Gündem

Milli Mücadelenin Sivas Günleri

Milli Mücadelenin Sivas Günleri

Milli Mücadelenin Sivas Günleri
03-09-2013 18:34


İRFAN ÖZŞEKER

Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen Törene Vali Vekili Salih Ayhan, Tugay Komutanı Tuğgeneral Fatih Celalettin Sağır, Vali Yardımcıları Mustafa Aydın, Ömer Kalaylı, Mehmet Aktaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr.  Ali Erkul, Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Muaz Uzun, Hasan Çağlar, İl Kültür Müdürü Kadir Pürlü, Sağlık İl Müdürü Bahattin İlter, Cumhuriyet Üniversitesi Fakülte Dekanları, Öğretim Üyeleri ve davetliler katıldı.

Açılış Konuşmasını yapan Panel Başkanı Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı Sivas Kongresi’nin 94. yılının kendisi açısından ayrı bir öneminin olduğundan bahsederek ‘Sivas Kongresi’nin 94. yılını idrak ettik. 94. yıl benim açımdan çok önemli. 94 yıldır yayımlanmayan Kongre tutanaklarını Belediye Başkanımızın yardımıyla, orijinal metniyle birlikte çıkardık. Özellikle liselerimizde ki tarih hocalarımızın, gençlerimizin burada olmasını isterdim. Bu kongre metinlerini baştan sona onlara rica ediyorum. Özellikle Milli Eğitim Müdürümüzden rica ediyorum. Ben bunların daha önce Latin harflerine aktarılmış ve sadeleştirilmiş biçimini de yayımlanmıştım. Bunları da lütfen öğrencilerimize kongrenin ruhuna uygun olarak öğretsinler, okusunlar bilmedikleri çok şey var. Bir manda meselesinin ne olduğunu, kongreye yurdun değişik taraflarından gelen insanların nasıl fedakarlık yaptıklarını, yapılacak hizmetler için kendilerinden nasıl bağış yaptıklarını lütfen okusunlar. Bizi bu günlere getiren ruhun ne olduğunu şu satırlarda yazılı. Biz öyle bir milletiz ki hiçbir zaman başkasının egemenliğini kabul etmeyiz. Ülkemizin birliğine bütünlüğüne kimsenin el uzatmasına müsaade edemeyiz. O zaman da öyleydi. Gerçekten satır satır okunup ezberlenmesi gereken tutanaklar. Tabi bu tutanakların asıl nüshasını Kültür Müdürümüz himmet etti, Valiliğimiz ile birlikte satın aldılar getirdiler üzerine koydular. Bana nasip oldu bunları yayımlamak. Belediye Başkanımızda bunu çok güzel bir biçimde bastırdı emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Ama rica ediyorum bunlar kirli raflarda kalmasın. Evet öncülüğünü Sivas Valiliğimize de çok teşekkür ediyorum 4 Eylül’ü Sivas’a yakışır bir biçimde kutluyoruz. Ama manevi olarak insanların zihinlerine orada ki haleti ruhiye-yi  acaba nakşede biliyor muyuz. İşte onun için  öğretmenlerimize hocalarımıza çok büyük görev düşüyor. Bizi biz yapan değerlerin bu satırlarda gizli  olduğunu söylemek istiyorum’ dedi.

Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı'nın  panel yöneticiliğini yaptığı programda 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut,  Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Öztürk, Sakarya Üniversitesi  Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Selvi 'Sivas Kongresi Kararlarının Uygulanması'  Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Yanardağ  'Sivas Kongresi'nde  Manda Tartışmaları ve Sonuçları' Cumhuriyet Üniversitesi  Atatürk İlkeleri Araştırma ve Uygulama Merkezine Müdürü Okutman Necip Günaydın 'Atatürk'ün Sivas Günlerinde Sivaslıların Rolü' adlı sunumlarını gerçekleştirdiler.

Panelin ardından Vali Vekili Salih Ayhan, Vali Yardımcıları Mustafa Aydın, Ömer Kalaylı, Mehmet Aktaş, Tuıgay Komutanı F. Celalettin Sağır, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Erkul, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Çağlar tarafından panel yöneticisi ve konuşmacılara plaket ve çeşitli hediyeler takdim edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER