Z Kuşağı

Z kuşağı 1997-2012 yılları arasında doğan kişilerden oluşmaktadır. Milenyum çağı çocukları olarak adlandırılırlar. Araştırmalara göre bu kuşağın kişilik özellikleri özgüvenleri yüksek, bireysel, sorgulayıcı, internet üzerinden sosyalleşen, anti otoriter olmalarıdır. 

Z kuşağı öncekilerin izinden gitmek yerine kendi yollarını çizmek isterler. Kolay kazanım isterler ve bir iş için çaba harcamaktan çekinirler. Gelişen teknoloji sayesinde ortama rahatlıkla uyum sağlayabilmektedirler. İstedikleri bilgiye çabuk ulaşabilme imkanları olduğu için hızlı yaşamaya alışmışlardır.

1997'den sonra doğan insanlar da dahil olmak üzere, en yaşlı Z kuşağı şu sıralar üniversiteyi bitiriyor ve işgücüne katılmaya hazırlanıyor. Z kuşağı şu anda Türkiye'deki toplam nüfusun %23'ünü oluşturuyor, bu da bugün piyasadaki en güçlü tüketici güçlerinden biri haline geldikleri anlamına geliyor.

Markaların pazarlama stratejilerini belirlemede kullandıkları Y kuşağı artık yerini Z kuşağına bırakmıştır. Etkisi gitgide artan Z kuşağı yeni odak noktası haline gelmiştir. Çünkü bu grup tüketim alışkanlıkları ve dijital dünyaya bakış açıları nedeniyle göz ardı edilemeyecek bir duruma geldi.

Bu neslin satın alma tercihlerinde 'yeniyi' deneyimlemek önemli bir faktör. Bu nedenle tüketici ürünleri kategorilerinde küçük ölçekli markaların diğer markalara göre çok daha hızlı büyümesi dikkat çekici. Çünkü Z kuşağı için markanın sunduğu deneyim, markanın kendisinden daha önemli. Ürün veya hizmetin ne tür bir deneyim sunacağı daha güçlü bir seçim kriteri.

Z kuşağının temel ortak özelliği dijitalin içine doğmuş olmaları. Tamamen internet çağında doğan ilk nesil olan Z kuşağı, dünyanın her yerinde %100'e yaklaşan bir akıllı telefon kullanım oranına sahip. Bu neslin üyeleri ayrıca daha fazla sosyal medya hesabına sahip ve diğer nesillere göre sosyal medyada daha fazla zaman geçiriyor.

Sosyal medyanın gücünü sonuna kadar kullanmaya kararlıdırlar. Buna örnek olarak bir sosyal medya platformunu kullanarak eski ABD başkanı Trump’ın mitingini trollemişlerdir. Veya Türkiye’de YKS krizine tepki göstermişlerdir. Bu hareketler onları daha da görünür hale sokmuştur.

Teknolojik gelişmeler sayesinde yeni iş alanları doğmuştur. Z kuşağı bunun farkına varıp kendilerine o alanlardan yer ayırmaya başlamışlardır. İnternet girişimciliği, sosyal medya yöneticiliği veya influencer’lık gibi yeni iş kolları ortaya çıkmıştır.

Sosyal medya üzerinden birçok kişiye ulaşabilen bu insanlar çok büyük bir pazara hitap ederler. Etkileyici pazarlama ya da özgün adıyla Influencing, sosyal etkiye sahip olan internet ünlülerinin onaylarını veya ürün yerleşimlerini içeren bir sosyal medya pazarlaması türüdür.

Bu pazar bu kişilere kolay para kazanımı sağladığı düşüncesiyle çok fazla insanı çekmektedir. Z kuşağı bunların başında gelir.  Çok fazla çaba harcamadan büyük miktarlar kazanma düşüncesi bu iş alanlarını çok daha fazla arttırmıştır.

Z kuşağı siyasilerin yeni hedefi haline gelmiştir. Onlara ulaşmak ve onları taraflarına çekmek büyük bir getiriye sahiptir. Türkiye’de 2023 seçimlerinde siyasilerin onlara ulaşması, kendileri için çok fazla önem taşır.

Ülkelerin refah seviyesi Z kuşağını derinden etkilemektedir. Kendi hayalleri doğrultusunda iş yapmak isteyen bu kuşak en büyük desteği ülkelerinden ve ailelerinden almaktadır. Bulundukları ülkelerin refah seviyeleri onları hayaline ulaştırmakta önemli bir rol oynamaktadır.

Ancak maalesef ülkemizde bu durum mümkün olmuyor. Ekonomik kaygılar bu gençlerin en önemli sorunu haline gelmeye başladı. Gelecekten umutları kesilmeye başladı. Depresyon ve anksiyete bu grupta daha fazla görülmeye başlandı.

Bu kuşağın oylarına talip politikacılar, eski alışkanlıklarıyla oy devşiremeyeceği gerçeğini görmeli ve realist yaklaşmalıdır.

Herkes hayalini kurduğu hayatın peşinden koşmakta özgürdür ve buna hakkı vardır. Ancak bunun için gerekli destekler sağlanmalıdır. Umarım gelecekte kendimizi o listenin başlarında görebiliriz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi