Gündem

Tiyatroya Gitmeyen Kalmayacak

Tiyatroya Gitmeyen Kalmayacak

Tiyatroya Gitmeyen Kalmayacak
04-10-2013 17:11


Bunun için Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ile görüşerek destek isteyeceğini belirten Gökçer, ‘Çünkü ben bunu Trabzon’da 6 yıl yaptım. Hayatında hiç tiyatroya, sinemaya gitmeyenleri o dönemin Belediye Başkanı otobüsler tahsis etti, aldık getirdik’ dedi.

ERSAN ARSLAN / ÖZEL HABER

SDT, kentle olan kaynaşmasını en üst seviyeye çıkarmak için kolları sıvadı. Sahnelediği oyunlarla, 12 bölge içerisinde rekor kıran SDT, kentin kültürünü yansıtan Sivas’a özgü bir oyun oluşturmak için ise girişimde bulundu. SDT Müdürü Murat Gökçer, Sivas’ı yansıtan bir oyun sergilemek için, kurumlarla işbirliği yapmayı arzuladıklarını, bunun için de SDT olarak tüm imkânları seferber etmeye hazır olduklarını söyledi.

Sivas’ta, tiyatroya gitmeyen kimsenin kalmaması için de bir proje düşündüklerini belirten Gökçer, bu doğrultuda Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ile görüşerek destek isteyeceğini söyledi. Gökçer, hedefinin Sivas’ın köylerinde hayatında hiç sinemaya, tiyatroya gitmemiş çocuk ve yetişkinleri ücretsiz olarak tiyatro ile tanıştırmak olduğunu söyledi.

‘OYUNLARIMIZ, YERLİ OLACAK’

SDT’nin yeni sezona Yunus Emre oyunu ile girdiğini belirten Gökçer, Yunus Emre’nin Sivas’a çok yakışacak bir oyun olduğunu söyledi. Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürlüğü’nün bu yıl yerli oyunlar sahnelenmesine yönelik bir politika yürüttüğünü belirten Gökçer, ‘Şuan Türkiye’deki bütün oyunları yerli yazarlarımızın oyunları ile açtık. Bu bir ilktir. Biz de Yunus Emre ile açtık’ dedi.

Gökçer, şu ifadeleri kullandı:

‘Bu Sene SDT olarak 2013-2014 sezonunda geçen sene deklare ettiğimiz gibi ilk oyunumuzu Yunus Emre olarak seçmiştik. Allah kısmet etti, iyi bir rejisör ile, İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın eski Sanat Yönetmeni olan Nurullah Tuncer Bey ile anlaştık, konsept olarak.  Kendisini buraya getirdik. Çok güzel bir çalışma oldu. Sadece tiyatral dışında öğretileri ve hocalık kimliği ile sanatçılarımla beraber 1,5 ay gibi bir zamanda Yunus Emre’mizi hayata geçirdik. 3 Ekim itibariyle de sezonumuzu açtık. Bu sene kısmet olursa, 4 tane oyun oynamayı planlıyoruz. Birinci oyunumuz buydu. İkinci oyunumuz da çocuk oyunu olacak. Miniklerimize de çocuklarımıza da Çiçek Prenses diye bir oyunumuz var. Busene Devlet Tiyatroları’nın (DT) bir politikası var onu da hemen söyleyeyim.  Türkiye’deki bütün oyunlarımız yerli oyunlar. Bu sene Genel Müdürümüzün repertuarında, açıklamalarında yüzde 70’lere varan şekilde tamamen yerli oyunlar oynuyoruz. Eskiden hep yüzde elli 50 gidiyordu ya da yüzde 60 yabancı yüzde 40 yerli iken, şimdi biz yüzde 70 oranında tamamen yerli oyunlara dönük, sezon açtık. Şuan Türkiye’deki bütün oyunları yerli yazarlarımızın oyunları ile açtık. Bu bir ilktir. Biz de Yunus Emre ile açtık. Yunus Emre bir halk ozanımız, şairimiz… O’nun öğretilerini, geçtiği kapıları anlatan çok keyifli, güzel bir oyun. Sivas’ımıza da çok yakışacağına inandığımız, onlarla kucaklaşacağımız bir oyun diye düşünüyoruz.’

 ‘TİYATROYA GİTMEYEN KALMASIN’

Sivas’ta tiyatroya gitmeyen kimse kalmaması için, bir proje düşündüklerini belirten SDT Müdürü Murat Gökçer, köylerde hayatında hiç tiyatroya gitmemiş çocuk ve yetişkinleri otobüslerle kent merkezine taşıyarak ücretsiz olarak tiyatro ile buluşturmak istediğini söyledi.

Bu konuda Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ile görüşerek destek isteyeceğini belirten Gökçer, şu ifadeleri kullandı:

‘Devlet Tiyatrosu sadece oyun oynamıyor. Biz aynı zamanda çok ciddi projelerle köylere kasabalara giriyoruz. Oradaki insanları alıp getiriyoruz. İnşallah burada da yapacağım. Sevgili belediye başkanımla en kısa sürede görüşerek. Köylerdeki, hayatında hiç tiyatroya, sinemaya gitmemiş insanları bulup ortak bir proje ile ben Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nden izin isteyerek bir gün tespit edip onlara ücretsiz bir şekilde oyun oynamak istiyorum. Ücretsiz bir şekilde onları getirmek istiyorum.

Tabi ki, burada Belediye Başkanımız gerek otobüs tahsisleri ve bu tip yardımlar bize yaparsa kesinlikle çok güzel bir proje olacağına inanıyorum. Çünkü ben bunu Trabzon’da 6 yıl yaptım. Hayatında hiç tiyatroya, sinemaya gitmeyenleri o dönemin Belediye Başkanı otobüsler tahsis etti, aldık getirdik. Hatta bir Pazar gününü seçtik. Anne babalara dedik ki, merak ediyorsanız haydi siz de gelin dedik ve anne-babaları da getirdik. O zaman, Fiskobirlik’ten fındıklar getirdik çocuklara, kendi aramızda kitaplar topladık. Yani müthiş güzel hizmetler yaptık, hala da yaparız. Ama tabi ortak projelere ihtiyaç var. Bize düşen tarafını inanın biz yapıyoruz. İnşallah onlarla da bu sene beraber oturup biz, projelerimizi, onların da imkânları ile birleştirip böyle şeyler yaparsak inanın çok ciddi bir şekilde hizmet etmiş oluruz. Ben o hizmeti, inanın kendi yaptığım hizmetten daha sağlıklı, daha doğru buluyorum.’

‘SİVAS’A İSTEYEREK GELDİM’

Sivas ile ilgili düşüncelerini de gazetemizle paylaşan Gökçer, Sivas’ı çok sevdiğini, burada görev yapmayı kendisinin talep ettiğini söyledi.

Gökçer, ‘Benim meslek hayatımda 43’üncü yılım. Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçısıyım aynı zamanda. 2 Dönem yönetim kurulu sanatçı temsilciliği yaptım. Ankara Tiyatro Müdür, Müdür yardımcılığı yaptım. Trabzon’da 2 dönem 6,5 yıl görev yaptım. Ondan sonra, Sivas’ı bilerek ve isteyerek geldim. Bu bir gönderilme değildi. Bu tamamen benim tercihimdir. Tercih ederek Sivas’a geldim. 14-15 aydır burada görev yapıyorum. Çok mutluyum.  Alıştınız mı bu şehre diye her gittiğiniz yerde bir soru sorulur, alışmak değil, kendi şehrim gibi yaşıyorum. Şehirle barışık olduğumu çok rahatlıkla söyleyebilirim. Çok güzel bir şehir ve şehrin zenginlikleri, kaynakları iyi değerlendirildiği zaman biz de kendi payımıza düşen ne ise onu yaparak çalışmalarımıza devam edeceğiz’ ifadelerini kullandı.

Gökçer, ayrıca Yunus Emre adlı oyunu izlemeye tüm Sivaslıları davet etti.

Sivas Devlet Tiyatrosu sanatçıları, Ekim ayında Yunus Emre ile izleyici karşısında olacak. Yunus Emre, her hafta, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri sahnelenecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER