19 Mayıs

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı. Ulusal bayramımız. Coşku ve sevinç ile kutladığımız milli bayramlarımızdan birisi. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlere hediyesi.

19 Mayıs tarihinin bizim için neden önemli olduğuna ve tarihçesine bir göz atalım derim. Hafızamızı tazelemek için birkaç bilgiye bakalım.

19 Mayıs 1919’da Ulu Önder, modern Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yolun ilk adımını atmıştır. Bandırma vapuru ile Samsun’a çıkmıştır. Bugün itilaf devletlerinin işgaline karşı Kurtuluş Savaşı’nın başladığı gün olarak kabul edilir.

Bağımsızlığın ilk temelleri atılmaya başlandı. Manda ve himayeden kurtulmak için atılmış ilk adım bugündür.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a çıkışını Nutuk’ta şu cümleler ile anlatıyor ‘‘Beyler, bu durum karşısında bir tek karar vardı. O da ulusal egemenliğe dayalı bağılsız-koşulsuz bağımsız bir Türk devleti kurmak. İşte, daha İstanbul'dan çıkmadan önce düşündüğümüz ve Samsun’da Anadolu topraklarına ayak basar basmaz uygulamaya başladığımız karar, bu karar olmuştur’’ diyor.

Bu karar verilmesi gereken bir karardır. Çünkü Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu durum ve şartlar bu kararı kaçınılmaz yapıyordu.

Her taraftan parçalanmış, bitmiş bir devlet. Ancak aradan koca yürekli bir çılgın çıkıyor ve yenilgiyi kabul etmiyor. Bu koca yürekli çılgın adam, Mustafa Kemal Paşa kuyuya taş atıyor ve o taşın çıkardığı ses bütün ülkede yankılanıyor. Taşın çıkardığı ses ise özgürlüğün sesiydi.

Ve sonrasında kongreler başlıyor. Amasya, Sivas, Erzurum. Sivas’ta cumhuriyetin temelleri atılıyor. Manda ve himaye reddediliyor ve bağımsızlık mücadelesi için önemli kararlar alınıyor.

Mustafa Kemal Paşa ve onu takip eden herkes bu mücadelenin sonunda yepyeni bir devlet kuruyorlar. Türkiye Cumhuriyeti’ni.

Peki biz bu bayramı ne zaman kutlamaya başladık Bu Gençlik ve Spor Bayramı ilk defa 1926 yılında Samsun’da kutlanmıştır. Daha sonra 24 Mayıs 1935 yılında Atatürk Günü adı altında resmiyet kazanmıştır.

Kutlanan ilk 19 Mayıs Beşiktaş’ın girişimleri ile Fenerbahçe Stadı’nda kutlanmıştır. Yüzlerce sporcunun katılımı ile bir spor günü haline gelmiştir.

Bu organizasyondan bir süre sonra Spor Kongresi’nde söz alan Beşiktaş kurucu üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni kutlanan Atatürk Gününün tüm gençliğe mal edilebilmesi için ‘’19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’’ adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir.

Daha sonra kongrede oylanan bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk’ün de onayıyla yasalaşmıştır. 20 Haziran 1938 tarihi kanunla ‘‘Gençlik ve Spor Bayramı’’ olarak kutlanan bu bayramın adı daha sonra 12 Eylül darbesinden sonra ‘‘Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’’ olarak değiştirilmiştir.

Gençlik olarak onun ilkelerini ve inkılaplarını örnek almamız gerekir. Çünkü Atatürk ‘‘Bütün ümidim gençliktedir.’’ Demiştir.

Türk Cumhuriyeti’ni ve Türk İstiklalini ilelebet muhafaza ve müdafaa etmeyi birinci vazifemiz olarak gençlere bırakmıştır.

Fakat şu an içinde bulunduğumuz durum eğitim ve ekonomi açısından gençler için sorun teşkil etmektedir. İşsizlik gençleri umutsuzluğa sürüklemektedir.

Fırsatını bulan gençlerimiz yaşam standartlarını daha iyi bir hale getireceğini ve kendisine gerekilen değer verileceğini düşündüğü için ülkeyi terk etmektedir.

Ayrıca yaşadığımız il Sivas için de her geçen yıl genç nüfusun azalması ve gençlerin kendileri için başka illerde yaşam alanı araması önemli bir sorundur.

Genç nüfusun ülkeye katkı sağlamaması çok önemli bir sorundur. Bu sorunun en kısa zamanda çözülmesi gerekir. Giden her genç beyin bu cumhuriyet için bir hazinedir. Ve elimizde bulunan bu hazineyi kaybetmeyi hiçbir zaman istemeyiz.

Bu hazineleri kaybetmemek için önemli adımlar atılmalı ve istihdam sağlanmalıdır.

Türk gençliği olarak umutsuzluğa kapılmamamız gerekmektedir. Çünkü sorun ne olursa olsun muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi