Gündem

TARSİM´DEN KANGAL SAVUNMASI

TARSİM´DEN KANGAL SAVUNMASI

TARSİM´DEN KANGAL SAVUNMASI
11-10-2017 05:00


HAYRULLAH AĞKAŞ

Kangal İlçesinde yaşanan sıkıntıların ardından TARSİM Genel Müdürlüğü´nden bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Sivas ili sınırları içerisinde Kangal haricindeki diğer ilçelerde çiftçilere mağduriyetleri doğrultusunda ödeme yapıldığı belirtilirken, Kangal´daki verimin yüksek olduğu iddiasıyla buradaki çiftçilere ödeme yapılmadığı ifade edildi.
Geçtiğimiz günlerde Kangal´da yapılan değerlendirme toplantısına TARSİM Malatya Bölge Müdürü de katılarak, konuyu araştıracaklarını ifade etmişti. Diğer taraftan Kangal İlçe Ziraat Odası yönetimi ve Kangal AK Parti İlçe Başkanlığı da yaşanan mağduriyeti Ankara´ya taşıyacaklarını gündeme getirmişlerdi.
Bu gelişmelerin akabinde TARSİM Genel Müdür Yardımcısı Zeki Karakurt imzasıyla gönderilen açıklamada, İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortasının, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren ülke genelinde Devlet Destekli Tarım Sigortaları çerçevesinde, kuru koşullarda üretimi yapılan buğday ürününde Devlet´in üreticiye sunduğu % 60 prim desteği ile uygulamaya alındığı belirtildi.
Bu uygulamada, ilçenin gerçekleşen verim ortalamasının belirlenebilmesi amacıyla, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Eksperleri tarafından ilçelerdeki referans parsellerden alınan ürün numuneleri ile verim tespitlerinin gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada, "Bu çalışmanın sonucunda, ilçenin gerçekleşen ortalama verim değerinin, belirlenmiş olan eşik verim değerinin altında kaldığının tespit edilmesi halinde, ilçenin tüm köylerinde ürün hasadının tamamlanmasını takiben 30 gün içinde, İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası yaptıran tüm üreticilere hasar ödemesi yapılmaktadır. İlçenin gerçekleşen verim ortalamasının, ilçenin eşik verim değerine eşit veya eşik verim değerinin üzerinde olması durumunda ise ilçede bulunan sigortalı üreticilere herhangi bir tazminat ödemesi yapılmamaktadır" ifadelerine yer verildi.
2017 yılında, Sivas´ın Kangal İlçesinde 51 bin 51 dekar kuru buğday alanı için 2 bin 143 adet poliçe tanzim edildiğini belirten TARSİM Genel Müdür Yardımcısı Karakurt, "İlçede geneli temsil ettiği belirlenen farklı köylerde yer alan 102 farklı parselde fenolojik gelişim Nisan ayından itibaren hasat zamanına kadar takip edilmiştir. Erken gelişme dönemlerinde sahada yapılan gözlemlerde, çıkışların normal olduğu, yaygın bir hastalık olmadığı, sadece yüksek rakımlı bazı yerlerde %20´ye varan oranlarda çıkış problemlerinin olduğu gözlemlenmiştir" dedi.
Karakurt, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Yapılan tüm hesaplama işlemleri neticesinde, Kangal İlçesinde kuru buğday üretim alanlarının verim ortalamasının 227 kg/da olduğu tespit edilmiştir. Uygulama kapsamında, teminat verilen Kangal ilçesinin verim ortalaması 280 kg/da olup, İlçe eşik verim değeri 196 kg/da olarak ilan edilmiş ve poliçelerde belirtilmiştir. Ortalama verim değerinin 196 kg/da´ın altına düşmemesi ve 227 kg/da olarak gerçekleşmesi doğrultusunda, Kangal İlçesi genelinde İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası kapsamında üreticilere tazminat ödemesi yapılmamıştır.
Bunun yanı sıra TARSİM eksperlerinden bağımsız olarak, Kangal ilçesinde Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yetkilileri tarafından da buğday ürününde verim tespitleri gerçekleştirilmiştir. Söz konusu saha çalışmaları sonucunda ortaya çıkan verim değeri 244 kg/da olarak belirlenmiştir. Sonuç itibarıyla birbirinden bağımsız olarak gerçekleştirilen her iki verim tespit çalışması sonucunun, Kangal İlçesi´nin eşik verim değerinin üzerinde olduğu görülmektedir. Ayrıca, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen biçerdöver buğday verim tespitleri sonuçlarına göre 2015 yılı Kangal ilçe verim ortalaması 280,7 kg/da olarak tespit edilmiştir."
Sivas iline bağlı, Altınyayla, Divriği, Gölova, Gürün, Sivas Merkez, Suşehri, Şarkışla ve Ulaş ilçelerinde gerçekleştirilen tespitler neticesinde belirlenen verim ortalamalarının, ilçelerin eşik verim değerlerinin altında olması nedeniyle, aradaki fark doğrultusunda üreticilere dekar başına tazminat ödemeleri gerçekleştirildiğini belirten Karakurt, bu doğrultuda yanlış hesaplama yapıldığı, çiftçinin mağdur edildiği ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER