Gündem

Tarihi mezarlar yok oluyor

Tarihi mezarlar yok oluyor

Tarihi mezarlar yok oluyor
15-04-2014 16:53


ERSAN ARSLAN

Sivas´ta İslam Peygamberi Hz. Muhammed (S.A.V)´in sancaktarı Abdulvehhab Gazi Hz.´nin kabri ile Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan´ın oğlu Bayezid ve oğulları Osman, Orhan, Abdullah´ın kabirlerinin de bulunduğu tarihi mezarlık içler acısı haliyle yürekleri burkuyor.

Abdulvahhab Gazi Hz., Şehzade Bayezid ve oğulları Osman, Orhan, Abdullah´ın kabirleri Yukarı Tekke Mezarlığı´ndaki Abdulvahhab Gazi Cami´nin içerisindeki bir alanda korunurken, cami çevresindeki yüzlerce yıllık tarihi kabirler, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmış durumda.

Tarihte yerini alan bu önemli zatların kabirlerinin çevresinde yer alan eski mezarlar, aslında şehrin tarihi geçmişine de ışık tutuyor. Ancak bugüne kadar gerekli önem verilmeyen mezarlar toprağın üstündeki neslin ayakları altında yok oluyor.

40 KIZLAR TÜRBESİ YIKILIYOR

Yüzlerce yıllık tarihi mezarların bulunduğu mezarlık, özellikle bayramlar ve dini günlerde ziyaretçi akınına uğruyor. Tarihi mezarlar içerisinde ?40 Kızlar Türbesi? diye bilinen bir mezar var ki, bu mezarın ziyaretçileri ise yüzyıllardır aynı. Kentte 40 Kızlarla ilgili çeşitli rivayetler bulunuyor. Bir rivayete göre yüzlerce yıl önce inançlarından vazgeçmeyen 40 genç kızın öldürülerek defnedildiği kabir, özellikle evde kalmış kızların ziyaretçi akınına uğruyor. Mezarda kimin metfun olduğu ise tam olarak bilinmiyor. XVIII. Yüzyılda yapıldığı rivayet edilen türbenin çevresi daha sonra taş duvarla örülerek çevrilmiş. Tüm uyarılara rağmen bin bir dilekle; bez, tülbent, saç tokası gibi eşyaların atıldığı kabrin duvarları yıkılmak üzere. Bu durum kabri ziyarete gelen vatandaşlar için de büyük tehlike oluşturuyor.

DEFİNECİLER MEZARLARI TAHRİP EDİYOR?

Tarihi mezarların yok olmasına katkı sağlayan bir başka etken ise defineciler. Çeşitli şekil ve motiflerle bezenmiş mezar taşlarını kırarak altını kazan defineciler, birçok tarihi mezarı tahrip etmiş durumda.

Taşları yıkılmış, büyük bölümü kaybolmuş birçok mezarın bulunduğu alanın bu tür tehditlere karşı koruma altına alınması bekleniyor.

BÜYÜ BOZDURMAK İÇİN GELİYORLAR?

Kentte büyü yapıldığına inanılan birçok kişi de bu kabirlere akın ederek, kendilerine yapıldığına inandıkları büyünün bozulması için çeşitli yöntemlere başvuruyor. Kabirlerde okunan dualar, mezarlar taşlarına yine taş yardımı ile yazılan yazılar, üzerinde Arapça yazıların bulunduğu tahta kaşık gibi çeşitli eşyalar ya mezar toprağına gömülüyor, ya da üzerine bırakılıyor.

ŞEHİTLERİN İSTİRAHATGAHI

Kentin istenilen düzeyde gelişmemesi ve kabuğunu kıramaması ?bu şehrin üzerine ölü toprağı serpilmiş´ sözü ile Yukarı Tekke Mezarlığı´na mal edilirken, Hz. Muhammed (S.A.V)´in Sancaktarı ve Şehzadelerin kabirleri ile yüzlerce şehit ve yüz binlerce kabrin bulunduğu Yukarı Tekke Mezarlığı, toprağın altının şehrin üstünde durduğu bir ebedi istirahatgah olarak ön plana çıkıyor.

Her aileden bir zatın metfun olduğu Yukarı Tekke Mezarlığı´nda, Sivas Belediyesi´nin yapmış olduğu çalışmalarla yakın nesle ait yüzlerce mezar yenilenirken, benzer çalışmaların tarihi mezarlıklar için de yapılması isteniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER