USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Kışımız Bahar Olacak ?

?Kışımız Bahar Olacak ?

?Kışımız Bahar Olacak ?
08-11-2013 17:53
Google News


Toplantıda konuşan Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, ‘öncelikle Sivas’ın kışını bahara çevireceğiz. Gençlerimizin belki de burada kimisi iyi bir sporcu olur kimisi kayak hocası olur. Yani onlara da hem istihdam bakımından hem iyi alışkanlıklar kazandırma bakımından hizmet etmiş olacağız’ dedi.

ERSAN ARSLAN

Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi’nde yürütülen çalışmalar, uzman isimlerin katıldığı bir toplantıda masaya yatırıldı.

Vali Zübeyir Kemeler Başkanlığı’nda İl Özel İdaresi Encümen Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, yüklenici Firma Yetkilisi İlker Cumbul, Kayak İl Temsilcisi Nazif Ekinci, Gençlik ve Spor Müdürü Salim Kılıç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü ve alanında uzman çok sayıda yetkili isim katıldı.

Toplantıda Yıldız Dağı’nda yürütülen çalışmaların yanı sıra yapılabilecek ve yapılması gereken çalışmalarla ilgili öneri ve görüşler de değerlendirildi. Gelişime açık bir proje olarak değerlendirilen Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi’nde ilk etapta yürütülen çalışmalarla ilgili ilave kararlar alınırken, bu çalışmaların yeni bir ihale sürecine dâhil olmadan, yüklenici firma ile hukuki altlıkları hazırlandıktan sonra yürütüleceği belirtildi.

Toplantıda Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi’nin son durumu hakkında bilgi veren İl Özel İdaresi Plan Proje ve Yatırım İnşaat Müdürü Göksel Yerlikaya Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi’nin  %70 oranında tamamlandığını söyledi.

‘SİVAS’IN KIŞINI

BAHARA ÇEVİRECEĞİZ’

Toplantıda konuşan Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, ‘Bu, birden çok kişi ve kurumun katkısıyla bu hale gelmiş bir tesis. Sizlerin fikirlerine, görüşlerine ve tecrübelerine daha sık başvurmak suretiyle önümüzdeki yıl inşallah Sivas’a güzel bir tesis kazandırmış olacağız’ dedi.

Yıldız Dağı’nda yapılacak çalışmalarla ilgili şuan hiçbir sıkıntının olmadığını, parasal olarak da bir sıkıntı yaşamadıklarını belirten Vali Kemelek, çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti.

Yurt dışı gezilerinde gördüğü kayak merkezleri ile ilgili de izlenimlerini paylaşan Vali Kemelek, şu şekilde konuştu:

‘Öyle zannediyorum ki güzel bir tesis ortaya çıkacak. Ben geçmişte İnsburg’u gezdim. Kışın Avusturya’da, orada birkaç gün kaldım. İsviçre’de bir tesisi bayağı gezdim. İtalya’da da gördüm. Dağ falan değildi. Çok az eğimli, neredeyse bizim bu tarlalar gibi bir yer. İsviçre’de özellikle tabi Türkiye ve Dünya’nın hiçbir yerinde o potansiyel oluşmaz. İsviçre’nin belki de coğrafi konumu onu gerektiriyor. Avrupa’nın ve dünyanın bütün zenginleri orada, tabiri caizse para oluk gibi akıyor. Orada kayak yapmaya gerek yok. Bir çorba içsen dünyanın parasını verirsin. Ama bizim amacımız federasyon başkanımızın da dediği gibi öncelikle Sivas’ın kışını bahara çevireceğiz. Gençlerimizin belki de burada kimisi iyi bir sporcu olur kimisi kayak hocası olur. Yani onlara da hem istihdam bakımından hem iyi alışkanlıklar kazandırma bakımından hizmet etmiş olacağız. O da eğitimin bir parçasıdır. Zaten kendi bölgesinde Yıldız Dağı’nın etrafındaki ortaokul ve liseleri bile oraya taşısak büyük bir hizmet etmiş olacağız.   Kimisi meslek öğrenecekş, ustalık öğrenecek. O bakımdan ben mutluyum arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Alnımız ak yüzümüz ak bir şekilde, böyle gidiyoruz. İnşallah önümüze bir engel çıkmadan da bitiririz. Parasal konuda sıkıntımız yok. Gerek Kültür Bakanlığı, gerekse Spor Bakanlığı’nın destekleriyle şu ana kadar işi götürüyoruz. Tabi Milli Savunma Bakanımızın desteklerinin de büyük avantajları var. O bakımdan nakit para sıkıntımız yok. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’ ifadelerini kullandı.

‘YILDIZ DAĞI, SİVAS’IN

KALBİ OLACAK’

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen değerlendirme toplantısının ardından Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, toplantıya katılan konuklarla Paşa Fabrikası Kütük Ev’de yemekte bir araya geldi. Buradaki programa Vali Yardımcıları Mehmet Aktaş ve Ömer Kalaylı’da katıldı.

Burada bir konuşma yapan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, Vali Kemelek Başkanlığında gerçekleştirdikleri toplantının oldukça verimli geçtiğini söyledi.

Yıldız Dağı’nın tamamlandığında Sivas’ın kalbi olacağını belirten Ayhan, kamuoyunda bazı olumsuz konuların gündeme geldiğini, bu konuların zaten farkında olduklarını ve gereken çalışmaların yapılacağını söyledi.

Toplantıda, yapılan çalışmalar, yapılabilecek çalışmalar ve çeşitli önerilerin gündeme geldiğini belirten Ayhan, bu doğrultuda ilave çalışmalar yapılacağını söyledi.

Ayhan, şu ifadeleri kullandı:

‘Çok verimli bir toplantı oldu. Orada fikirler çatıştı ve hakikatler ortaya çıktı. Biz tabi geçmişte 10-15 gün önce kamuoyunda bizi üzen haberler oldu. Şunu söyleyebilirim o konuşulan konular hep gündemimizdeydi. Hem yüklenici firma, hem kayakla ilgilenen arkadaşlarımız bunu biliyorlar. Ondan dolayı biz bu çalışmayı yapmadık. Rutin çalışmamızın bir parçası onu özellikle ifade etmek istiyorum.

Yılız Dağı inşallah seneye bu zaman Sivas’ın adeta kalbi, merkezi olacak. İnsanların cıvıl cıvıl eğlendiği bir mekân olacağını ümit ediyoruz. İdare olarak da bu konudaki uzmanların görüşünü alarak onların bilgileri ve önerileri doğrultusunda gerekli esnekliğe sahip olduğumuzu özellikle ifade etmek istiyorum.

Her yapılan işte eksiklik olur. Biz bu yönde gündeme gelen şeyleri eksiklik değil, ilave olarak değerlendiriyoruz. Bu konuda, Kültür Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve yerel idareciler olarak bizlerin, bu konuda gerekli olan esnekliğimiz var zaten. Kamuoyunda, 200 metre bir yürüyen bandın olmadığı, yani böyle bir yürüyen bandın olması gerektiği ile ilgili bir söylem vardı. Eğim meselesi vardı. Zaten o pistler yapılırken eğimi gidereceğiz. Bir de ara istasyon… Daha sonra söylenen biblon, kayaklı koşu ve suni kar makinesi ile ilgili bunların hepsini değerlendirdik. Özellikle ara istasyon ve yürüyen bant, diğer bir adı ile yürüyen halı konusunda uzmanların önerileri doğrultusunda biz gerekli olan hukuki altyapıyı oluşturarak firmayla görüşeceğiz. Veya bununla ilgili karar verildi. Uzmanların önerileri alındı ve biz de idare olarak uygun görüyoruz. Yüklenici firma ile de bu konuda çalışma yapacağız. Bunu olumsuz olarak değil, proje daha güzel olsun noktasında herkesin fikirlerine açığız.

Bu çalışmalarla ilgili firmanın esnekliği var. Maliyet artırımı diye bir konu yok. Başında da o istasyonu koysak aynı fiyat olacaktı, şimdi de koysak aynı.

Şuan dağda hemen hemen direkler bitti, yani montaj işlemleri. İşin yüzde 70’i bitti. Biz günübirlik tesislerin ihale sürecine başlayacağız. Otel ve günübirlik tesisler. Cumhuriyet üniversitemiz çok hızlı bu anlamda. Onların projeleri hazır. Şuan enerji var, elektrik götürdük oraya. Pistlerin yapım sürecini hazırlayacağız. Şuan iş takvimimize çok uygun ve hızlı bir şekilde gidiyoruz’

‘SİVASLILAR BAYRAM ETSİN’

Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık ise Türkiye’nin yeni bir kayak merkezine kavuşuyor olmasının kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Bu projenin uzun yıllar içerisinde gelişimini sürdüreceğini belirten Ayık, ‘Yıldız Dağı hektarlarca bir alan… Şuan yapılan yatırımın 10 katını da yapsanız yine bitmeyecek. Ama burada ayaklarımız yere basmalı, temel hedef Sivas halkı. Sivas halkı bunu hak ediyor’

Sivas’ın çok önemli bir projeyi hayata geçirdiğini belirten Ayık, ‘Bir kere, müjdeler olsun. Ben çok mutluyum. Türkiye yeni bir kayak merkezi kazandı. Sivaslılar da bayram etsin, Sivas’a yapılabilecek en güzel, en hayırlı iş yapılıyor’ dedi.

Ayık, şu ifadeleri kullandı:

‘Bir kayak merkezinin uluslar arası standartları ya da yerel standartları diye bir şey yoktur. Biz de bir yanlış olgu var. Bir kayak merkezi oluştururken hemen şunu düşünüyoruz, ‘Davos yapalım, olimpiyat yapalım’ yok böyle bir şey. Yani her dağın kendine özgün bir yapısı, bir güzelliği var. Burada önemli olan şey Sivas halkını kayak sporu ile tanıştırmak. Kayak dünyanın en güzel, en zevkli sporu, bunu herkes tartışmasız kabul ediyor ama kayak tüm dünyanın da kış aylarındaki en önemli sosyal aktivitesidir. Bittiğinde göreceksiniz, Sivas için yapılabilecek en hayırlı iş yapılıyor. Dolayısıyla zaten amaç hâsıl olmuştur. Buradaki en önemli amaç, kış aylarında Sivas’ta, dünyanın her yarında kış aylarında yapabilecek hiçbir şey yok, insanlar kapalı mekânlara, evlere, AVM’lere, gençler, çocuklar kahvehanelere kapanmak zorundalar. Ama burası bunları kurtaracak. İnanılmaz bir sosyal canlılık kazandıracak ve de adeta o kışı, bahara dönüştürecek. Dolayısıyla buradaki esas hedef, amaç bu. Bir yerin uluslar arası boyutlar alabilmesi çok uzun yıllar gerektiriyor. Yani 40-50 yıl geçmesi gereken süreçler. Böyle bir şey yok kayakta, ‘ben bir merkez yaptım, hemen dünya standartlarında olayım’ Mesela Kayseri’ye çok büyük yatırımlar yapıldı. Erciyes dağı çok güzel oluyor. Yıllar geçti, bir daha yeni bir balkan şampiyonası yapabilir miyiz? Bunun peşindeyiz.

Her ilde bir futbol stadyumu var, olması da lazım bunda hem fikiriz. Ama her ilde çok büyük projeler dâhilinde bir futbol stadyumu olsun mu? Olmasın… Bunu da öyle düşünün lütfen. Bu şehre bir kayak merkezi lazım ama bu kayak merkezi olimpik, bütün branşların sergileneceği bir merkez olamaz. Zaten böyle bir şey yok. Kayağın bileşenleri de çok farklı. Kayağın içinde turizm var, sosyal bir proje özelliği var ve bu yüzden de çok geniş kesimleri kaplıyor. Şuan da Türkiye’nin çok önemli kayak merkezleri var. Örneğin Erzurum’da dünya üniversiteler kış oyunları yapıldı. Hala biz Erzurum’da eksiklikleri, yapılması gerekenleri tartışıyoruz.

Bir kere, müjdeler olsun. Ben çok mutluyum. Türkiye yeni bir kayak merkezi kazandı. Sivaslılar da bayram etsin, Sivas’a yapılabilecek en güzel, en hayırlı iş yapılıyor. Tabi ki eksiklikler, olması gerekenler var ama bunların hiçbir tanesi hata değil, yapılabilecek, düzeltilebilecek şeyler. Sonuçta bunun sonu da yok. Ne kadar yaparsanız yapın… Yıldız Dağı hektarlarca bir alan… Şuan yapılan yatırılın 10 katını da yapsanız yine bitmeyecek. Ama burada ayaklarımız yere basmalı, temel hedef Sivas halkı. Sivas halkı bunu hak ediyor. Sivas’ta inanılmaz bir kayak kültürü, geçmişi var. Bu şehir buna layık ve bu da yapılmış, ne kadar güzel. Bugün de çok güzel kararlar alındı. Sayın Valim ve Sayın Vali yardımcımız da bu kararları en kısa sürede hayata geçirecekler. Burada çok güzel şeyler olacak, hep beraber gelip kayak yapacağız. Biz orada yarışta yapacağız ama orada Türkiye şampiyonası yapılması bile 8-10 yılı bulur. Yani biz haydi burası yapıldı bir Türkiye şampiyonası yapalım diyemeyiz. Bu da bir süreç. Dolayısıyla harika bir şey yapılıyor.’

Konuşmaların ardından, Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık ve diğer yetkililer basın mensupları ile bir süre sohbet etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!