Gündem

Obezite Kontrolde

Obezite Kontrolde

Obezite Kontrolde
29-04-2014 17:26


Bu konuda okul sağlığı eğitimleri, kantin çalışanlarına yönelik eğitimler, tuz tüketimi, kilomu kontrol ediyorum sağlıklı yaşamı seçiyorum projesi, Pazar yürüyüşleri, diyabet önleme ve kontrol programı gibi programlarımız devam ediyor. Okullardan Pazar yerlerine kadar tek tek ziyaretlerde bulunuyoruz’ dedi.

RUHİ DEMİR

Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün kuruluşunun 2. Yıldönümü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. Kurum binasında gerçekleştirilen Toplantıya Halk Sağlığı İl Müdür Yardımcıları Dr. Abdullah Kurt ve Tülay Varalan’da katıldı.

Toplantıda yaptığı konuşmada kurumun yapılanma süreci hakkında kısa bir bilgi veren Sağlam, geride kalan 2 yıllık süreçte gerçekleştirilen çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Sağlam; ‘Halk Sağlığı Müdürlüğü bundan 2 yıl önce Sağlık Bakanlığı’nın yeniden yapılanması çerçevesinde oluşturulmuştu. Sağlık Müdürlüğü başta olmak üzere, birinci basamak hizmetlerden sorumlu Halk Sağlığı Müdürlüğü ve ikinci basamak hizmetlerden sorumlu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği olarak 3 parçaya ayrılmıştı. 2 yıldır biz birinci basamak hizmetlerde elimizden geldiğince, Sivas’a, halkımıza hizmet etmeye çalışıyoruz’ dedi.

 ‘OBEZİTEYE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ’

Toplantıda 2 yıllık süreçte gerçekleştirilen kurum çalışmaları hakkında detaylı bilgiler veren Sağlam, en çok üzerinde durdukları konuların başında obezitenin geldiğini söyledi.

Sağlam; ‘Obezite, çağımızın hastalıkları arasına girmiş durumda. Bu nedenle özel önem veriyoruz. Bu konuda okul sağlığı eğitimleri, kantin çalışanlarına yönelik eğitimler, tuz tüketimi, kilomu kontrol ediyorum sağlıklı yaşamı seçiyorum projesi, Pazar yürüyüşleri, diyabet önleme ve kontrol programı gibi programlarımız devam ediyor. Okullardan Pazar yerlerine kadar tek tek ziyaretlerde bulunuyoruz’ dedi.

İÇME SUYUNA SIKI TAKİP

Sağlam, Sivas’ta içme ve havuz sularına yönelik sürekli olarak kontrollerinin yapıldığını DA belirterek, tahlil sonucu olumlu çıkmayan su kaynaklarına gereken müdahalelerin yapılmasının sağlandığını söyledi.

Sağlam; ‘Su konusunda Sivas’ta durumumuz orta iyi arası bir konumda. Kontrol izlemesi amaçlı su numunelerine baktığımızda 2 bin 884 su numunesi almışız. 2 bin 160’ının sonucu uygun, 724’ünün sonucu uygun çıkmamış. Uygun değil deyince, yandık bittik kül olduk anlamı çıkmasın. Hemen uyarılıyor ilgili kaynağın sorumlusu. Orayla ilgili gerekli önlemler alınıyor.

Denetim izlem amaçlı su numunelerinde de durum yaklaşık aynı. Orada da 110 tane uygun çıkmamış. Biz daha sonra uygun olmayan yerlerden tekrar numune alıyoruz ve uygun olup olmadığını kontrol ediyoruz.

Yine klor miktarının biraz yüksek çıktığı yerlerimiz var. Otomatik klorlama cihazlarını yaygınlaştırabildiğimiz takdirde zannediyorum, bu eksiklikleri kapatacağız. Kaynak sularına yönelik çalışmalarımızda 24 numune almışız hepsi uygun çıkmış. Ambalajlı sularda 3 tane uygun olmayan numunemiz olmuş, gerekli düzenlemeler yapılmış ve iyileştirmeler elde edilmiş. Kapalı yüzme havuzlarında da 3 kez uygun olmayan sorunla karşılaşmışız ama bunların hemen uyarılıp düzeltilmesi sağlanıyor.

Sivas’ımızda 1224 köyümüz, 808 mezramız var. Bu önemli… Biz bakanlığa gittiğimiz de bu güçlüklerden bahsediyoruz. Bizim yaşadığımız bir takım sıkıntılar coğrafyamızın çok geniş olması ve nüfusun da o oranda dağınık olması. Bu bizi özellikle su kontrollerinde zorlayan etmenlerden bir tanesi… Ama tabi ki, bu giriş çok şikâyetçi olduğum anlamına gelmesin. Bir durum tespiti yapmak için söyledim’ dedi.

‘BİN 100 PERSONELLE

HİZMET VERİYORUZ’

Kurumsal anlamdaki bilgileri de basın mensupları ile paylaşan Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam, kentte bin 100 personelle hizmet verdiklerini söyledi.

Sağlam; ‘Yaklaşık bin 100 civarında personelle hizmet vermekteyiz. Bunların 161’i aile hekimliğinde görevli pratisyen hekim arkadaşlar, yine 12 tanesi aile hekimliği uzmanı arkadaşlar olmak üzere yaklaşık 180-190 civarında hekim, 197 ebe, 125 aile hekimliğinde görevli aile sağlığı elemanımız, 100 civarında hemşire ve diğer personellerimizle hizmet veriyoruz.

Merkez ilçe ile birlikte 17 ilçemiz var. Bu ilçelerin 8 tanesinde entegre hastanemiz var, diğerlerinden toplum sağlığı merkezleri ile temsil ediliyoruz. İl Genelinde 177 tane aile hekimimiz var. Bunların 158 tanesi merkezde ve ilçe merkezlerinde görevli. 16 tanesi belde de, 3 tanesi de köylerdeki aile sağlığı merkezlerinde görev yapmaktalar.

Aile hekimliğine kayıtlı nüfus 610 bin 177, mobil hizmet verilen nüfus da 130 bin. Yani ayağına hizmet götürdüğümüz, yakınında aile sağlığı merkezi olmayan birimler’ şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER