Temeli 9 yıl önce atılan ve daha önce açılacağı söylenen ancak farklı nedenlerle defalarca açılışı ertelenen Sivas’ın dört gözle beklediği Ankara-Sivas hızlı tren hattı için yeniden gün veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, projeyi bekleyen vatandaşları bir yandan heyecanlandırdı bir yandan da düşündürdü. Niye mi
Sivas için adeta yılan hikâyesine dönen Ankara-Sivas hızlı tren hattının açılışı için en son 4 Eylül tarihi işaret edilmiş ancak birkaç nedenden ötürü açılışı yapılamamıştı. Ara sıra yapılan test sürüşlerini gerçek sanan Sivaslılar ise sürüşlerin sefer olmadığını anlayınca hayal kırıklığı yaşamıştı. Hal böyleyken tren hattı için gün verilince Sivaslılar her ne kadar heyecanlansa da bir yandan da düşünüyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ankara-Sivas hızlı tren hattının altyapı çalışmalarında yüzde 99,67 fiziki ilerleme sağladıklarını ve projenin 2023 yılı Nisan ayında tamamlanacağını söyledi. Trenle 12 saat otobüs ile 6 saat süren Sivas-Ankara arası yapılacak bu projeyle 2 saate düşecek.
Bakan Karaismailoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2023 yılı bütçesine ilişkin yaptığı sunumda, Ankara Sivas hızlı tren hattı için, "Ankara-Sivas hızlı tren hattının altyapı yapım çalışmalarında yüzde 99,67 fiziki ilerleme sağladık. Kısmi olarak test ve sertifikasyon çalışmaları tamamlandı. Proje 2023 yılı Nisan ayında tamamlandığında seyahat süresi 12 saatten 2 saate düşecek. Ankara-İzmir Hızlı Tren hattı, altyapı çalışmalarında yüzde 54 fiziksel ilerleme kaydettik. Ankara-İzmir arasında demir yolu seyahat süresini 3 saat 30 dakikaya düşüreceğiz. Bittiğinde 508 kilometrelik mesafede yılda yaklaşık 13,5 milyon yolcu ve 90 milyon ton yük taşımayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Bunun üzerine muhalefet durur mu Asla. Bakan Karaismailoğlu’na konuya ilişkin sorular gecikmedi.
Muhalefetten Soru Var..
Bakan Karaismailoğlu’nun yaptığı açıklama üzerine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili Ulaş Karasu ise projede alınmayan önlemler olduğunu iddia ederek ilgili bakanlığa soru yöneltti.
Hattın yapımında çoğu kez çökme meydana geldiğine değinen Karasu, “Şu an 5 adet güvenlik tünelinin ihalesi dahi yapılmamış durumda, yarım kalan kaç tane güvenlik tüneli var, bilmiyoruz. Güvenlik tünelleri yapılmadan hat sertifikasyonunun yapılması ve hattın çalışmaya başlaması suç değil midir Suç değilse güvenlik tünellerine niçin ihtiyaç vardır TCDD Teknik A.Ş. üzerinden İtalyan bir firmayla anlaştığınız, bu firmayla güvenlik tünelleri tamamlanmadan sertifikasyon alacağınız ve sertifikasyon için güvenlik tünellerinin ihalelerinin başlamasının yeterli olacağına dair anlaştığınız iddia edilmektedir; bu iddia doğru mudur” dedi.
Ne Olacak Böyle
Yaşanan bütün bu gelişmeler üzerine hattın yapımına gözler çevrildi. Bir öyle bir böyle kendi halinde yapımı devam eden Sivas-Ankara hızlı tren hattı ile Sivaslıların hikayesi adete Ferhat’la Şirin’e döndü. Sivas’a her gelen siyasinin, sivil toplum kuruluşu başkanının ilk dem vurduğu nokta Sivas-Ankara hızlı tren hattı oluyor. Ama nafile.. ‘Yapacağız’ diyen yapamadı. ‘Hızlı treni Sivas’a getireceğiz’ diyenden daha sonra ses çıkmadı. Sanırım göz görmeyince gönül her vaade kanıyor.
Sivas olarak umudumuzu kaybetmiyoruz. Evrene pozitif enerji yolluyoruz.
Hadi İnşAllah bu sefer gerçekten o sefer gelecek..