USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Ahilikten Alacağımız Dersler Var

Ahilikten Alacağımız Dersler Var

Ahilikten Alacağımız Dersler Var
23-09-2014 16:41
Google News


Sivas Valisi Âlim Barut, ‘Ahilikten alacağımız dersler var’ diyerek, ahiliğin önemine değinirken, Belediye Başkanı Sami Aydın ise ‘Sivas’ta esnafın yaşamasının ismiyle değil, ahlak ruhuyla yaşamasını arzu ediyoruz’ dedi.

HAYRULLAH AĞKAŞ

27. Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri dün Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ve protokol ziyaretleriyle devam etti.

Atatürk anıtı önünde başlayan programda Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Beşir Köksal, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Yüksel Demirgil ve Halkbank Müdürü Tuncay Koramaz Atatürk anıtına çelenk sundu. Protokol ve oda yöneticilerinin de yoğun katılımının olduğu törenler saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti.

Ahilik Komitesi Başkanı Beşir Köksal ve komite üyeleri olan Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Yüksel Demirgil, Ticaret Müdürü Salih Coşkun, Halk Bankası Müdürü Tuncay Koramaz, Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu,  Cem Vakfı Başkanı Ali Akyıldız, Sivas Hizmet Vakfı Genel Sekreteri Sadettin Doğan’dan oluşan heyet, Vali Âlim Barut ve Belediye Başkanı Sami Aydın’ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, 22-24 Eylül tarihleri arasında Ahilik Haftası’nı kutladıklarını ifade ederek, yapılan etkinlikler hakkında bilgi verdi.

Valilik ziyaretinde Ahilik geleneğinin yüzyıllardır devam ettiğini vurgulayan Köksal, ‘Ahilik Geleneği yüzyıllardan beri kutlanmaktadır. Teşkilat olarak da bu geleneği her zaman önemsiyoruz.  Ahilik sosyal hayat kadar ekonomik hayatı da yönlendiren günümüzde hala geçerliliğini koruyan, bugünün şartlarında bile birçok ülkede sağlanamamış adaletli, verimli ve son derece güzel bir sistemi Türk toplumuna kazandırmış bir kültürdür. Kutlama komitesi olarak ahiliği çok önemsiyoruz. Bu nedenle ahilik haftasında mevlit okuttuktan sonra ziyaretlerimizi yapıyoruz. Etkinliklerimiz 24 Eylül tarihine kadar devam edecek’ dedi.

Ahiliğin yüzyıllardır devam eden bir kurum olduğunu ifade eden Vali Âlim Barut ise, bu gibi kurumların hala günlük hayatımızda etkileri ve izleri olduğunu kaydederek konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

‘Ahiliğin geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Günlük hayatımızın belirlenmesinde ahilin önemli belirtileri vardır. Ahilik bizim milletimize has bir husustur. Hem emek sahibi hem de sermaye sahibi olduğu için de güzel birliktelik ve dayanışma vardır. Lonca teşkilatımızı incelediğimiz zaman ustanın kalfasına, kalfalıktan ustalığa geçişte ne kadar destek verdiğini görüyoruz. Tamamıyla toplumun örf, adet ve ahlakı değerlerini usta, kalfa ve çırak ilişkileri var. Ahilikten alacağımız hala dersler var. Tüketici kanunu çıkardık ama papucu dama atılma tabirini araştırdığımız zaman, tüketicinin korunmasına ilişkin hususlar ortaya çıkıyor. Ahilik konusunda yılda bir tören yapılması ve gelecek nesillere ahiliğin anlatılmasını önemsiyoruz. Ahilik haftasına salip çıkılmasından dolayı son derece mutluyum. Komite başkanı Beşir Köksal’ın şahsında komite üyelerine teşekkür ediyor, tüm esnafların ahilik haftasını kutluyorum.’

Ahilik kutlama komitesi daha sonra Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın’ı makamında ziyaret ettiler.

Komite Başkanı Köksal, burada da Başkan Aydın’a çiçek takdim ederek Ahilik Haftası etkinlikleri ile ilgili bilgiler verdi.

Ahilik geleneği ile ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Sami Aydın,  ahiliğin esnaf ve sanatkâr açısından ne kadar önemli olduğunu genç neslin bilmediğini belirterek, ‘Her alanda sanatkârların hem kıymeti bilinmiyor hem de sanatkârlar gerçek anlamda belirli testlerden geçerek sanatkâr olmuyor. Ahilik sistemini incelediğimiz zaman insana sadece bir iş öğretmiyor, ustasına saygı, küçüğüne sevgi, toplum hakları ve onlara saygının ne kadar gerekli ve önemli olduğunu o insanın zihnine kazınarak yerleştiriyor. Bir insanın usta olabilmesi için belirli evrelerden geçmesi gerekiyor. Ancak günümüzde bu ustalık olgusunu hem saygınlık anlamında hem liyakat anlamında tam muhafaza ettiğimiz kanaatinde değilim. Bir vatandaşımız her hangi bir şeyini bir ustaya verirken, bu usta bu işi en iyi şekilde yapar diye emin olamıyor.

Biliyorsunuz, ben müteahhittim. İşimiz gereği bir ustaya bir iş yaptırıyoruz. Eline sağlık ustam diyoruz. Ama sistem çalışmıyor veya birkaç gün sonra sorun çıkarıyor. Tekrar o usta geliyor, kırıyor, döküyor, ben burada şu hatayı yapmışım diyerek tekrar yapıyor.

Ahilik sistemi gerçekten önemlidir. Biz her zaman sizlerin yanınızdayız.  Sivas’ta esnafın yaşamasının ismiyle değil, ahlak ruhuyla yaşamasını arzu ediyoruz. Onun için bize düşen ne varsa her zaman yardımcı olmaya da hazırız. Şahsınızda tüm esnaf ve sanatkârların ahilik haftasını kutluyorum’ dedi.

SESOB Başkanı ve aynı zamanda Ahilik Kutlama Komitesi Başkanı Beşir Köksal ve Komite üyeleri, program kapsamında İhramcızade İsmail Hakkı Toprak Huzurevi’nde kalan yaşlıları da ziyaret ederek çeşitli hediyeler verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!