USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kamu-Sen´den Bütçe Tepkisi

Kamu-Sen´den Bütçe Tepkisi

Kamu-Sen´den Bütçe Tepkisi
13-12-2013 17:26
Google News


Öyle ki, 2014 yılında ülkedeki toplam gelir vergisinin %62,6’sı ücretli çalışanlardan, dar ve sabit gelirlilerden alınacaktır’ dedi.

MUSTAFA IŞIK

Kamu-Sen İl Temsilcisi Nurullah Albayrak, iktidarın 2014 yılı bütçesini halkın sırtına binerek oluşturmayı planladığını savundu.

Albayrak, hükümetin bütçe görüşmelerinde taleplerine olumlu cevap vermemesi halinde 28 Aralık’ta tüm türkiye genelindeki teşkilatlarla Ankara Sakarya Caddesi’nde geniş çaplı bir eylem yapacaklarını ve 2014 bütçesini protesto edeceklerini söyledi.

2014 yılında ülkedeki toplam gelir vergisinin yüzde 62,6’sının ücretli çalışanlardan, dar ve sabir gelirlilerden alınacağını ileri süren Albayrak, ‘Hali hazırda ülkemizde üretilen toplam mal ve hizmetlerin yaklaşık %94’ü en zengin kesime, %6’sı ise en fakir kesime gitmektedir. Buna karşın bu kesimden toplanan vergiler, ülkenin en zenginlerinden alınan vergilerin kat be kat üzerindedir.

Bu durumun sebebi dolaylı vergi sistemidir ve kişilerden gelirleriyle orantılı vergi toplanmamaktadır.

Görünen o ki, 2014 yılında da iktidar milletin sırtına binerek bütçeyi oluşturmayı planlamıştır.

Bununla birlikte bütçenin %12’si de faiz ödemelerine gidecektir’ dedi.

‘MEMURLAR YÜZÜSTÜ BIRAKILDI’

Toplu sözleşmede memurların yüzüstü bırakıldığını savunan Albayrak, ‘Ne kadar reklam yaparlarsa yapsınlar, bu toplu sözleşme defoludur’ dedi.

Albayrak, şu ifadeleri kullandı:

‘Bilindiği gibi masa başı oyunlarıyla 2014 yılında memur maaşlarına yalnızca 123 TL zam yapılması kararlaştırılmıştır. Bunun dışında memur maaşlarındaki hiçbir kaleme artış yapılmayacaktır.

Yani çocuk parası, aile yardımı, doğum, ölüm yardımları, ek ödemeler, ek dersler, fazla mesai ücretleri ve tazminatlar artmayacaktır. Yapılacak zam, memurun ele geçen maaşının tamamı için geçerli olacaktır. 123 TL’lik artış en düşük maaşa %6,8; ortalama maaşa da %5,1 zam demektir.

TÜİK’in dün açıkladığı resmi rakamlara göre şu anda yıllık enflasyon %7,32’dir.

Ekonomide her şeyin yolunda gittiğini varsaydığımızda bile 2014’te maaşlar, her şartta enflasyonun gerisinde kalacak ama memurlara enflasyon farkı ödemesi de yapılmayacaktır.

2014 yılı bütçe hedefinde enflasyonun %5,3 olacağı tahmin edilmiştir. Bu durumda bile sözde yetkili konfederasyonun enflasyon hedefinin altında bir zamma imza attığı açıkça görülmektedir.

Pazarlamacılar, ne kadar reklam yaparlarsa yapsınlar, bu toplu sözleşme defoludur.

Memurlar yüz üstü bırakılmış, yangından kaçar gibi pazarlıktan kaçılmış; yalan mı?

Yıllardır mağdur edilen akademisyenlerin sorunlarını çözmek için önünüzdeki 23 günlük süreyi kullanmamanızın sebebi nedir? Öğretmenlerimizin birikmiş sorunları, 75 + 75 TL ile çözülmüş müdür?

Hizmet kollarının sorunları, Tüm ödemelerin emekli maaşına esas kabul edilerek, emekli maaşlarının artması, emekli ikramiyesindeki 30 yıl sınırının kaldırılarak, emekli ikramiyesinin yükselmesi, yardımcı hizmetler sınıfına dahil personelin genel idare hizmetleri sınıfına alınması, ek gösterge sorunlarının çözülmesi, fazla mesailer, ek ödemeler, görevde yükselme, başta 4/C’liler olmak üzere kadroya geçirilmeyen personelin durumu, sağlık çalışanlarının ve döner sermayeli kurumlarda çalışanların sorunları, vergi dilimlerindeki adaletsizlik, KİT çalışanlarının sorunları, görevde yükselme sınavları, tayin, atama ve yer değiştirmeler, uzmanların sorunları gibi yüzlerce konu dururken neden toplu sözleşmeler 23 gün erken bitirilmiştir?

Bu vurdumduymaz anlayış yüzünden memurlarımızın ve emeklilerin sorunları 2 yıl boyunca görüşülmemek üzere, 2015 yılındaki toplu sözleşme görüşmelerine kadar rafa kaldırılmış, sümen altı edilmiştir.’

‘BU HEZİMET NEYİN DİYETİDİR?’

Toplu sözleşmede kamu çalışanlarının gasp edilen bir çok hakkının yanında bütçede memura ayrılan paranın dahi tam olarak alınamadığını savunan Albayrak, toplu sözleşmeye imza atan sendikaya tepki gösterdi.

Albayrak; ‘Malum sendikanın, bırakın doğru dürüst bir zam almayı, enflasyon farkını dahi akıllarına getiremedi, memurun elde edeceği üç kuruşu bile masada bıraktı. Daha dün LPG’ye %12 zam yapılan; son bir yılda patatesin %93; kuru fasulyenin %46; ilacın %25; ekmeğin %13; kuru soğanın %12; peynirin %11 zamlandığı bir ülkede; maaşlara %5,1 zam yapılmasını davul zurnayla kutlamak mıdır sendikacılık?

Bu hezimet, neyin diyetidir? Toplu sözleşmede kamu çalışanlarının gasp edilen birçok hakkı yanında, iktidarın bütçede memura ayırdığı para dahi tam olarak alınamamıştır.

Bu şekilde memurların ve emeklilerin hakkı olan yaklaşık 3 milyar Lira, memurun cebinden alınıp faiz lobisine aktarılmıştır.

En iyi toplu sözleşmeyi imzaladık diyenler, bırakın doğru dürüst bir zam almayı, enflasyon farkını dahi akıllarına getirememiş, memurun elde edeceği üç kuruşu bile masada bırakmışlardır.

2014 yılının Temmuz ayı geldiğinde, ek zam alamayacak, enflasyon farkından yararlanamayacak memurlar, masadaki oyunu bizzat anlayacak, sefaleti bizzat yaşayacaklardır. Memurlara ve emeklilere enflasyon farkı ödemesi yapılması, sosyal devlet olmanın ötesinde insanlık gereğidir.

Ne yazık ki milyonlarca kamu görevlisi ve emeklilerimiz adına bu ayıp, Türkiye’deki sözde yetkili sendikaların hanelerine yazılmıştır’dedi.

Hükümetin bütçe görüşmelerinde taleplerine olumlu cevap vermemesi halinde 28 Aralık’ta tüm türkiye genelindeki teşkilatlarla Ankara Sakarya Caddesi’nde geniş çaplı bir eylem yapacaklarını ve 2014 bütçesini protesto edeceklerini söyleyen Albayrak,  ‘20 milyon insanın ahı yakanızı bırakmayacaktır. Bozuk tartı, doğru tartmaz. Eğri cetvel, düzgün çizmez. Acı soğan, tatlı kokmaz. Adam olan, kul aldatmaz. Ama bilin ki, Böyle gelmiş, böyle gitmez’ ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!