Gündem

Çakmak Gazı Tezgâhlarda

Çakmak Gazı Tezgâhlarda

Çakmak Gazı Tezgâhlarda
23-12-2013 18:27


Emniyet müdürlüğü esnaf odaları ile görüşerek, esnafın çakmak gazını 18 yaşından küçüklere satmaması için girişimde bulurken, objektiflerimize yansıyan görüntüler, çakmak gazına ulaşmanın ne kadar kolay olduğunu gözler önüne serdi.

ERSAN ARSLAN

Madde bağımlılığı ile mücadele eden Türkiye’de,  son yıllardaki ölüm vakaları ve kullanım yaygınlığı ile Çakmak Gazı büyük bir tehlike oluşturmaya devam ediyor.  Sivas’ta da gençler arasında ‘çakmak gazı çekme’ alışkanlığı hızla yaygınlaşırken, İl Emniyet Müdürlüğü bunun önüne geçebilmek için yoğun bir mesai harcıyor.

 Ticaret ve Sanayi Odası ve Esnaf Odaları Birliği ile görüşmeler yaparak çakmak gazının 18 yaşından küçüklere satılmaması için girişimde bulunan emniyet, gençlerin ucuz ve kolay ulaşılan çakmak gazına erişmesini engellemeye çalışıyor. Gençlerin bu ölümcül bağımlılıktan kurtulması için toplumun tüm kesimlerine görev düşerken, Sivas’ta faaliyet gösteren esnafların da 18 yaşından küçüklere çakmak gazı satmaması isteniyor.

Kentte, marketlerde, alışveriş merkezlerinde ve bakkallarda satışı yapılan çakmak gazı, seyyar tezgâhlarda da yerini alıyor. Kent merkezindeki birçok işportacı çakmak gazı satışı yapıyor.

VALİLİK KARAR ALMALI

Vatandaşlar ucuz ve kolay ulaşılan, çakmak gazı ve baly gibi maddelerin satışı ile ilgili Sivas Valiliği’nin de harekete geçmesini istiyor. Valilik öncülüğünde ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından ortak bir çalışma yaparak, çakmak gazının 18 yaşından küçüklere satılmasının engellemesini isteyen vatandaşlar, ‘Biz daha çok balyci, tinerci diye tabir edilen madde bağımlılarını biliyorduk. Bu maddelerin yaygın olarak kullanıldığını duyuyorduk. Ama çakmak gazının da çok yaygın olarak kullanıldığı söyleniyor. Çocuklarımızı tehdit eden bu madde, her yerde herkese satılmamalı’ şeklinde görüşlerini dile getirdi.

GENÇ YASİN’İ ÇAKMAK GAZI ÖLDÜRDÜ

Türkiye’de çok sayıda genç çakmak gazı çektiği için hayatını kaybederken Sivas’ta da Kasım ayında 15 yaşındaki Yasin Temel, çakmak gazı çekerek hayatını kaybetmişti.

Yunus Emre Mahallesi Türk-İş Blokları'nda oturan Gültekin-Kadriye Temel çiftinin iki çocuğundan biri olan açık lise öğrencisi Yasin Temel, evlerine yakın bir bölgede arkadaşları ile birlikte iddiaya göre, çakmak gazı çekti. Ambulansla hastaneye kaldırılan genç, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

ÖLÜM RİSKİ ÇOK YÜKSEK

Uzmanlar, çakmak gazının diğer uçucu maddelere göre ölüm riski daha fazla olduğunu dile getiriyor.

Kalp atışlarını hızlandıran ve beyne zarar veren çakmak gazı, insan vücudunda kalbin ritmini yitirmesine neden olabilecek ağır hasarlara neden olabiliyor. Kalbin vücuda kan pompalamasını durdurabilecek tehlikede olan çakmak gazı, bununla birlikte ani ölümlere de neden olabiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER