USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Karaca: ?Ne Yaparsanız Yapın, Gazetecilik Yapın!?

Karaca: ?Ne Yaparsanız Yapın, Gazetecilik Yapın!?

Karaca: ?Ne Yaparsanız Yapın, Gazetecilik Yapın!?
04-10-2016 17:22
Google News


RUHİ DEMİR / KOCAELİ

Kocaeli’nin Darıca ilçesinde bulunan Basın İlan Kurumu Bayramoğlu Tatil Köyü’nde 3-5 Ekim tarihleri arasında düzenlen ve Kurum şubelerinin bulunduğu 41 ilden 124 gazete temsilcisinin katıldığı seminer, Genel Müdür Yakup Karaca’nın açılış konuşmasıyla başladı.

Katılımları nedeniyle gazete temsilcilerine teşekkür eden Karaca, önümüzdeki günlerde ‘Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği’nin Resmi Gazete’de yayımlanacağını anımsatarak, seminerde ağırlıklı olarak yeni Yönetmeliğe ilişkin bilgi paylaşımında bulunulacağını kaydetti.

Bu kapsamda Basın İlan Kurumu’nun da çağın gereklilikleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Genel Müdür Karaca, gazetelerde yayınlanan resmi ilanların aynı gün Kurumun ilan portalı ‘www.ilan.gov.tr’ye aktarılarak dijital ortamda duyurulmasının sağlandığını söyledi.

‘15 TEMMUZ’DA TEK BİR SES

TEK BİR YÜREK OLDUK’

Karaca, ‘Biz, sizin içinizden çıkmış kurumuz ve iş arkadaşıyız, iş ortağıyız. Biz bunu hep böyle gördük. Senede bir kez bile olsa hep birlikte olmak istedik. Bu buluşmaları çok önemli olarak görüyorum. Ülke olarak sıkıntılı günlerden geçiyoruz. Dünyanın her tarafı sıkıntılı ve gerilimli dönemlerden geçiyor. Politik veya uluslararası  ilişkiler olarak değerlendirecek değiliz, ama bu gerilimi hep birlikte görüyor ve yaşıyoruz.

15 Temmuz gecesi böyle bir olay yaşadık, ama bu ülkenin evlatları bunu geri püskürttü. Bundan sonra inşallah olmaz. Yaşanan hadiselerde bilhassa basınımızın ayrı bir yeri ve önemi oldu.  Hep birlikte tek bir ses, tek bir  yürek olarak ülkemizde yapılan saldırılara karşı durduk. Uzun zamandır kaybettiğimizi düşündüğümüz birliğimizi ve beraberliğimizi yitirmediğimizi gördük, tüm dünyaya gösterdik.

Bu dönemde; bazı gazetelerimizin veya gazetecilerin, farkında olmadan gazetecilik etik ilke ve kurallarını gözden kaçırdıklarını da gördük. Biliyorsunuz Kurumumuz Basın Ahlak Esasları kapsamında denetim görevini yerine getiriyor. Gazetelerimizden benzer olaylarda daha dikkatleri olmalarını bekliyorum’ şeklinde konuştu.

‘KURULUŞ AMACIMIZ; İLANLARI

DAĞITMAK VE YAYINLANMASINI SAĞLAMAK’

Gazete çalışanlarının sahada bulunduğunu, sorunlar ve pratikte yaşananlara ilişkin daha çok bilgi sahibi olduğunun altını çizen Karaca, şöyle devam etti:

‘Bizim göremediğimiz konular elbette olacaktır. Bu seminer bunların ifade edilmesi için bir fırsat ve bizden bunu esirgemeyiniz. Sizlerden gelen tüm soruları arkadaşlarımız cevaplamaya çalışacaklar. Bu toplantının en önemli gündem maddesi 67 sayılı Genel Kurul Kararı yerine uygulamaya konulacak Yönetmelik olacak. Eski Mevzuatta üzerinde 10 yıla yakın süredir ciddi değişiklikler yapılmıyordu.

Mevzuatın ruhuna aykırı durumlar bilmeden oldu tabii. Bunların hepsi ayıklandı ve Yönetmelik halini aldı. Bu yönetmelikte ülkemizin güvenliğini ve birliğini ihlal eden konulara ilişkin düzenlemeler var. Asgari kadro ve beklemelere ilişkin bazı düzenlemeleri de içeriyor.’

Gazetelerin ekonomik olarak sıkıntıda olduklarını bildiklerinin altını çizen Karaca, Kurumun kuruluş amacının ilanları, adaletli ve şeffaf bir şekilde dağıtarak yayınlanmasını sağlamak olduğunu ifade etti. Karaca, ‘Bunu aklımızdan çıkarırsak işin çivisi çıkar. Bugün ilanlar kalksa buna mani hiçbir şey yok. İlanlar bugün gazetelerin hiç okunmayan metinleri gibidir. İlanlar kendi sitemizde zaten yayınlanıyor. Teknoloji geliyor, hem de gümbür gümbür. İnternet geliyor ve burada çok daha ucuza yayınlama imkanı var. İnternetin yeryüzünde ulaşmadığı hiçbir yer yok’ değerlendirmesinde bulundu.

‘NE YAPARSANIZ YAPIN,

GAZETECİLİK YAPIN’

Gazetelerin kendilerine ait bir internet sitesinin bulunmasını çok önemsediğini anlatan Karaca, ‘Yazılı basın mutlaka dijitale geçecektir. Sonuç olarak bu bir dönüşüm ve bu dönüşüm şartlarını yerine getirmek zorundayız. Basın sektöründe teknolojik yapısal dönüşüme ihtiyaç var. Gazetelerinizin internet sitelerine önem veriniz. Yeni Yönetmelikte buna ilişkin düzenlemeler var, buradan elde edilecek kaynak bu alanda yatırıma dönüştürülebilir. ‘Yeni Nesil Gazetecilik’ adı altında bir programımız var. Bu programı sizlerin ayağına getirmek gibi bir düşüncemiz var. Gazetelerimizin asgari kadrolarında bulunan personellerin niteliklerini ve yeteneklerini geliştirmek istiyoruz. Tüm bunları yaparken sizlerden beklentim şudur: Ne yaparsanız yapın, gazetecilik yapın’ diye konuştu.

Yakup Karaca’nın konuşmasının ardından Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi, Basın İlan Kurumu Yönetim Danışmanı Prof. Dr. Metin Kazancı ‘Basın İlan Kurumunun Dünü, Bugünü ve Yarını’ adlı sunumu gerçekleştirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!