Gündem

Şems-İ Sivasi Türbesi Kurtarılıyor

Şems-İ Sivasi Türbesi Kurtarılıyor

Şems-İ Sivasi Türbesi Kurtarılıyor
19-09-2013 17:40


Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral, cami çevresinde gerçekleştirilen çalışmaları yerinde inceleyerek, basın mensuplarına bilgi verdi.

RUHİ DEMİR

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral, Ünlü mutasavvıf, âlim ve şair Şems-i Sivasi ile yakınlarının yattığı türbe ve tarihi Meydan Camii’nin çevresinde devam eden çalışmaları yerinde inceledi.

Türbe çevresinin açılmasına yönelik başlatılan çalışmalar hakkında yerinde bilgi veren Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, yapılan çalışmaların Sivas’ın maneviyatına katkı sağlayacağını söyledi.

Ürgüp; ‘Vakıflar Bölge Müdürümüz Ali Veral ve personeli, belediyemiz bünyesinde çalışan yetkili arkadaşlarımızla birlikte Şems-i Sivas-i Hazretleri’nin maneviyatına yakışacak ve şehrimize yakışacak bir çalışmayı başlatmış bulunmaktayız. Türbenin dış kısmı tabi belediyeyle ilgili çalışmalar olduğu için, kazı çalışmaları, istimlâk çalışmalarını belediyemiz tamamlayacaktır. Sadece şunu söyleyebilirim, bu birliktelik Sivas’ımız için çok önemlidir. Biz belediye olarak bütün birimlerle aynı birlikteliği kurmaya gayret gösteriyoruz. Daha önce Vakıflar bölge Müdürlüğü ile Ağbaba Türbesi’nde bir çalışma ve düzenleme yaptık. Yine aynı şekilde Buruciye-Çifte Minare arasında geçen yolu birlikte yaptık. Dolayısıyla bu birliktelik Sivas’ımıza kazandırılacaktır. Sivas’ın maneviyatına, geleceğimize katkı sağlayacaktır. Gelecekte oluşması çok daha muhtemel olan bir inanç turizmine kültür turizmine de katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum’ ifadelerini kullandı.

‘BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ’

Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral ise konuşmasında gerçekleştirilen çalışmalarda devletin ilgili tüm kurumlarının büyük bir birliktelik örneği sergilediğini söyledi.

Veral, ‘burada Sivas’ımızın oldukça önemli türbelerinden olan Şems-i Sivas-i Hazretlerinin türbesinin restorasyonunun çalışmalarının bir kısmı olarak hem çevre genişletme çalışmasını yapıyoruz belediyemizle birlikte. Türbenin çatıdan başlayarak temeline kadar restorasyonunu yapacağız. Bu çalışmalarda devletimizin birçok kurumu birlikte güzel bir birliktelik sergiliyor. Burada ÇEDAŞ kendi üzerine düşeni yapıyor, belediye, Telekom, böylece herkes görevlerini yerlerine getirmiş oluyor’ dedi.

‘TÜRBE DUVARLARI

ZARAR GÖRÜYORDU’

Geçmişte yapılan bazı çalışmalarla türbe duvarlarının toprak altında kaldığını ve rutubet nedeniyle zarar gördüğünü belirten Veral, ‘İç kısımda meydana gelen zaman içerisindeki rutubetlenmeler ve mekanik baskı neticesinde taşlarda meydana gelen oynamalar türbenin ileriki dönemdeki hayatını da tehlikeye atıyordu’ dedi.

Veral, şu şekilde konuştu;

‘Şems-i Sivasi Türbesi Kara Şems olarak da nitelendiriliyor ve Dünya’da ki 3 büyük Şems’ten bir tanesi. Tavra deresinin bir kolu olan Mundar Irmak üzeri kapatılırken buranın şehir kodunun yükselmesi sırasında aslında geçmiş yıllarda Şems-i Sivas-i Hazretleri Türbesinin etrafının da bir istimlâk duvarı yapılması gerekirken, istimlâk duvarı yapılmadan şehrin buradaki Mundar Irmak’ın üstü örtüldüğünde, türbenin beden duvarlarının da istimlak duvarı gibi kullanılarak, vahşi depolama yöntemi ile toprak, türbenin duvarlarına dayanmış. Bu yoldan geçen yüksek tonajlı kamyonlar, arabaların titreşimleri, motor titreşimleri türbeye mekanik olarak zarar vermekte. Biyolojik olarak zarar ise, buradan geçen Mundar Irmak’tan oluşan rutubet, yağmur sularının, kar sularının oluşturduğu rutubet türbenin neden duvarlarına zarar vermekteydi. İç kısımda meydana gelen zaman içerisindeki rutubetlenmeler ve mekanik baskı neticesinde taşlarda meydana gelen oynamalar türbenin ileriki dönemdeki hayatını da tehlikeye atıyordu. Sivas önümüzdeki çok uzun yıllarda inanç turizminin merkezinin olacak illerden bir tanesi. Gerek Selçuklu eserleri noktasında Cami, Han, Medrese gibi zengin yapılara sahipken, aynı zamanda türbeler noktasında da yani bir anda 40-50 tane türbe sayabileceğimiz bir şehir. Dolayısıyla inanç turizminin merkezi olacak illerden bir tanesi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak en az 8 tane türbemizi restorasyona aldık, onları inşallah bu yıl bitireceğiz ve Sivas’ımıza kazandıracağız. Aynı bunun gibi de Şems-i Sivas-i Türbemizi de inanç turizmi için Sivas’a gelen insanlar bize sık sık, ‘Müdürüm biz iniyoruz aşağıda duamızı ediyoruz sonra çıkıp yukarıda türbenin üzerinden geçip gidiyoruz’ şeklinde şikâyetlerde bulunuyorlardı’ dedi. 

‘BELEDİYEMİZ SAHİP ÇIKTI’

Türbedeki olumsuzlukları Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ile paylaştıklarını, başkan Ürgüp’ün de konuya büyük bir hassasiyetle yaklaştığını belirten Veral, Başkan Ürgüp’ün kendilerinden daha fazla sahip çıktığını söyledi.

Veral,  ‘Hakikaten türbe buraya gömülmüş vaziyetteydi. Burada yatan Allah dostunun da ruhaniyetine aykırı bir durum arz ediyordu bu. Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak bu konuya hassasiyet gösterdik. Bu hassasiyetimizi belediye başkanımızla paylaştık ve bizden daha fazla sahip çıkarak ‘Biz belediye olarak ne yapmamız gerekiyorsa biz onu söyleyin’ dedi ve buradaki işi el birlik olarak diğer kamu kurumları ile bu işi gerçekleştirmiş olduk. Bu yapılacak çalışma şehrin meydanında şehre hizmet noktasında, şehrimize gelen yerli ve yabancı turistlerin geldiği bir yerde çok önemli bir türbe olarak görüyoruz. Şems-i Sivas-i Hazretleri Türbesinin etrafı 2,5 metre genişletilecek ve taban koduna indirilecek. Taban koduna indirildikten sonra bu Camiye, türbeye gelen insanlar herhangi bir engelle karşılaşmadan, Şems-i Sivas-i Hazretleri Türbesi etrafını dolanacaklar. Sivas’ımız için hayırlı bir iş yaptığımıza inanıyorum’ dedi.

‘ASLINA UYGUN OLACAK’

Cami bahçesine inilen Atatürk Caddesi kısmındaki kapının da kaldırılacağını belirten Veral, kapının bir çok olumsuzluk nedeniyle kaldırılacağını, buradaki çalışmaların aslına uygun olarak gerçekleştirileceğini söyledi.

Veral, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

‘Geçmiş yıllarda buranın çatı kısmıyla ilgili bir çalışma yapılmıştı. Ama şimdi zaman içerisinde tabi o da biraz özelliğini kaybetti. Ben yine bu noktada çatının yine aslında uygun ve restorasyonun aslına uygun yapılarak yeniden yapılmasını temin edeceğim. Atatürk Caddesi girişinde bulunan kapı da sonradan koyulan bir kapıydı, uygun değildi. Merdiven de oldukça yüksek. Ramazan ayında bize oldukça şikâyet geliyor. İnsanlar karanlıkta düşüp yuvarlanıyordu. O yüzden merdiven ve kapıyı kaldıracağız. Zaten orijinalinde üç tane kapısı var, bu dördüncü kapı. Diğer kapılara ağırlık vereceğiz. Ana cadde üzerinde olmasından dolayı da biraz daha bu kapı artık günümüzde çok fazla kullanılmaması gereken bir kapı olacak. Aslına uygun bir vaziyete dönüştürülecek.’

Konuşmaların ardından Başkan Ürgüp ve Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral ilgili birim personelleri ile birlikte cami çevresinde ve Şems-i Sivasi Türbesi’nin çevresi ile içerisinde incelemelerde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER