USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Alo Fetva Hattı kitlendi

Alo Fetva Hattı kitlendi

Alo Fetva Hattı kitlendi
18-07-2013 17:47
Google News


İrfan ÖZŞEKER

Alo Fetva hattı kitlendi. Sivas İl Müftülüğü'nün bünyesinde hizmet veren 'Alo Fetva' hattının telefonları, Ramazan'ın gelmesiyle birlikte susmak bilmiyor. Bir bayan bir erkek olmak üzere 2 görevli sabah 8:00’den akşam 23:00’e kadar vatandaşlardan gelen soruları yanıtlıyor.

190 Alo Fetva görevlilerinden Sivas Merkez Vaizi Mustafa Acar, normal günlerde ortalama 50 - 60 kişinin aradığı hattı arayanların sayısının, Ramazan'da 300 – 350  kişiyi bulduğunu söylüyor.. Fetva hattına bu ay özellikle oruç, orucu bozan haller, namaz, zekât, fitre gibi konularda sorular yöneltiliyor.

Ramazan'ın haricindeyse aile hukuku, evlilik, çocuk yetiştirme, boşanma, sağlık gibi sosyal içerikli sorular da gelebiliyor.

Gelen sorulara çoğu kez hemen cevap veriliyor. Bazen de vaizler, arayanı beş dakika sonra aramaya yönlendiriyor. Kendi aralarında istişare ettikten sonra veya sorulan soruyla ilgili araştırma yaptıktan sonra ikinci aramada soruyu cevaplıyorlar. 

Acar, çok hassas konular ya da teknik bilgi içeren sorular olduğunda ise Ankara'daki Din İşleri Yüksek Kurulu'na yönlendirmeler yaptıklarını söyledi.

Bu hattın vatandaşlara çok büyük katkısının olduğunu vurgulayan Acar, Diyanet İşlerinin çok ciddi bir ihtiyacı karşıladığını söyleyerek ‘190 Alo Fetva hattımızın topuma karşı ciddi bir görev ifa ettiğini düşünüyorum, acaba nasıl zenginleştirebiliriz bunu devamlı geliştirme çalışmaları yapılıyor’ dedi.

Gazetemize açıklamalarda bulunan bir diğer ‘190 Alo Fetva’ görevlilerinden Uzman Vaiz Gönül Taşçı bu hattın özel günlerde daha çok arandığını ramazan, kandil, Perşembe ve Cuma günlerinin yoğun geçtiğini ve iki kişinin çağrılara bakmakta güçlük çektiğini belirterek şunları söyledi: ‘ Alo Fetva’ya genelde erkek kadın karışık arıyor belli bir yüzdesi yoktur fakat müftülüğün santral numarasını soru sormak için arayanların büyük bir kısmını bayanlar oluşturuyor. Soru sorma telefonuna genelde özel günlerde daha çok soru geliyor. Özellikle Ramazan ayında çok yoğunuz şuanda erkek bayan görevli yetiştiremiyoruz adeta. Kandil gecelerinde, bayram günlerinde belirli gün ve gecelerde sorular daha çok yoğun geliyor’ şeklinde konuştu.

EN ÇOK SORU ORUÇTAN GELİYOR

Ramazanda gelen soruların büyük bir çoğunluğunun oruç ile ilgili sorular olduğu söyleyen Taşçı; ‘Ramazanda en çok oruçtan soru geliyor, orucu bozan haller, hastalık, yolculuk gibi mazeret soruları özellikle çoğalıyor. Zekat, fıtır sadakası ile ilgili sorular çoğalıyor fakat en çok orucu bozan haller ne bozar ne bozmaz veya bazen de vatandaş televizyonda dinlediği hocaların sorusuyla tatmin olamıyor tekrar bizi arıyor aynı soruyu bize de soruyorlar. Biz cevap verdikten sonra da diyor ki ama televizyondaki hoca böyle söylemişti. Aslında aynı şeyleri söylüyor aynı cevapları veriyoruz tatmin olmak için bizi arıyorlar. Özellikle hanımların öyle bir huyları var. Diyanetten, müftülükten, bizden duymadıkça kalpleri tatmin olmadığı için soruyorlar. Hanımlarımız bu konuda daha yoğun, hanımlarımız ibadetlerine daha düşkün buda fıtrattan kaynaklanan bir durum olsa gerek.’

190 ALO FETVA HATTINI BİLMEYENLER VAR

190 Alo fetva hattının Sivas’ta pek bilinmediğini belirten Sivas İl Müftülüğü Uzman Vaizi Gönül Taşçı kendi çabalarıyla bu hattın reklamını yapmaya çalıştıklarını belirterek; ‘Bütün köylere ve ilçelere gidiyoruz irşat için oralarda söylüyoruz ve şaşırıyorlar hiç duymamışlar. 190’ı hiç duymamışlar Müftülüğün numarasını biraz daha bilenler fazla şaşırıyorlar. Özellikle köylü vatandaşın buraya gelme imkanı yok veya yaşlılarımız geçen gün bir dedemiz gelmişti astım hastası sprey kullanıyor bu orucu bozar mı diye sırf onu sormak için buraya geldi. Bu sıcakta yazık onun için buraya gelmişti bizde hemen numaramızı yazdık verdik. Vaazlarımızda programlarımızda sürekli tanıtıyoruz’ dedi.

İLGİNÇ SORULAR

Ramazan ayının gelmesiyle günde yaklaşık 300 çağrıya bakılan 190 Alo Fetva hattına çok sayıda ilginç telefonda geliyor. Sivas Merkez Vaizi Mustafa Acar kendisine gelen en ilginç çağrıyı şöyle anlatıyor: ‘Hatırladığım enteresan bir soru vardı. Bir gün köyün birinden bir adam arıyor. Ben diyor köyler arasında seyyar satıcılık yapıyorum, falanca köyde bir adam var beni köye koymuyor bırakmıyor ben şimdi onu gidip dövsem olur mu bana günah yazılır mı diye soruyor. Tabi bizde onu sakinleştiriyoruz mümkün olduğu kadar o huyundan uzak kalmasını söylüyoruz.’

Uzman Vaiz Gönül Taşçı ise Ramazan ayında birçok ilginç soru geldiğini söyleyerek bunları şu şekilde aktarıyor: ‘Orucu bozan hallerden krem kullanmak orucu bozar mı merhem orucu bozar mı diyorlar. Vatandaş her şeyin orucu bozacağını sanıyor. Bir türlü orucun hikmetini anlayamıyor. Orucu bozan temel şey nedir mideye giren mideye kuvvet veren gıda veren şeylerdir. Bir krem vücuda ne kadar kuvvet verecek ne derece keyif verecek vermeyeceği belli ama böyle çok basit kesinlikle bozmayacağı belli olduğu halde bu türde gelen sorular var’ şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!