USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Sivaslı, Esnafına Sahip Çıkmalı?

?Sivaslı, Esnafına Sahip Çıkmalı?

?Sivaslı, Esnafına Sahip Çıkmalı?
03-02-2014 21:15
Google News


Kentte sermayenin hızla tekelleştiğini ve küçük esnafın zor durumda olduğunu söyleyen Akgül, ‘halkımızın mahallesindeki, kasabına, bakkalına, manavına sahip çıkması lazım’ dedi.

ERSAN ARSLAN

Yiyecek Maddesi Yapanlar ve Satanlar Odası Başkanı Mehmet Akgül, Sivas’ta 13 bine yakın küçük esnafın ekonomik açıdan ciddi sıkıntılar yaşadığını söyledi.

Kentte sermayenin tekelleştiğini belirten Akgül, ‘Herkes büyüyecek, gelişecek tabi ki, ama yapılan ticaret, çoğunluğun rızkını gasp ediyorsa, o ticaret zaten ticaret değildir. İnsani olarak da doğru değil, Allah katında da doğru değil’ dedi.

‘GÖNÜLDEN BAĞLIYIZ’

Yiyecek Maddesi Yapanlar ve Satanlar Odası’nın hafta sonu gerçekleştirilen 11. Olağan kongresinde çoğunluğun desteği ile güven tazeleyen Akgül, yeni dönemde hayata geçirmeyi hedeflediği proje ve çalışmalar hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Sivas’ta özellikle küçük esnafın sorunlarına çözüm üretmek için yeniden göreve talip olduğunu belirten Akgül, her üyenin sorununu kendi sorunları olarak gördüklerini ve bu şekilde hareket ettiklerini belirtti.

Tüm üyeler ile gönülden bağlı olduklarını belirten Akgül,  ‘1 aylık bir seçim çalışması yaşadık. 4 adaylı bir seçim süreci oldu. Allah’a çok şükür, seçimimizi sıkıntısız bir şekilde gerçekleştirdik. En yakın rakibimizden 200 daha fazla oy alarak seçimi kazandık. Üyelerimizin bu güvenine, bize olan bu desteğine layık olmak için performansımızı daha üst düzeye çıkaracağım. Gazeteniz aracılığıyla da söz veriyorum. Çünkü biz her üyeyi kardeşimiz gibi görüyor ve sorunlara bu şekilde yaklaşıyoruz. Biz üyelerimizle gönülden bağlıyız. Hangi üyemiz olursa olsun bizim için çok değerli ve çok önemlidir. Onların sorunlarını kendi sorunlarımız gibi görüyoruz’ dedi.

‘TOPLU ALIM MERKEZİ

KURACAĞIZ’

Sivas’ta esnafların alım maliyetini aşağı çekmek ve ekonomik açıdan rahatlatmak için bazı projeleri uygulamaya geçireceklerini belirten Akgül, kentte küçük esnaf için toplu alım merkezi kuracaklarını söyledi.

Akgül, ‘Allah nasip ederse Sivas’taki esnafımızın, bakkalımızın kurtuluşu için toplu alım merkezi kurmayı düşünüyoruz. Tabela birliği sağlayacağız kısmet olursa. Pide fırınlarındaki rekabeti ve ham madde sorununu çözmek için de ayrı bir alım merkezi kuracağız.  Zaten bu dönemi onun için çok istiyordum. Bu dönemde bu görevi tekrar istememin amacı; bu düşündüğüm oluşumları inşallah harekete geçirip Sivas’ta Türkiye’ye model olacak bir çalışmayı başlatmaktı. Bunu da yönetim kurulumuzdaki arkadaşlarımızla birlikte başaracağız inşallah’ dedi.

‘SERMAYE TEKELLEŞİYOR’

Sivas’ta, sermayenin hızla tekkeleştiğini, küçük esnafın ise bu süreçte hızla kan kaybettiğini belirten Akgül, kentin sanayileşmesi ve ticaretin gelişmesi için küçük esnafın ekonomisinin düzgün olması gerektiğini söyledi.

Sivas’ta 13 bine yakın esnafın yanlış ticari yapılanmadan dolayı zor durumda olduğunu söyleyen Akgül, ‘Ankara’da Sivaslı olan bürokratlarımız ‘Sivas’ı nasıl geliştiririz, kalkındırırız’ diye toplantı yapıyor. Benim her zaman savunduğum şey şu; bir şehrin sosyal yapısını bilmeden, genel yapısını bilmeden hiçbir soruna çözüm bulunmaz. Şimdi şehrimizde yanlış bir ticari yapılanma var. Bu ticari yapılanmadan dolayı da küçük esnaf olarak tabir ettiğimiz esnafımızın ekonomisi sarsılıyor. Sivas sosyal yapı olarak küçük esnaf ağırlıklı bir il. Önce, esnafın ekonomisi düzgün olacak ki, bu şehirde sanayi, ticaret gelişsin. Şuanda 13 bine yakın küçük esnaf olarak tabir ettiğimiz esnafımız var. Bunların ekonomisi düzgün olmadan bu şehirde gelişme olmaz. Yanlış ticari yapılanmadan dolayı şehrimizde sermaye hızlı bir şekilde tekelleşiyor. Sermayenin tekelleştiği bir ilde de fakirlik ve garibanlık da hızlı bir şekilde artar. Şuanda şehrimiz, insanlarının ekonomisi hızlı bir şekilde daralan bir şehir haline geldi. Bizim temsil ettiğimiz esnafın ekonomisinin düzelmesi bu şehrin kalkınması için olmazsa olmazlardan biridir. Küçük esnafın ekonomisi düzgün olacak ki, bu şehirde ticaret ve sanayi olsun. Yani sorunun temeline inilmesi lazım... Sorunun temeline inmediğimiz sürece bu şehri geliştiremeyiz, büyütemeyiz.

Sivas’ta yanlış ticari yapılanmadan dolayı sermaye tekelleşti. Bana bağlı 2 bin tane üye var, 2 bini de ekonomik açıdan mağdur durumda. Onun için acil olarak küçük esnafın ekonomisini geliştirici, güçlendirici önlemler alınması lazım.’

‘BÖYLE TİCARET OLMAZ’

Mevcut ticari yapılanmanın doğru olmadığını belirten Akgül, yapılan ticaret, çoğunluğun rızkını gasp ediyorsa o ticaretin, insani olarak da, Allah katında da doğru olamayacağını söyledi.

Akgül, şu ifadeleri kullandı:

‘Altını çizmek istiyorum; biz kimsenin gelişmesinden, büyümesinden rahatsız değiliz. Herkes büyüyecek, gelişecek tabi ki. Ama yapılan ticaret, çoğunluğun rızkını gasp ediyorsa, o ticaret zaten ticaret değildir. İnsani olarak da doğru değil, Allah katında da doğru değil.

Daha önce de söylediğim gibi Sivas’ımızda 13 bin küçük esnaf var. 13 bin tane küçük esnaf mağdur oluyorsa bu ticaret, ticaret değildir. Bizim esnafımızın özelliği kendi emeğini, kendi sermayesini ve gücünü koyuyor ortaya. En azından kendine bir istihdam yaratıyor. Sosyal yardımlaşmadan şuradan buradan bir yardım almayıp devlete yük olmuyor, en az 4-5 nüfusu geçindiriyor, devlete az da olsa vergisini veriyor. Biz bu insanların korunması gerektiğini savunuyoruz. Yani küçük esnafın ekonomisi düzgün olacak ki, bu şehirde sanayi ticaret gelişsin. Şehrimizde sanayinin, ticaretin gelişmemesinin en büyük sebebi bu… Benim ekonomim düzgün olacak ki, gidip bir lokantaya yemek yiyim, ayakkabımı değiştireyim, evimdeki mobilyayı değiştireyim. Ekonomisi düzgün olmayan bir insan rahat harcama yapabilir mi?’

‘SİVASLI ESNAFINA SAHİP ÇIKSIN’

Sivas halkına da bu konuda çağrıda bulunan Akgül, vatandaşlardan mahallesindeki küçük esnafa sahip çıkmasını istedi.

Akgül, ‘Benim Sivas halkından istediğim şey şu; halkımızın mahallesindeki, kasabına, bakkalına, manavına sahip çıkması lazım. Çünkü o insanların ayakta kalması lazım. Bir mahallenin esnafı, bakkalı o mahallenin her şeyidir’ dedi.

Akgül, kamu kurumlarının esnafın işini yapmasının da yanlış olduğunu belirterek, kurumların bu tür uygulamalardan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!