USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Hızlı Tren´de Gecikme Yok?

?Hızlı Tren´de Gecikme Yok?

?Hızlı Tren´de Gecikme Yok?
26-02-2016 09:26
Google News


5 bin 120 metrelik T9 tünelinin açılışında konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ‘Bizim Sivas’ta ve Yozgat’ta hemşerilerimiz soruyor. Hızlı Tren ne zaman gelecek? Proje ile ilgili brifingi aldık. Şuana kadar yapılan işler yaklaşık 500 Trilyonluk ve 7 aylık süresinden de önce yapıldı. Ben bu projede emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Bu projemizde bir gecikme yok. Tam aksine taahhüt edilenden daha önce yapılıyor’ dedi.

HAYRULLAH AĞKAŞ

Ankara-Yozgat-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının en büyük sanat yapılarından biri olan 5 bin 120 metre uzunluğundaki Akdağmadeni Yüksek Hızlı Tren Tünelinin açılışı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın katılımı ile yapıldı.

Türkiye’de şu ana kadar tamamlanmış en uzun Yüksek Hızlı Tren Akdağmadeni T9 Tüneli, Ankara – Yozgat - Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesinin en zorlu kısmını oluşturuyordu. 5 bin 120 metrelik Akdağmadeni T9 Tüneli, Yerköy – Yozgat - Sivas etabında yer alan toplum uzunluğu 17,9 kilometre olan 9 tünelden en büyük tüneli oluşturuyor. Çift hatlı, 250 kilometre hıza uygun olarak inşa edilen T9 tünelinin inşasında, yaklaşık 100 bin metreküp beton, 6 bin 200 ton demir kullanılırken, 700 bin metreküp kazı yapıldığı ve bugüne kadar yaklaşık 65 milyon TL harcandığı belirtildi.

Ankara – Yozgat - Sivas YHT Projesi’nin Yerköy – Yozgat - Sivas kesiminde ayrıca, en uzunu 985,50 metre olan 7 adet, toplam 2 bin 485 metre viyadük, 8 adet üstgeçit, 11 adet altgeçit, 84 adet menfez ve 1 Kutu Kesit Karayolu Geçişi bulunuyor. Tamamlanma oranı yüzde 90,13’e ulaşan kesimde 8 milyon 750 bin metreküp kazı ve bir milyon 950 bin metreküp dolgu yapıldı.

‘HIZLI TREN’DE

GECİKME YOK’

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ‘Bugün hayırlı bir işe hep beraber şahitlik ediyoruz. Nedir bu güzel iş? Ankara’yı Sivas’a bir adım daha yakınlaştırıyoruz. Yozgat’ı Sivas’a bir adım daha yakınlaştırıyoruz ve hızlı Tren yolunda ilk en uzun 5 bin 120 metrelik tünelin açılışını gerçekleştireceğiz. Emeği geçenlere huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Muhakkak ki buradaki en büyük emek Ulaştırma Bakanımızın… İşleri takip eden Adalet Bakanımızın Allah yüzünü iki cihanda da ak eylesin’ dedi.

Hızlı tren projesinde bir gecikme olmadığını aksine sürecin daha da hızlı ilerlediğini vurgulayan Bakan Yılmaz, ‘Bizim Sivas’ta ve Yozgat’ta hemşerilerimiz soruyor. Hızlı Tren ne zaman gelecek. Biraz önce brifingi aldık. Şuana kadar yapılan işler yaklaşık 500 Trilyonluk bir iş ve 7 aylık süresinden de önce yapıldı. Ben bu projede emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Bu projemizde bir gecikme yok. Tam aksine taahhüt edilenden daha önce yapılıyor’ şeklinde konuştu.

Milli Savunma Bakanı Yılmaz şunları kaydetti:

‘Terörle mücadelemiz devam ediyor. Ama bunun yanında medeniyet yürüyüşümüzde devam ediyor. Yine başka bir husus var. Biz buradaki tüneli aç – kapa da yapabilirdik veya dağları yarıp da geçebilirdik. Ama bunu yapmadık. Niye yapmadık? Çünkü biz bunu yararak geçseydik belki birçok ağaca veya doğaya zarar verecektik. Vatandaşlarımız şundan emin olsunlar. Ne Cerahtepe’de, ne Yozgat’ta ne de Sivas’ta bu ülkenin çevresine zarar verecek tek bir projeyi hayata geçirmeyiz. Dolayısıyla da bu projeyi kapalı tünelle Sivas ile Yozgat’ı birbirine birleştirdik. Ankara – Yozgat – Sivas hattında bulunan Akdağmadeni T9 tünelinin tüm halkımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.’

TÜRKİYE DEMİR AĞLARLA

BİRBİRİNE BAĞLANACAK

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ‘Bugün Yozgat sınırları içerisinde ama esasında Yozgat ile Sivas’ın omuz omuza yan yana göz göze olduğu bir noktada Sivas ile Yozgat’ı birleştireceğiz. Bu vesileyle bu çalışmaların hayırla geçilmesini kazasız belasız geçilmesini temenni ediyorum. Türkiye’mizin zor dönemeçlerden geçtiği bu dönemde hayırlı hizmetleri yaptık, yapmaya da devam edeceğiz’ dedi.

Açılışı yapılan tünellerle birlikte de Türkiye’nin raylarla birbirine bağlanacağını belirten Bakan Bozdağ, ‘Hem kara tren ıslah edildi, hem yüksek hızlı tren projesi ülkemize kazandırıldı. Yüksek Hızlı Tren Yozgat’ı Sivas’ı bütün bölgeyi buluşturacak ekonomisine büyük bir güç katacak, gönülleri birleştirecek, her şeyi daha hızlı daha güvenli, daha konforlu ve ucuz hale getirecektir. Yozgat’ta bir tane köprü yapamayan Türkiye’den dağları delen Türkiye’nin en büyük hızlı tren hattı tünelini yapan bir Türkiye’ye geldik. Rabbim bizlere bugünleri gösterdi. Bugün de hep birlikte bu tünelin şahitliğini yapacağız. Bu karanlığı aydınlığa çevireceğiz. Bu tünelin inşaatında emeği geçenlere teşekkür ediyor, projenin illerimize ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum’ ifadelerini kullandı.

AK Parti hükümetlerinde Yıldırım’ın en başarılı icraatları yaptığını ifade eden Bozdağ, şunları söyledi:

‘Bugün Türkiye’mizin dört bir yanını yollarla, demiryolu ağlarıyla, havaalanlarıyla, limanlarla, iletişimde köyleri dahi internetle buluşturan, Hükümetlerimiz içerisindeki en başarılı icraatların, en başarılı temsilcisi olan Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım beyefendiyi ilimizde ağırlıyoruz. Ben şahsım, arkadaşlarım ve Yozgat halkı adına memleketimize hoş geldiniz, şeref getirdiniz diyorum. Yozgat’a kazandırdığı bugüne kadar olan eserlerden dolayı kendisine gönülden şükranlarımızı sunuyoruz. İnşallah, bundan sonra yapacağı eserlerle bu yaptıklarını taçlandıracaktır. Ona dair hiç şüphemiz yoktur.’

SADECE İSTANBUL’A

YATIRIM YAPILMIYOR

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin 7,5 milyarlık Marmaray’ın ise 7 milyarlık bir proje olduğunu belirterek, ‘Yozgat’ın önemini buradan anlayabilirsiniz. Marmaray’dan daha pahalı bir yatırımı Türkiye Cumhuriyeti, Anadolu topraklarına yatırıyor. Sadece İstanbul’a yatırım yapılmıyor’ dedi.

Bakan Yıldırım açılışta yaptığı konuşmada Yozgat’ta 2003’ten beri önemli projeler yürüttüklerini, bunlardan birinin de Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi olduğunu söyledi. Proje kapsamında tarihi bir ana tanıklık edeceklerini belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

‘T-9 diye adlandırılan, Akdağmadeni’nde bulunan, uzunluğu 5 bin 150 metre olan demiryolları tarihindeki en uzun tünelin bugün ışıkla buluşmasına tanıklık edeceğiz. Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi çok önemlidir. Önemi nereden geliyor, bir kere Ankara’dan Sivas’a giden demiryolu, Yozgat’tan geçmiyor. Yozgat’ı bypass ederek, Kayseri, oradan Sivas’a geçiyor. Göreve başladığımızda Adalet Bakanımız, milletvekili arkadaşlarımız ‘Yozgat trenle ne zaman buluşacak’ diye bize geldiklerinde, projenin hayata geçirilmesi için adımları atmaya karar verdik. Proje çalışmalarına başladık, 2009 yılından itibaren de yapım çalışmalarını gerçekleştiriyoruz.’

Projenin zorlu coğrafi şartlarda gerçekleştirildiğini belirten Yıldırım, ‘2009'dan bu yana bu proje neden bitmedi, denilebilir. Bu proje geçtiği güzergâh itibarıyla çok zor coğrafi şartlara tabi. Sanat yapıları, tüneller, viyadükler gibi birçok zorlukları aşa aşa geliyoruz. Hat üzerinde 10'dan fazla tünel var. Toplam tünel uzunluğu 20 kilometreyi geçiyor. Yapılan viyadüklerin her biri büyük bir köprü niteliğindedir. Boğaz Köprüsü'nün yarısı kadar viyadükler var. Dolayısıyla zor bir proje, pahalı bir proje’ ifadelerini kullandı.

MARMARAY’DAN DAHA

PAHALI BİR PROJE

Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi'nin maliyetinin Marmaray’dan daha fazla olduğuna dikkati çeken Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:

‘Marmaray’ı hepimiz biliyoruz. Marmaray, dünyanın en prestijli ve en muhteşem projesi. Bu proje, Marmaray’dan daha pahalı bir proje. Yozgat’ın önemini buradan anlayabilirsiniz. 7,5 milyarlık bir projeden söz ediyoruz. Marmaray ise 7 milyar lira. Dolayısıyla Marmaray’dan daha pahalı bir yatırımı Türkiye Cumhuriyeti, Anadolu topraklarına yatırıyor. Sadece İstanbul’a yatırım yapılmıyor. Türkiye’nin her karış toprağında yollar, havaalanları, demiryolları gibi her türlü hizmeti hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan gerçekleştiriyoruz. Bugün Amerika’da bile hızlı tren yok. İngiltere'de yok ama Türkiye’de hızlı tren hayali AK Parti hükümetleri döneminde gerçeğe dönüştü. Bugün bu önemli adımlardan birini Akdağmadeni Tüneli ile beraber gerçekleştirmiş oluyoruz. Projeyi, inşallah 2018 yılının sonuna kadar bitireceğiz. Allah’tan büyük bir mani gelmezse projeyi bütün gücümüzle çalışarak bitireceğiz.’

YHT HATTI 2018’DE

HİZMETE GİRECEK

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Ankara – Yozgat - Sivas YHT Projesi kapsamında; 250 km/s hıza uygun, çift hatlı, elektrikli, sinyalli 405 kilometre yeni demiryolu inşa edildiğini belirtilerek, ‘Hatta toplam uzunluğu 67 bin 49 metre olan 51 tünel bulunuyor. Projeyle mevcut hat198 km kısalarak, Ankara-Sivas arasındaki seyahat süresi 12 saatten 2 saate inecek. Tamamı öz kaynaklarla inşa edilen hattın, 2018 yılında tamamlanması hedeflenmektedir. Proje, Küçük Asya ile İpek Yolu güzergâhındaki diğer Asya ülkelerini birleştirecek en önemli demiryolu aksıdır. Ankara-Kırıkkale-Yozgat-Sivas illerinden geçen ve diğer yüksek hızlı ve hızlı tren ile Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projeleriyle entegre olan Ankara-Sivas YHT Hattında yıllık ortalama 3 milyon yolcuya hizmet verilmesi hedeflenmektedir’ ifadeleri kullanıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!