USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Hoş Geldin Bahar

Hoş Geldin Bahar

Hoş Geldin Bahar
21-03-2014 18:30
Google News


Sivas Valisi Âlim Barut, kentte katıldığı ilk Nevruz Bayramı’nda, yumurta tokuşturdu, Nevruz ateşinin üzerinden atladı. Programda vatandaşlara Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından 2 bin kişilik pilav dağıtıldı.

ERSAN ARSLAN

Sivas’ta 21 Mart Nevruz Bayramı dolayısıyla kutlama programı düzenlendi.

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde gerçekleştirilen programda vatandaşla Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından pilav dağıtıldı.

Programa Sivas Valisi Âlim Barut, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Celalettin Sağır, Belediye Başkan Vekili Orhan Demirok, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık ve il protokolü katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şube Müdür Vekili Sibel Akyüz, günün anlam ve önemini belirten kısa bir konuşma yaptı.

Nevruzun her ulusun kendi kültür değerleri ile özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı bir gün olduğunu belirten Akyüz, ‘Nevruz, yeni gün, yeni yılın ilk günü demektir. Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Martta,  güneş göçmen kuşlar gibi kuzey yarım küreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilir ve yeni gün bayramı adıyla kutlanır. Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleri ile özdeşleştirip sembolleştirdiği özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı bir gündür. Nevruz 2009 yılında UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras listesine dâhil edilmiştir. Ayrıca Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 21 Mart’ı 2010 yılından itibaren Dünya Nevruz Bayramı olarak kabul etmiştir. Bugün, iyiyi, güzeli, doğruyu, mutluluk ve barışı yansıtan Nevruz, Çin’den Balkanlara kadar uzanan geniş bir coğrafyada çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Türk dünyasındaki Nevruz kutlamalarında evlerin etrafı temizlenir, halı ve kilimler yıkanır. Aile üyelerine, yeni elbise, akrabalara hediye alınır, bayrama birkaç gün kala tatlıların yapımına başlanır. Nevruz ateşi için gerekli ot, çalı ve odun hazırlanır. Mezarlıklar ziyaret edilir, toplu şekilde kırlara çıkılarak eğlenceler şölen ve yarışmalar düzenlenir, ateş yakılarak üzerinden atlanır. Fakir, hasta ve zor durumda olan kişilere para, giyecek yardımı yapılır ve bayram yemeğinden pay verilir. Sivas’ta ise Nevruz Bayramı eski yıllarda kadınlar tarafından kutlanan bir bayramdı. O gün ev halkı mümkün olduğu kadar beyaz elbiseler giymeye çalışırdı. Beyaz entari, beyaz hırka, beyaz çorap, beyaz mendil… Yine yiyecekler de beyaz renklerden seçilirdi. Eğer hava soğuk ve yağışlı ise komşular bir evde toplanır, güle oynaya pişirdikleri yiyecekleri yerlerdi. Hava güneşli ise kırlara çıkarlar, geç vakitlere kadar eğlenir ve hep birlikte evlerine dönerlerdi. Nevruzun evlenme adetlerinde de önemli bir yeri vardı. Nişanlı kıza Nevruz da hediye gönderilirdi’ ifadelerini kullandı.

Akyüz’ün konuşmasının ardından Kazım Karabekir Paşa İlk ve Ortaokulu Halkoyunları Ekibi gösteri sundu. Daha sonra Sivas Belediyesi Mehter takımı mini konser verdi.

VALİ BARUT DEMİR DÖVDÜ

YUMURTA TOKUŞTURDU…

Mehteran takımının konserinin ardından İl İzcilik Kulübü tarafından protokol üyelerine yumurta dağıtıldı. Sivas Valisi Âlim Barut, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Celalettin Sağır ve Belediye Başkan Vekili Orhan Demirok ile yumurta tokuşturdu. Protokol üyeleri yumurta tokuştururken, keyifli anlar yaşadı. Vali Barut daha sonra diğer protokol üyeleri ile birlikte temsili olarak demir dövdü ve artından nevruz ateşini yaktı.

Vali Barut, daha sonra diğer protokol üyeleri ile birlikte Nevruz ateşinin üzerinden atladı.

ÜNİVERSİTEDE TÖREN

Cumhuriyet Üniversitesi(CÜ)’nde 21 Mart Nevruz Bayramı nedeniyle etkinlik düzenlendi. Kültür Merkezi yanında bulunan alanda gerçekleştirilen etkinliklere Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Erkul, Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Prof. Dr. Sami Hizmetli, fakülte dekanları, öğretim üyeleri, üniversite personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı. Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık’ın Nevruz Ateşi’ni yakmasıyla başlayan Nevruz Kutlamalarında Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Erkul, Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz ve Prof. Dr. Sami Hizmetli öğrencilerle halay çekti. Üniversite yönetimi, hazırlanan pilav kazanının başına geçerek alandakilere etli pilav ve ayran ikram etti. Öğrencilerin davul zurna eşliğinde doyasıya eğlendiği kutlamalara, alandakilerin Nevruz Ateşi’nin üzerinden atlanmasının ardından sona erdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!