Gündem

?Altına Yatırım Yapın?

?Altına Yatırım Yapın?

?Altına Yatırım Yapın?
03-01-2014 16:53


Bana göre, altın alacak insanlar için de şuan itibariyle en uygun zaman diye düşünüyorum. Elinde nakiti var, ben bunu altına yatırayım mı yatırmayım mı düşünenler için tam altın alacak süreç olduğunu düşünüyorum’

ERSAN ARSLAN

Sivas Sarraf ve Kuyumcular Derneği Başkanı Mustafa Er, yolsuzluk operasyonları nedeniyle piyasalarda yaşanan dalgalanmalardan altın fiyatlarının da nasibini aldığını belirterek, altında bir düşüş yaşandığını ancak, fiyatların kısa süre içinde yeniden toparlandığını söyledi.

Uzun vadeli düşünüldüğünde altının en güvenilir yatırım araçlarından biri olduğunu belirten Er, 2007-2008 döneminde 22 ayar altının gramanın 27 lira iken, 2011 yılında 110 liraya kadar yükseldiğini ve uzun vadeli düşünen yatırımcısına ciddi oranda kar ettirdiğini söyledi.

‘SOĞUKKANLI OLAN KAZANDI’

Ülke gündemine paralel olarak altın fiyatlarındaki dalgalanmaları değerlendiren Er, altın fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle panikleyen vatandaşların zarar ettiğini, soğukkanlı davranarak bekleyenlerin ise, karlı çıktığını söyledi.

Er, ‘Türkiye 17 Aralık itibariyle ciddi bir depresyon yaşadık. Bu karanlık sürecin içerisinde ülkeye de ciddi bir zarar verildi. 1 gece içerisinde Doların 2 lirayı, Euro’nun yükseldiğini gördük. Bu süreçte rant sağlayan bir cenah olduğunu düşünüyorum. Kaba tabirle Türkiye’ye atılan kazık, 280 milyon dolar olarak adlandırılıyor. Bu çok büyük bir rakam. Biraz abartılı olduğunu düşünüyorum. Rakamları tam tespit edememekle beraber, ülke olarak bir bedel ödediğimize inanıyorum.

Türkiye’nin üç tane önemli bakanlığı hakkında çıkan şeyler piyasaları alt üst etti. Hepimiz fert ve ülke olarak etkilenmiş olduk. Bu sürede de ONS’un değer kaybetmesi, Dolar’ın yükselmesi altın piyasasında da bir düşüşe sebebiyet verdi. Bu kritik şeylerin şuan itibariyle bakıldığında geri toparlandığını,  fiyatların da normal düzeye çekilerek, ONS’un tekrar yükselmesi o gün ile bugün arasındaki süreç içerisinde 22 ayar altının gramı 78 liraya düşmüştü, şuan 84 liranın üzerinde. Yani geri toparlandı altın fiyatları. Altındaki düşüşün sihatli bir düşüş olmadığını aşağı yukarı altınla uğraşan herkes biliyor. Paniğe kapılabilmek için çok duygusal ve pirpirik olmak gerekir. Yoksa soğukkanlı olan insan bunun yüzeysel olarak, bir iki günlük geçiş süreci olduğu kanaatini taşıdığına inanıyorum. Bugün o soğukkanlı davranan insanların haklılık noktasında olduğunu görüyorum.

Toparlanma noktası ile birlikte, geçtiğimiz hafta Cuma-Cumartesi günü 85 liraya kadar toparlanmıştı, Pazartesi günü ülke içerisindeki dalgalanmalardan kaynaklı 82-83 liraya gerilemişti. Şimdi 85 lira civarında. Yani altın yatırımı olan insanlarımız, bunu günlük olarak düşünmesinler. Ciddi anlamda bu yatırıma girdiyse paniklemesine gerek yoktur. Süreç olarak 3 ay bekleyeceğine 5 ay beklemiş olacak. Kayıp noktasında bakıldığında, sanıyorum 2010-2011 yıllarında 110 liraya kadar çıkmıştı altının gramı. Hakikaten suni bir artış olarak çok yükseliyor diye altına teveccüh eden insanlarımızda bir zarar görme olayı var doğru’ ifadelerini kullandı.

‘AKIL VEREN ÇOK OLUYOR’

Altın piyasası ile ilgili bilgisi olmayan bazı insanların bu tür süreçlerde yaptığı yorumlarla, kişiler için sıkıntı oluşturabildiğini belirten Er, herkesin kendi işini yapması gerektiğini söyledi.

Er, ‘Bu işlerde herkes dalında hareket etse, işler daha rahat olacak. Türkiye’de herkes başka alanlara hükmedince, sıkıntı oluyor. Gazeteci gazeteciliğini, kuyumcu kuyumculuğunu yapacak. Gazeteci kuyumculuk, kuyumcu da gazetecilik yaparsa bir yerde aksaklık doğacaktır. Bu süreçte akıl veren insanlarımız çok olur. Sivas genelinde ‘yazın Almanyacılar gelince altın zirve yapıyor’ diyorlar. Kim diyor bunu, işte üç-beş tane altın alacak, bilirkişi kendilerine göre. Hal bu ki bunun Türkiye genelinde yüzde 1 bile etkisi yok. Hiç alakası yok. Zaten bu dünya borsası ile alakalı. Buradaki suni şeyin Türkiye’yi etkileme şansı yok. Buraya kaç tane yurt dışından vatandaş gelecek 3 bin tane, hepsi 10-20’şer, 100’er gram alsa etkileyeceği bir alan söz konusu değil. O anlamda insanlar kendi alanlarında hükmetse daha güzel olur’ dedi.

‘PANİĞE GEREK YOK’

Vatandaşlara bu süreçte paniğe kapılarak altın bozdurma yoluna gitmemeleri önerisinde bulunan Sivas Sarraf ve Kuyumcular Derneği Başkanı Mustafa Er, elinde nakit olanlar için altına yatırım yapmanın tam zamanı olduğunu savundu.

Er; ‘Vatandaşlarımız panik olarak bozdurmaya girmesin. Bana göre, altın alacak insanlar için de şuan itibariyle en uygun zaman diye düşünüyorum. Elinde nakiti var, ben bunu altına yatırayım mı yatırmayım mı düşünenler için tam altın alacak süreç olduğunu düşünüyorum.

Altın fiyatlarında çok fazla bir düşüş olacağını zannetmiyorum. Düşme noktasında belki 1-2 liralık belki artı eksi olabilir. Elinde altın olan vatandaşlarımızın paniğe girmelerine gerek yok. Altında öyle kayda değer bir sıkıntı yaşayacaklarını düşünmüyorum. Aksine ellerinde birikim var ise şuan altın almak için en uygun zaman olduğunu düşünüyorum’ ifadelerini kullandı.

‘ALTIN YATIRIMI

UZUN VADELİ DÜŞÜNÜLMELİ’

Altına yatırım yapmayı düşünen vatandaşların, bunu uzun vadeli olarak düşünmesi gerektiğini belirten Er, kısa vadeli yapılan altın yatırımlarının sıkıntı oluşturabileceğini söyledi.

Eltın yatırımı için asgari sürenin 1 yıl olması gerektiğini belirten Er, şu ifadeleri kullandı:

‘Altın alacak vatandaşlarımız en az hedefi bir yıl olacak. 1 yıla kadar hedefleyecek. Ama yok, ‘ben alacağım, bir iki ay sonra bozduracağım’ derse bunun artı-eksisi tartışılır ve bu bir risktir. Ama ben yatırım amaçlı olan insanların sürecine en az 1 yıl olarak bakıyorum. Dolayısıyla bunun muhasebesinin de o zaman yapılması lazım. 2014’ün Ocak ayında almış,  2015’in Ocak ayında da muhasebesini yapsın. Kaç lira vermiş, elinde kaç lirası var. Günlük düşmelere yükselmelere bakmayacak. ‘bir hafta önce alsaydım artı olurdu, eksi olurdu’ derse bunun içinde çıkamaz, uykuları kaçar. Aldım ben bunu böyle kabul ettim diyecek bir yıl ya da daha uzun vadedeki getirisine götürüsüne bakacak.

2007-2008’lerde altının gramı 27 liraydı. Şimdi 80 liraya veriliyor. 3’e katlamış. Bu iyi bir yatırım değil mi? 2007’de 27 liraya alan kişi, 2011’de 110 liraya çıkmıştı. 110 liradan alan kişinin bir kaybı var, şuan itibariyle bakıldığında.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER