Gündem

Kantinler Temiz Çıktı

Kantinler Temiz Çıktı

Kantinler Temiz Çıktı
25-09-2013 09:12


İRFAN ÖZŞEKER / ÖZEL HABER

Eğitim – öğretim yılının başlaması dolayısıyla Sivas’ta bulunan okul kantinleri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kontrolörleri tarafından denetlendi. Dün denetlemesi yapılan TOKİ Ahmet Yesevi İlköğretim Okulu, Mevlana İlköğretim Okulu ve Endüstri Meslek Lisesi kantinlerinin hijyen kurallarına uyduğu ve gerekli evraklarını bulundurduğu tespit edildi. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gıda kontrolörleri tarafından tespit edilen birkaç eksiklikten dolayı ise kantin yetkilileri uyarıldı. Denetimlere İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Aslan ile Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Harun Kaya’da eşlik etti. İhsan Aslan denetimlerle ilgili yaptığı açıklamada ‘2013-2014 öğretim yılımız başladı. Çocuklarımız artık okullara gidiyor. İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü gıda denetim ekipleri olarak ilk okul kantin denetimlerine başladık. Tüm okullarımız yıl içerisinde denetimleri yapılacak. Tüm kantinlerimizin sağlıklı hijyenik ortamlarda öğrencilerimize hizmet sunmasını istiyoruz. Bugüne kadar 142 okul kantini çalışanına eğitim verdik. 74 tanede öğretmenimize milli eğitim müdürlüğü personelimize eğitim verdik bu konuyla ilgili. Okul kantinlerinin hijyenle ilgili denetimleri bize ait. Sadece bizim denetimimiz değil aynı zamanda milli eğitim personelinin de denetimleri sürecek. Okul kantinlerinde bu denetimler neticesinde olumsuzluk olduğunda bize bildirdikleri takdirde bir hafta içerisinde gerekli resmi kontrolleri yapacağız. Büyük bir olumsuzluk var ise ihbarın geldiği zaman hemen anında denetimde bulunup yasal işlemler yürütülecektir. Biz yapmış olduğumuz bu çalışmalar 5996 sayılı kanun kapsamında ve okul kantinleri ile ilgili özel hijyen yönetmenliğine ilişkin hükümler doğrultusunda yürütülmektedir. Çalışmalarımız bu şekilde devam edecektir’ dedi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Aslan denetlemelerde dikkat edilen hususları ise şöyle sıraladı: ‘Okul kantinlerinde mevcut bulunan ürünlerin izinlerinin olup olmadığı, son kullanma tarihlerinin geçip geçmediği, uygunsuz etiketsiz markasız yada bakanlık izninin olmadığı ürünlerin olup olmadığına baktık. İkinci baktığımız husus bizden kayıt belgesi alması zorunlulukları var. Bu kayıt belgesinin olup olmadığına baktık. Yine hijyen eğitimi alıp almadığına baktık. Genel olarak da hijyene aykırı bir husus olup olmadığına baktık.

Bu kurallara uymayan kantincilere 5996 sayılı kanun kapsamında idari para cezası var. Tabi bu büyük uygunsuzluklar için. Düzeltilebilecek ufak tefek kusurlarda 15 günlük süre veriliyor. 15 gün sonra tekrar denetleyip belirtilen eksikliklerin giderilip giderilmediğini kontrol ediyoruz’ dedi.

Denetimlerde hazır bulunan Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Harun Kaya ise denetimleri yapan tarım İl Müdürlüğüne teşekkür ederek şunları söyledi: ‘İl Tarım Müdürlüğümüz okul kantinlerini çok güzel bir şekilde denetliyorlar. Zira burada satılan ürünlerin çocuklarımızın sağlığını sıhhatini tehdit edecek durumlarda olmamasına son derece dikkat ediyorlar. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Biz il Milli Eğitim Müdürlüğü olarak ta okullarımızda satılan ürünleri periyodik olarak geziyoruz, denetliyoruz onlara resmi yazılarla hangi ürünlerin satılıp hangi ürünlerin satılmayacağı noktasında bilgiler veriyoruz. Tarım il Müdürlüğümüz ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz okullarımızın kantinlerini sık sık denetleyerek öğrencilerimize sağlıklı sıhhatli güzel ürünlerin satılması için mücadele ediyoruz’ dedi.

Denetimler Sivas’ta ki tüm okullarda ilerleyen günlerde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda Denetim Ekipleri tarafından yapılmaya devam edecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER