Sivas İl Müftüsü Ahmet Celalettin Altunkaya, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla vekâletle kurban kesimi hakkında açıklamalarda bulundu.

Altunkaya, Türkiye Diyanet Vakfı’nın 2025 yılı vekâletle kurban kesim bedelini yurt içi için 13 bin 500 TL, yurt dışı için ise 5 bin 450 TL olarak belirlediğini duyurdu.

Müftü Altunkaya, kurban ibadetinin esas itibarıyla kişinin kendi kurbanını kendisinin kesmesiyle yerine getirildiğini, ancak mali bir ibadet olması hasebiyle vekâlet yoluyla da bu ibadetin yerine getirilebileceğini ifade etti.

Sivas’ta da Şubesi Var! Meşhur Börekçide Sakatat Şoku
Sivas’ta da Şubesi Var! Meşhur Börekçide Sakatat Şoku
İçeriği Görüntüle

Altunkaya, günümüzde vekâletle kurban kesiminin iki farklı şekilde uygulandığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Birincisi, kişinin bir kuruluşa umumi vekâlet vererek kurbanlık alımını ve kesimini yetkilendirmesidir. İkincisi ise, kuruluşun belirli bir bedel karşılığında kurbanlık hisseleri satması ve kesim günü vekâlet alarak hayvanı kesmesidir. Her iki yöntem de kurban ibadetinin şartlarına uygun şekilde yapılması durumunda dinen caizdir.”

Vekâletle kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Altunkaya, kurban kesiminin dini açıdan geçerli olabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Bunlar arasında; vekâletin usulüne uygun alınması, hayvanın kurbanlık vasıflarına sahip olması, hissedarların niyetinin ibadet olması, kesimin kurban günlerinde yapılması ve kasap ücretinin etten karşılanmaması gibi hususlar yer alıyor.

Sivas Müftüsü'nden Vekâletle Kurban Açıklaması: 2025 Fiyatları Belli Oldu

Son yıllarda market ve benzeri kuruluşlar aracılığıyla yapılan kurban kesimi uygulamalarının da yaygınlaştığını dile getiren Müftü Altunkaya, bu tür organizasyonların da dini kurallara uygun şekilde yapılması gerektiğini hatırlattı.

Kurbanlıkların kesim öncesinde hissedarlarının belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Altunkaya, kesim işlemi sonrası yeni hissedar eklemenin kurban ibadetini geçersiz kılabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, kesim sonrası etlerin karıştırılmaması, her hissedara kendi hissesinin verilmesi gerektiğini belirtti.

Kurban ibadetinin amacının sadece et temini olmadığını vurgulayan Müftü Altunkaya, “Kurban ibadeti et satın alımı gibi düşünülmemelidir. Müşterilere belli kiloda et verilmesi taahhüt edilmemeli, çıkan et ne ise o teslim edilmelidir. Aksi hâlde kurbanın manevi boyutu zedelenir” ifadelerine yer verdi.

Altunkaya, vekâletle kurban kesiminin belirtilen şartlara uygun şekilde gerçekleştirilmesi hâlinde dinen herhangi bir sakınca taşımadığını belirterek, vatandaşlara güvenilir kurumlar aracılığıyla kurban ibadetlerini yerine getirmeleri çağrısında bulundu.

Muhabir: Adem Sabit Nalbant