Gündem

?En Büyük Sorun Göç?

?En Büyük Sorun Göç?

?En Büyük Sorun Göç?
14-05-2014 23:30


ERSAN ARSLAN

Sivas Valisi Alim Barut, İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü’nce düzenlenen ‘Zirvedekilerle Buruciye Buluşmaları’ programı kapsamında lise öğrencileriyle bir araya geldi.

Güvenli Gelecek İçin Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı (ÇOGEP) Selçuk Parkı içerisindeki Buruciye Medresesi’nde gerçekleştirilen programa, Vali Barut ile birlikte İl Emniyet Müdürü Turgay Çalışkan, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Okçin Akşit de katıldı.

Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencilerinin katılımı ile gerçekleştirilen program kapsamında çocukluğu, eğitim ve iş yaşantısı hakkında kısa bilgiler veren Barut, daha sonra öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.

‘EN BÜYÜK SORUN GÖÇ’

Vali Barut; bir öğrencinin ‘Sivas’ta görev yaptığınız 2,5 aylık süre içerisinde, size göre kentin en büyük problemi ne böyle bir gözlem yapabildiniz mi?’ sorusuna, ‘Sivas’ın en büyük problemi göç’ yanıtını verdi.

Vali Barut; ‘Sivas’ın en büyük problemi benim ilk görebildiğim; maalesef göç… Sivas, çok göç veriyor. Tabi ki hiç kimse durduk yere doğduğu yerden ayrılmak istemez. Doğduğu yerde doyamadığı için ayrılır. Sivaslı da doyamadığı için özellikle İstanbul’u mekân tutmuş. Burada il sınırları dâhilinde, 2014 yılı 1 Ocak rakamları ile 624 bin Sivaslı yaşıyor. 724 bin kişi de Sivas nüfusuna kayıtlı olarak İstanbul’da yaşıyor. Tabi başka sorunlar da var mutlaka. Ulaşım, haberleşme de olabilir, asayişte olabilir. Hepsi olabilir ama en önemli sorun göç… Artık günümüzde istihdam sahalarının oluşturulması gerekiyor. Yani istihdam oluşturulacak tesislerin oluşturulması gerekiyor. Bu hizmet sektöründe de olabilir, sanayi sektöründe de olabilir. Hizmet sektöründe en ağırlıklı kesim turizmdir. Biz de termal ve özellikle doğa turizmi gündeme gelebilir. Kültür turizminde iç turizm öne çıkabilir. Bir Avrupalı mesela Buruciye Medresesi’ni Sivas’a gelince gezer. Yoksa özellikle Buruciye Medresesi’ni gezmek için gelmeyebilir. Ama Sıcak Çermik’e gelmek için olabilir. Çünkü Avrupa’da bizdeki kadar kaplıca yok. Onun dışında sanayileşme önemli. Ben bunun için ben burada mesai harcayacağımı düşünüyorum. Günümüzde artık özellikle istihdam oluşturan kesim sanayi kesimi. Sanayi kesiminde kapasiteyi artırabilir, yeni sanayi tesislerini Sivas’a getirirsek istihdam oluşacak. Dolayısıyla insanlar doğduğu yerde doymaya başlayacak ve bu şekilde göçü azaltabilmiş olacağız’ ifadelerini kullandı.

Barut daha sonar öğrencilerle bir süre sohbet etti. Programın sonunda öğrenciler Vali Barut’a çiçek takdim etti. Selçuk Anadolu Lisesi 10. Sınıf öğrencisi Emrecan Akyolcu ise kendi çizdiği Vali Barut’un portresini Barut’a hediye etti. Öğrenciler daha sonra Vali Barut ile birlikte selfie çekindi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER