Gündem

Güvencemiz Türkiye

Güvencemiz Türkiye

Güvencemiz Türkiye
07-06-2014 10:18


Eroğlu; ‘Çok şükür güçlü bir Türkiye, anavatanımız var yanımızda. Bizim en büyük güvencemiz bu. Rumların da istediği bu güvenceden mahrum olmamız. Bir tek Türk askerinin, Türkiye’den gelen bir tek kişinin Kıbrıs’ta kalmaması şeklinde önerileri var. Bunu da söylemekten çekinmiyorlar zaten. Ama inşallah bizim düşündüğümüz gibi bir anlaşmaya varırız.’ dedi.

İRFAN ÖZŞEKER / ERSAN ARSLAN

Cumhuriyet Üniversitesi’nin (CÜ) daveti üzerine Sivas’a gelen KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Vali Alim Barut’u ziyaret etti. Ziyarete AK Parti Sivas Milletvekili Mesude Nursuna Memecan, TBMM İdare Amiri ve CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ile il protokolünün önde gelen isimleri de katıldı.

Vali Barut ve il protokolü tarafından Valilik Binası önünde karşılanan Eroğlu, valilik makamına geçerek şeref defterini imzaladı. Sivas Valisi Alim Barut daha sonra Eroğlu’na çift başlı kartal motifli plaket takdim etti.

Vali Barut daha sonra KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na Sivas ile ilgili kısa bir brifing verdi. Vali Alim Barut, ‘Sivas iç Anadolu bölgemizde 8 bin yıllık bir yerleşim olan ana ekseni, Anadolu Selçukluları, Osmanlılar ve Cumhuriyet döneminde kendini gösteren bir ilimiz. Zaten meydanımız da o şekilde. Anadolu Selçuklu eserleri, Osmanlı eseri ve 4 Eylül Kongresi’nin yapıldığı, dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı bir meydanımız var. Meydanımız bir anlamda tarihimizi de özetliyor. Böyle tarihi geçmişi, derinliği olan bir ilde sizi ağırlamak bize şeref veriyor.  Bir merkez ilçemiz, 16 ilçemiz ile geniş bir coğrafyaya sahibiz. 624 bin nüfus yaşıyor. Tabi ki, tüm bu 624 bin vatandaşımızın Kıbrıs ile gönül bağı var. Kıbrıs’ta savaşmış insanlarımız, gazilerimiz var. Tüm bunlar aramızdaki gönül bağını tarihten öte, günümüze de taşıyan unsurlar.’ İfadelerini kullandı.

‘MİLLİ MÜCADELEYİ ÖRNEK ALDIK’

Sivas’a ilk defa geldiğini ancak Sivas’ın Cumhuriyetin kurulma sürecindeki konumunu bildiğini belirten KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise KKTC’nin bağımsızlığı konusunda Atatürk ve Türk ulusunun, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarken ortaya koyduğu mücadeleyi örnek aldıklarını söyledi.

Eroğlu, ‘İlk defa Sivas’a geliyorum. Sivas Kongresi bizim çocukluğumuzdan beri bildiğimiz, kitaplardan okuduğumuz bilgilerdir. Bizler, Kıbrıs’ta mücadeleyi sürdürürken tabi ki atamızın mücadelesinden örnekler aldık ve Kıbrıs’ta bir Türk devleti kurma mutluluğuna eriştik. Tabi, uzun yıllar mücadele ettikten sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti noktasına gelebildik. 1960 Cumhuriyetinden 1963’te dışlandıktan sonra Rumlar 11 sene bizi vatansız gibi yaşamaya mahkûm etti ve dünya da izledi. 1974 Barış Harekatı ile sınırları belirli bir devlet sahibiyiz şuanda. Müzakereleri bir anlaşma olur düşüncesi ile sürdürüyoruz. Takdir edersiniz ki müzakereler çok uzadı. 1963’te Cumhuriyetten dışlandıktan sonra 1968’te Denktaş-Klerides başladı ama varılan mutabakat Makarios tarafından reddedildi. Dolayısıyla 1977’de taraflar bir araya gelebildi.

Tabi ki anavatanda yaşanan o mücadeleyi biz de örnek alarak halkımızı o yönde teşvik ettik. Biraz uzun sürdü ama sabrın sonu selametle noktalandığı için memnunuz.’ Dedi.

‘GÜÇLÜ TÜRKİYE

ELİMİZİ GÜÇLENDİRDİ’

Türkiye’nin desteğinin bu süreçte çok önemli olduğunu belirten KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, müzakere sürecinde güçlü Türkiye’nin ellerini güçlendirdiğini söyledi.

Sivas’tan KKTC’ye döndüklerinde müzakerelere devam edeceklerini belirten Eroğlu, şu ifadeleri kullandı:

‘1968’den bugüne kadar 46 yıl hep müzakerelerle geçti. Bizim gençliğimiz hep bu olaylar içerisinde geçti. Ömrümüz hala bu olayların içerisinde geçiyor. Dünya gerçekleri belki yavaş yavaş görür diye düşünüyoruz. Çünkü neticede uzlaşma istemeyen bir tarafla karşı karşıyayız. Çözüm iradesi karşınızda yoksa bir anlaşmaya varmanız mümkün değil. Biz ve Türkiye anlaşmadan yana olduğumuz, geçmiş genel sekreterlerin ortaya çıkardıkları anlaşma metinlerini kabul ederek dünyaya gösterdik. Onlar hayır oyu ile hala müzakere masasında oturuyorlar. Güçlü Türkiye bizim elimizi güçlendirdi. Müzakere masasında Türkiye ne kadar güçlü ise biz de o kadar rahat otururuz. Önerilerimizi o şekilde sunarız. Veya Rum önerilerini kendi bünyemizde çok daha rahat değerlendirme imkânımız vardır. İnşallah Sivas’tan gittikten sonra devam edecek müzakerelerle bir yere varabiliriz. Sivas’ta ilk defa geliyorum. Sayın milletvekilimizin gösterdiği ilgiye çok çok teşekkür ediyorum.’

‘EN BÜYÜK GÜVENCEMİZ TÜRKİYE’

KKTC Halkının iki ayrı bölgede iki ayrı halkın yaşayacağı ve Türkiye’nin garantisinin devam edeceği bir anlaşma beklediğini belirten Eroğlu, Rum tarafının ise bunu istemediğini, tek bir Türk askerine, vatandaşına tahammüllerinin olmadığını açıkça dile getirdiklerini söyledi.

Bu süreçte en büyük güvencelerinin Türkiye olduğunu belirten Eroğlu, ‘Türkiye ile kader birliğimiz var. Çünkü birbirimize yakın coğrafyadayız ve milli davamızı anavatan Türkiye ile birlikte savunuyoruz. O bakımdan şanslıyız. Ama artık müzakerelere bir son verilmesi gerektiğini de düşünüyoruz. 1959-60 Zürih-Londra anlaşmaları ile anlaşmaya varıldı. İlk görüşme o zaman. Takdir edersiniz ki 1963’ten beri de mücadele içerisindeyiz. Ömrümüz bu mücadelenin içinde yaşayarak geçmiştir. Benim halkımın beklediği, Kıbrıs’ta huzur ve güven içinde yaşayacağımız, Türkiye’nin garantisinin devam edeceği iki ayrı bölgede iki halkın yaşayacağı bir anlaşma. Bütün uğraşımız bu yöndedir. İnşallah buluruz diye düşünüyorum. Çok şükür güçlü bir Türkiye, anavatanımız var yanımızda. Bizim en büyük güvencemiz bu. Rumların da istediği bu güvenceden mahrum olmamız. Bir tek Türk askerinin, Türkiye’den gelen bir tek kişinin Kıbrıs’ta kalmaması şeklinde önerileri var. Bunu da söylemekten çekinmiyorlar zaten. Ama inşallah bizim düşündüğümüz gibi bir anlaşmaya varırız.’ İfadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, ziyaret basına kapalı olarak devam etti. Eroğlu Valilik ziyaretinin ardından Sivas Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Celaleddin Sağır’ı da ziyaret etti. Garnizon ziyaretine basın mensupları alınmadı.

ÜNİVERSİTEDE TÖREN

KKTC Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Faruk Kocacık’ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette şeref defterini imzalayan KKTC Cumhurbaşkanı Dr.Derviş Eroğlu’na günün anısına plaket verildi. Basına kapalı olarak devam eden ziyaretin ardından fahri doktara ünvanı ve konferans için merkezi amfiye geçildi.

CÜPPE GİYDİ

KKTC Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu’na üniversite senatosunun kararı ile doktora unvanı verildi.

Doktora ünvanı öncesinde 40 yıl kutlamaları ile ilgili olarak Rektör Prof.Dr Faruk Kocacık’ın konuşmasının ardından vali vekili Mustafa Aydın konuşma yaptı. Konuşmaların ardından KKTC Cumhurbaşkanı Prof.Dr. Derviş Eroğlu’nun özgeçmişi okundu ve ardından doktora unvanı verildi ve cüppe giydirildi.

Doktora unvanının ardından KKTC Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, ‘Kıbrıs’ın dünü-bugünü ve geleceği ‘konulu konferansta görüşlerini dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER