
Milli Mücadele Meydanı Ve 108 Gün Anıtı Üzerine -1
Kadim şehir Sivas.
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan, kent kültürü ve yerleşimi bakımından Anadolu’nun en eski şehirlerinden. Danişmentler, Kadı Burhanettin, Selçuklu, Osmanlı ve en önemlisi üzerinde yaşadığımız Cumhuriyete ev sahipliği yapan bir şehir.
Türk ulus bilinciyle ve kardeşlik hukuku üzerine temellendirilen Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş destanın da Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesiyle; “Anadolu’nun en emin mahalli Sivas”.
Kent kimliğimiz de Cumhuriyet’in Temellerinin atıldığı 4 Eylül 1919 Milli kongre ve 108 gün, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Sivas’tan devletin kurtuluş ve kuruluşunu yönetmesi, bizim için çok önemli bir marka değerdir.
Sivas 108 Gün Millî Mücadeleye ev sahipliği yapmıştır, Millî mücadele 108 gün Sivas’tan yönetilmiştir.
Bu değeri, şehrimizi diğer şehirlerden ayırt eden temel öğe olarak ele alır ve bu çerçevede yapılacak projeler ile şekillendirir isek, Turizm açısından önemli bir marka oluruz.
Selçuklunun, Osmanlının da dinamik şehirlerinden olmamız, tarihi ve kültürel donanım olarak önemli bir kazanımımızdır.
Kent Meydanları, şehirlerin en önemli prestij eserlerinin sergilendiği, kültür birikimlerinin yer aldığı açık hava müzeleridir.
Kent kimlikleri zihinlerde oluşturduğu algıyla, hafızalara kaydedilir. Görsel, sanatsal, kültürel, sözel, edebi birikimler şehrin kimlik algısını oluşturur.
Bütün sanat tarihçileri Sivas Kent Meydanı’nın karakteristik dokusunun şahsına münhasır ve zor bulunan, tarihi geçmişini biyografik olarak bir arada taşıyan eserlerin birlikte bulunduğu önemli, dinamik, canlı bir meydan olduğunu ifade ediyorlar.
O halde bize sadece bu eserleri insanların zihninde yer edecek şekilde hafızalarına kaydettirecek düzenlemeler yaparak, şehrin marka değerini öne çıkarıp, turizm için katkılar sunmaktır.
Ecdat yaptığı eserleri binlerce yıl ayakta kalacak standartlarda, nitelikte yapmış.
Kent meydanına yapılacak eserler, imalatlar ecdadın yaptığı gibi onlarca, yüzlerce yıl bozulmadan ayakta kalacak standartlarda yapılmalı.
Coğrafi iklim özellikleri, jeolojik özellikler ve imalatı etkileyen her türlü özellik dikkate alınarak yapılmalı.
Kent algısı marka değer taşıyan eserler ile kalıcı olur.
Şehrin en önemli, en kıymetli alanını inşa ederken ortak aklı harekete geçirmeliyiz.
Düşünüp, ortak fikirler ile hiçbir ayrıntıyı gözden kaçırmadan düzenlemeliyiz. Zira bu alanda oluşan fırsat alanları her zaman ortaya çıkmıyor ve çıkmaz.
O nedenledir ki mimari estetiği, sanatsal bütünlüğü, tarihi dokuya, kadim kültürüne uygun, bütünleşik vaziyette olmalıdır.
Başarının sırrı, amaçlarımız için kullanılabilecek her şeyden istifade etmektir. Ortak akıl ile hareket etmek hem projenin kabulün de hem de algıda kelebek etkisi yapacaktır.
Sivas için Cumhuriyetin kuruluşun da ki üstlenilen görev en önemli marka değerdir.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yakın tarihinde “Burada bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlar verildi.”(13 Kasım 1938, Atatürk.) sözüne mazhar mekân olması hasebiyle muazzam bir yer kaplıyor.
Bu nokta da farkındalık oluşturmalıyız.
Ayrıca ülkemizin nüfus demografisin de yaşayan canlı genç nüfus, Cumhuriyetimizin kuruluş hikâyesine bizzat şahit olamamış, doğru tarihi bilgilerin verilmesiyle, gerçek bir tarih şuuruna sahip olacak, zihinlerinde bu şehri Cumhuriyete ev sahipliği yapan, kültürel, modern bir turizm şehri olarak algılatacaktır.
Yaşadığımız şehirler kimliklerimizdir.
Devamı Yarın…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.