USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bacanızı Temizletin Menfezleri Kapatmayın

Bacanızı Temizletin Menfezleri Kapatmayın

Bacanızı Temizletin Menfezleri Kapatmayın
11-12-2013 17:15
Google News

Son günlerde etkili olan şiddetli rüzgar, geçmiş yıllarda yaşanan karbonmonoksit zehirlenmesi vakalarını gündeme getirdi. Yetkililer soba kullanılan konutlarda baca temizliği yapılması ve gece sobanın söndürülmesi, doğalgaz kullanılan konutlarda ise baca kontrolü ve havalandırma menfezlerinin kapatılmaması gerektiğini belirtti.

ERSAN ARSLAN

Hava sıcaklığının gece -10-15 dereceye kadar düştüğü Sivas’ta etkili olan şiddetli rüzgar nedeniyle özellikle ısınma ihtiyacının kömürlü soba ile karşılandığı konutlar için tehlike çanları çalmaya başladı. Şiddetli rüzgar kombi kullanılan konutlar içinde büyük bir risk oluşturuyor.

Karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin başlıca nedenleri arasında gece söndürülmeyen soba, temizlenmeyen ve bakımsız bacalar ve kapatılan havalandırma menfezleri geliyor.

Kentte çok sayıda vatandaş soğuk hava nedeniyle gece sobasını söndürmek yerine yakmayı tercih ederken, doğal gaz kullanılan bir çok konutta ise havalandırma menfezleri soğuk geldiği gerekçesi ile kapatılıyor.

SİDAŞ yetkilileri herhangi bir gaz kaçağında havalandırmayı sağlayan menfezlerin kapatılmaması gerektiğinin altını çizerek, bazı meskenlerde bu menfezlerin iptal edildiğini böyle bir durumla karşılaştıklarında ise söz konusu meskenin gazının kesildiğini belirtti. Kombi bacalarının sağlıklı olması gerektiğini, kış döneminde bacalarda oluşan buz sarkıtlarının kırılmasının bacalara zarar verdiğini belirten yetkililer, vatandaşların bu tür durumlara karşı kendi can ve mal güvenlikleri için hassasiyet göstermesini, herhangi bir olumsuzluk halinde ise Doğal Gaz Acil Telefon Hattı ‘187’ yi aramalarını istedi.

POLİSİN UYARISI ÇOK ÖNEMLİ…

Kentte geçtiğimiz yıllarda sobadan sızan karbonmonoksit gazı dolayısıyla çok sayıda vatandaş zehirlenerek tedavi altına alınmıştı. Sivas Emniyet Müdürlüğü, yaşanan zehirlenme vakaları dolayısıyla, çeşitli mahallelere polis ekipleri sevk ederek yapılan anonslarla, vatandaşları karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyarmıştı. Polis ekiplerinin aynı uygulamayı bu yıl da devam ettirmesi bekleniyor.

‘BACANIZI TEMİZLETTİRİN’

Öte yandan, Sivas Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Avcı, soğuk hava ve şiddetli rüzgar dolayısıyla yaşanabilecek karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. Soba kullanılan konutlarda mutlaka baca temizliğinin yapılması gerektiğini belirten Avcı, zehirlenme vakalarının genellikle gece gerçekleştiğini ve telafisi mümkün olmayan sonuçların ortaya çıktığını belirterek, vatandaşların gece yatarken sobalarını mutlaka söndürmeleri gerektiğini söyledi. 

Avcı, şu ifadeleri kullandı:

‘Kıymetli hemşerilerimden özellikle bacalarını iyi temizlemelerini istirham ediyorum. Bacalarını iyi temizlemediklerinde yada bacalarındaki gerekli tadilatları yaptırmadıkları zaman ters esen rüzgar özellikle gece sinsice karbonmonoksit zehirlenmelerine sebebiyet vermekte. Bundan dolayı biz İtfaiye Müdürlüğü olarak baca temizliğini 12 ay boyunca devam ediyoruz. Yani bacasını temizletmek isteyen vatandaşlarımız bize müracaat ettiği zaman çok cüzzi bir ücret karşılığında vatandaşlarımızın bacasını temizliyoruz. Tabi sadece bacanın temizliği yetmiyor, bacanın özellikle çatıdan yukarı kısımdaki baca şapkası ve sıvasının da düzgün olması gerekiyor. Baca temizlenmediği zaman yanan odun, kömür de yeterli ısıyı vermiyor. Yani aynı zamanda yakıtı da verimli bir şekilde kullanamıyoruz. Bu durumda hem can, hem mal tehlikesi ile karşı kalıyoruz.

Vatandaşlarımızın özellikle yılda iki defa bacalarını temizlemesi gerekiyor.  Sobalarını kurarken, boruları çok fazla kıvrımlı yapmadan mümkünse bir ya da iki dirsekle bacaya bağlamalarını istiyoruz. Diğer taraftan da gece uyumadan önce sobalarını mutlaka kontrol altına almalılar. Asıl gerekli olan sobanın gece söndürülmesidir. Çünkü soba söndürülmediğinde, ters bir rüzgâr nedeniyle uyuyan vatandaşlarımız sinsice bir karbonmonoksit zehirlenmesi ile karşı karşıya kalabilirler.

Çok şükür şehrimizde, uzun zamandır bu tür acı hadiseleri yaşamıyoruz. İnşallah gerek şehrimizde, gerek ülkemizde, gerekse dünyamızda bu tür sıkıntıları yaşamayız.

Biz belediye olarak bize düşen her türlü tedbirleri aldık ama biz kimsenin bacasına gidip de sizin bacanızı temizleyelim demek durumunda değiliz. Bize müracaat geldiği zaman bacalarını temizleriz, danışıldığı zaman danışmanlık yaparız.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!