterilsin istiyoruz. Tabi bu bir uyulama ve araştırma merkezi olacağı için içerisinde ihtiyaç programlarına göre alanlar bulunacak’ dedi.

Hazırlanan örnek proje görsellerini katılımcılarla paylaşan Tatar, katılımcıların bu projelerden birini beğenmesini istedi.  Katılımcıların büyük çoğunluğu 2. Proje görseli için el kaldırdı.

‘YİSBAM, CÜ VE ŞEHRİMİZİN

TANITIMINA VESİLE OLACAK’

YİSBAM Müdürü Doç. Dr. Murat Kangalgil, ise konuşmasında YİSBAM’ın, faaliyet alanları ile ilgili bilgiler verdi.

Merkezin 1800 metre yükseklikte, yüksek irtifa için ideal bir irtifada bulunduğunu belirten Kangalgil, şu ifadeleri kullandı:

‘YİSBAM adından da anlaşılacağı gibi yüksek irtifada yaşam şartlarında özellikle sporcu boyutu ile ilgili planlama yapan, araştıran ve araştırma sonuçlarını kamuoyu ile paylaşan bir merkez olarak görev yapacaktır. Yüksek irtifa denildiği zaman bazı kaynaklarda farklı rakımlar yazmakla beraber 1800 metre ve üzerini ifade etmekteyiz. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile beraber spordaki gelişmeler kaçınılmaz olmuş hatta farklı arayışlar içerisine girilmiştir.

Faaliyet alanlarına baktığımızda multidisipliner bir yapıya sahip olan merkezimiz birçok bilim dalına hizmet edecek, üniversitemiz ve şehrimizin Türkiye ve dünyada tanınmasına vesile olacaktır. Ülkemizin dağlık bir coğrafyaya sahip olması ve uygun rakımların bulunmasına rağmen maalesef bu tür merkezlerin bulunmadığını bilmekteyiz. Bir çok ulusal takımımızın, milli takımımızın tesis ve imkan yokluğu nedeniyle yurt dışındaki tesislerde kamp yaptığını bunun da hem ülke ekonomisine, hem de ciddi bir zaman kaybına neden olduğunu biliyoruz. Merkezimizin faaliyete geçmesi ile bu açığı biraz olsun kapatacağımızı düşünüyorum. Bin 452 rakımlı Yıldız Dağı’nda yaklaşık 1800 metre civarındaki bir rakımda, yani yüksek irtifa için ideal bir rakımda kurulacak merkezimiz yaklaşık 4 bin metrekarelik kapalı bir alana yapılacak. İçerisinde laboratuarlar, konferans salonları, çalışma ofisleri ve spor takımlarına veya bireysel sporculara hizmet edecek spor alanlarının olacağı bir merkez olacak’

‘BURADA OLMAK HEYECAN VERİCİ’

Kangalgil’in konuşmasının ardından CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, AKUT Başkanı Nasuh Mahruki ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Elemanı Yılmaz Sevgül’e teşekkür plaketi verdi.

Daha sonra Mahruki ve Sevgül konferans verdi. Konferans öncesinde bir konuşma yapan Mahruki, ‘Burada olmak bizim için heyecan verici. Çünkü Türkiye’de yüksek irtifa konusundaki en önemli en çok fayda sağlayacak birimin açılışı için bir aradayız. Yılmaz’ı da beni de çok heyecanlandıran bir gelişme bu. Keşke 15-20 yıl önce bunlar yapılsaydı da biz de daha çok faydalansaydık, daha çok katkıda bulunabilseydik, aktif olarak spor yapabildiğimiz dönemlerde. Ama hiçbir şey için geç değil, Türkiye birçok şeyi yeni yeni yapıyor, yeni yeni öğreniyor. Yüksek İrtifa Dağcılığında, Yüksek İrtifa Fizyolojisini incelemek için böyle bir bölümün açılıyor olmasını çok heyecan ve mutlulukla takip ettiğimizi söyleyebilirim. Buranın açılışında yer almak ve sizlerle birlikte olmak da bizim için bir ayrıcalık’ ifadelerini kullandı.

Daha sonra Mahruki ve Sevgül, Dağcılık, yüksek irtifa dağcılığı ve fizyolojisi ile ilgili bilgiler aktardı.  

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER