Bugün sizlere iki büyük isimden bahsedeceğim. Bu isimlerden biri Jeff Bezos diğeri Elon Musk. Dünyanın en zengin iki insanı. Aralarındaki rekabete bir göz atacağız. Ama öncesinde kim olduklarını biraz anlatmam gerekecek.
Jeff Bezos dünya çapında faaliyet gösteren Amazon’un kurucusu, CEO’su ve başkanıdır. Amerikalı internet girişimcisi, sanayici, medya sahibi ve yatırımcıdır. Gösterdiği başarılar sebebiyle Time dergisi 1999 yılında Jeff Bezos’u yılın kişisi seçti.
Jeff Bezos 2013 yılında The Washington Post gazetesini satın alarak medya sektörüne de giriş yaptı.
2000 yılında Blue Origin isimli havacılık ve uzay araştırma şirketini kurdu. Bu şirket yeniden kullanılabilir fırlatma araçlarıyla uzaya erişimi daha ucuz ve daha güvenilir hale getirmeyi hedefliyor.
Mayıs 2019'da Jeff Bezos, Blue Origin'in uzay vizyonunu açıkladı ve 2024 yılına kadar hazırlanması planlanan "Blue Moon" olarak bilinen aya iniş planını açıkladı.
Bahsettiğim rekabet işte bu konu da başlıyor. Ama öncesinde Elon Musk’a da bir bakalım.
Elon Musk, Güney Afrika’da doğmuştur. Yirmi yaşından sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etmiştir. Mühendis, endüstriyel tasarımcı, teknoloji girişimcisi ve hayırseverdir. Kendisi SpaceX, The Boring Company, Neuralink ve OpenAI şirketlerinin kurucusudur. Tesla şirketinin CEO’sudur.
Elon Musk, Forbes'un Aralık 2016'da yayımladığı "Dünya'nın En Güçlü İnsanları" listesinde 25. sırada, 2019'da yine Forbes'un yayımladığı "Dünya'nın En Yenilikçi İnsanları" listesinde ise ilk sırada yer aldı.
SpaceX şirketi uzay taşımacılığı şirketidir ve bünyesinde uzay misyon araçları da barındırır. Elon Musk tarafından, Mars’ın kolonileştirilmesini sağlamak üzere, uzay taşımacılığının maliyetini düşürmek hedefiyle kuruldu. Tekrar kullanılabilir roketler ve uzay araçları tasarlamışlardır.
Benim için Elon Musk günümüzde yer alan en vizyoner isimlerin başında gelir. Hayalperest ancak bir o kadar da gerçekçi düşünceleri ve planları olan bir kişi. Azmi sayesinde gelecekteki planlarını da gerçekleştireceğinden şüphem yok.
Bu ikili yaklaşık 15 yıldır bir rekabet içinde. İkisi de uzay araştırmalarında öncü olmak istiyor ve buna göre anlaşmalar yapılıyor. İki uzay şirketi de devlet kurumlarının projelerinde özel girişim ortağı olarak yer alıyor.
İlk haber 13 Nisan tarihinde Pentagon’un Blue Origins ile bir antlaşma imzaladığını açıklamasıyla geldi. Nükleer enerjiyle çalışan bir uzay aracının tasarımında pay sahibi olacak. Ancak tek antlaşma bu değil. Blue Origins 2020 yılında NASA ile üç sözleşme daha imzalamıştı.
Daha sonra geçtiğimiz günlerde bir NASA projesi için karşı karşıya geldiler. NASA 1972 yılından sonra Ay’a ilk insanlı uçuş görevi için bir adım attı. Artemis projesi kapsamında gerçekleşecek görevde astronotları Ay’a indirecek olan uzay aracı için bir antlaşma yapıldı.
NASA, Musk’ın şirketi SpaceX, Bezos’un şirketi Blue Origin ve Dynetics şirketlerinin projelerini inceledi ve yaptığı değerlendirmeler sonucunda SpaceX ile yola devam etme kararı aldı.
Yapılan bu değerlendirmeler sonucunda SpaceX ile 2,9 milyar dolarlık bir antlaşma yapıldı. Bu çekişmede gülen taraf Elon Musk oldu.
NASA’nın bu projeyi iki ticari ortakla çalışmayı planladığı söyleniyordu fakat daha sonrasında NASA’dan açıklama yapan Mark Kirasich ‘’ Projeyi önümüzdeki yıllarda daha gerçekçi bütçeler sunan SpaceX’e verdik.’’ dedi ve sadece SpaceX ile yürüteceğini açıkladı.
Sözleşme kapsamında SpaceX geliştirme ve test faaliyetlerinin yarısından fazlasının fonlanmasını ve mali risklerini de kendisi üstlenecek.
Bu durum aralarındaki rekabeti arttırsa da bizim yani insanlık için aslında önemli bir durum değil.
İnsanlık için önemli olan uzayın keşfidir.
Bu keşfi yapan her kim olursa olsun bilinmezliğe biraz daha ışık tutabilecektir.
Ve bu durum bizi daha da heyecanlandırmaktadır. Umarım yakın zamanda planlanan uzay araştırmalarının hepsi gerçek olur. Çünkü daha neler olduğunu görmek için sabırsızlanıyoruz.