USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Aşure Gibi Olalım

Aşure Gibi Olalım

Aşure Gibi Olalım
29-11-2013 22:40
Google News


ERSAN ARSLAN

Sivas’ta 10. Birlik Aşuresi programı düzenlendi. Sivas Valiliği ve Sivas Belediye Başkanlığı’nın öncülüğünde, Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin (SESOB) koordinesinde 12 sivil toplum kuruluşunun (STK) katılımı ile gerçekleştirilen programa, soğuk ve yağışlı havaya rağmen kent halkı yoğun ilgi gösterdi.

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde gerçekleştirilen programa Vali Vekili Mustafa Aydın, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, SESOB Başkanı Beşir Köksal, Cem Vakfı Sivas Şube Başkanı Ali Akyıldız, STK’ların temsilcileri ve il protokolünün önde gelen isimleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda Osman Paşa Camii İmam Hatibi Zafer Karabey Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirdi.

‘MUHARREM AYI

MATEM AYIMIZ’

Vali Vekili Mustafa Aydın, programda yaptığı konuşmada, Muharrem Ayı ve Aşurenin İslam dünyası için önemine dikkat çekti.

Muharrem Ayı’nın tüm İslam âleminin matem ayı olduğunu belirten Aydın, şu şekilde konuştu:

‘Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem Ayı, yani içinde bulunduğumuz ay, İslam dünyası ve Ehlibeyt adına gerçekten önemli bir ay. Peygamberimizin sevgili torunu ve İslam âleminin göz bebeği Hz. Hüseyin’in şehit olduğu ay ve hepimizin matem ayı. Bu ay da kimimiz çeşitli anılarla, çeşitli etkinliklerle anıyor, rahmet okuyor, rahmetle yâd ediyor, kimimiz oruç tutuyor, kimimiz aşure dağıtıyoruz, O’nun önemini belirtiyor, millet adına birlik ve beraberliğimizi sergilediğimiz bu ayda Aşure günü artık bizim bir geleneğimiz, göreneğimiz, devam ettirdiğimiz bir etkinlik oldu. Sivas’ta 7’den 70’e her alanda aşureyi artık bir gelenek, bir güzellik, bir görev olarak yaşatıyoruz ve yaşatmaya devam edeceğiz.

Sivas’ta her kesimden odalarımız, sivil toplum kuruluşları, dernekler ve vatandaşlarımızın katkısı ile bugünü en güzel şekilde insanımıza aşure dağıtarak, onun önemini belirterek, çeşitli güzel etkinliklerle sürdürüyoruz. Bu sene de yine 12 kuruluşumuz, Birlik Aşuresi’ne katkı sağladı ve bu geleneği göğüsledi. Aşurenin içine malzemenin yanı sıra tüm halkımızın, kardeşliği, birliği, sevgisi, hoşgörüsü de katıldı.

Bu önemli günde güzellikleri birlikte paylaşıyor, bundan sonra dağıtacağımız aşure ile birlikteliğimizin daha da güçleneceğini, daha da katlanacağını aramızda sevginin, hoşgörünün ve kardeşliğin hâkim olacağını belirtiyor, emeği geçen bütün meslek kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum’ ifadelerini kullandı.

‘AŞURE, BİRLİK VE

BERABERLİĞİN SEMBOLÜDÜR’

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ise konuşmasında Aşure’nin birlik ve beraberliğin, kadeşliğin sembolü olduğunu söyledi.

Aşurenin birlik ve beraberlik için en güzel örnek olduğunu söyleyen Ürgüp, şu ifadeleri kullandı:

‘Kültürümüzde önemli bir yeri olan Aşure, bolluğu bereketi, aynı zamanda dostluğu temsil eder. Biz, derinliği olan yüreği sevgi dolu bir milletiz. Sevgi ve hoşgörüye insanlık alemi bütün tarih boyunca ihtiyaç duyduğu gibi günümüzde de biz de çok iytiyaç duymaktayız. Bizim kültürel kodlarımızda yaratılanı yaradandan dolayı hoşgörmek vardır. Bugün, 10’uncusu düzenlenen Birlik Aşuremiz, bizlerde birlik olma direncini sağlamaktadır. Başta Birlik Başkanımız Beşir Köksal olmak üzere emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum.

Nasıl ki, Aşuremiz, farklı malzemelerin birleşmesi ile bizlere hoş bir lezzet sunuyorsa, farklı özellik ve niteliklere sahip insanımızın birliği de tarifsiz bir hoşluk ve güzellik sunar. Türkiye’de aşure, Alevi’si, Sünni’si ile Türk insanın ortak paydalarından olmuştur. Aşuredeki her çeşit malzeme Türk kültürü ortak paydası altında birleşmiştir. Aşure Türkiye’de, ortak kaderin, ortak geçmişin ve ortak geleceğin de adı haline gelmiştir. Çünkü Aşure, küçük farklarla birbirinden ayrılmış, çeşitli malzemenin aynı kazanda bütünleşmesine ve milletin oluşumuna en güzel örnektir.’

‘BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZLE

VARIZ, VAR OLACAĞIZ’

SESOB Başkanı Beşir Köksal ise Sivas’ta 10 yıldır birlik ve beraberlik içerisinde güzel bir etkinlik gerçekleştirdiklerini, Birlik Aşuresi’nin birlik ve beraberliğin sembolü olduğunu belirten Köksal, ‘Bizler birlik ve beraberliğimizle varız, var olacağız.Aşure gibi olalım ’ ifadelerini kullandı.

Köksal, şu şekilde konuştu:

‘Muharrem Ayı, kutsal bir aydır. Geçmiş ümmetlerin, geçmiş peygamberlerin, kurtuluşlarının gerçekleştiği, ümmetlerin kurtulduğu buna karşılıkta Muharrem orucu ve aşure tatlısı gibi uygulamaların gerçekleştirildiği bir aydır. Muharrem ayı ve aşure günü Hazreti Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmesiyle birlikte daha da farklı anlam kazanmaktadır.

Aşure günü, sevginin yoğun yaşandığı, umut ve coşkunun doruğa çıktığı, birlik, paylaşma ve hoşgörünün güzel örneklerinin sergilendiği özel günlerdendir. Sivas’taki sivil toplum örgütleri olarak bu mübarek ay olan Muharrem ayında birlik, beraberlik ve kardeşlik içerisinde Sivas’ta 10 yıldır Birlik Aşuresi’ni yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bizler birlik ve beraberliğimizle varız, var olacağız. Bu birlikteliğimiz toplumda sevgi bağlarının güçlenmesi bakımından son derece önemlidir.

Toplumun düzeni, birlik ve beraberlikle sağlanır. Sivas’taki sivil toplum örgütleri olarak ilimizin geleceği açısından Birlik Aşuresi’ni önemsiyor ve 10 yıldır yapıyoruz. Burada birlik, beraberlik ve kardeşlik duyguları içerisinde dil, din, ırk ve mezhep ayrımı yapmadan el ele, gönül gönüle, vererek güzel bir örnek teşkil etmeye gayret gösteriyoruz. Bugün ilimizde Valiliğimiz ve belediyemiz öncülüğünde sivil toplum örgütleri ile halkımızın güzel bir birlik, beraberlik ve dayanışma örneği sergilediğini görüyoruz. Bu birliğimizin, beraberliğimizin ve dayanışmamızın yıllarca devam etmesini ve herkese örnek olmasını temenni ediyoruz.’

ŞİİR OKUDU…

Cem Vakfı Sivas Şube Başkanı Ali Akyıldız ise kısa bir selamlama konuşması yaptıktan sonra, Sivaslı şair Mustafa Altınay’ın Muharrem Ayı ile ilgili yazdığı şiiri okudu. Konuşma yapmak yerine kendisini son derece duygulandıran bu şiiri okumak istediğini belirten Akyıldız, şair Altınay’a duygu yüklü şiiri için teşekkür etti. Altınay ise şiirini okuyan Akyıldız’a teşekkür ederek, son çıkardığı şiir kitabını hediye etti.

12 BİN KİŞİLİK AŞURE DAĞITILDI

Konuşmaların ardından Cem Vakfı Dedesi Abdullah Atmaca, Aşure Duası yaptı. Daha sonra aşure dağıtımı gerçekleştirildi. Vali Vekili Mustafa Aydın, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, SESOB Başkanı Beşir Köksal ve Sivas Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Hasan Coşkun Erkmen, protokol üyelerine aşure dağıttı.

Aynı zamanda vatandaşlara da aşure ikramında bulunuldu. 12 STK’nın katılımı ile gerçekleştirilen 10. Birlik Aşuresi programında 12 bin kişilik aşure dağıtıldığı belirtildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!