USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sağlık için fidan

Sağlık için fidan

Sağlık için fidan
03-05-2013 10:03
Google News


ERSAN ARSLAN
Sivas Halk Sağlığı Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Sivas Belediyesi, Emniyet Müdürlüğü ve İl Müftülüğü'nün katkıları ile oluşturulan ormanda fidan dikme töreni gerçekleştirildi. Törene kurum yöneticileri ve personeller katıldı.
'AMACIMIZ FARKINDALIK OLUŞTURMAK'
Halk Sağlığı İl Müdürü Levent Sağlam, bu ormanı oluşturmaktaki amaçlarının kronik havayolu hastalıklarına dikkat çekmek olduğunu söyledi. Sivas İl GARD Kurulu tarafından bu ormanın oluşturulmasına karar verildiğini belirten Sağlam, ormana temsili olarak 350 adet sarıçam dikildiğini, bu sayınının ilerleyen süreçte artacağını belirtti.
Sağlam, şu şekilde konuştu:
'Kronik havayolu hastalıkları her yıl dünyada milyonlarca insanın hayatına mal olan bir hastalıktır. Bu hastalık gurubu içinde kronik akciğer hastalıkları, solunum yollarının meslek hastalıkları, solunum yollarının alerjik hastalıkları gibi birçok hastalık bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığımızın kronik havayolu hastalıklarını önleme ve kontrol projesi çerçevesinde bir dizi etkinlik düzenlenmektedir. Toplumun bu hastalık grubuna dikkatini çekmek ve bir farkındalık yaratmak için bu etkinliklerin başında GARD kurulumuz oluşturulmuştur. GARD Kurulu kararları çerçevesinde bir orman oluşturulması kararı alınmıştır. Bu ormanın özelliği poleni az olan bitkilerden oluşturulmasıdır. Burada toplanma amacımız budur. Bu ormanın oluşturulmasında emeği geçen, Orman İşletme Müdürlüğümüz, Belediyemiz, Emniyet Müdürlüğümüz ve bu oluşuma katkıda bulunan İl Müftülüğümüz Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğimiz, Sağlık Müdürlüğümüz ve bütün personellerimize teşekkür ediyoruz. İleride burada filizlenecek, yeşerecek ve asırlarca kök salacak bu ağaçlarımızın bu hastalıklarla ilgili halkımızın dikkatini çekmek açısından bir vesile olmasını ümit ediyoruz. Şuanda 350 adet sarıçam fidanı dikiyoruz. Buraya dikilen fidan sayısı ilerleyen zamanlarda artırılacak. Bu tür etkinlikleri biz ilerleyen zamanlarda güzel bir şölen havasında tekrarlayacağız.'
'ÖZELLİKLE KOAH VE ASTIMA DİKKAT ÇEKMEYİ HEDEFLİYORUZ'
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri, İbrahim Ethem Özsoy ise, Türkiye'de milyonlarca akciğer ve KOAH hastası bulunduğunu belirterek, bu hastalıkların çok ciddi sağlık sorunları olduğunu söyledi.
Bu noktada özellikle KOAH ve astıma dikkat çekmeyi hedeflediklerini belirten Özssoy, 'bu ormanımızın ismi, GARD ormanı… GARD, Dünya Sağlık Örgütüne bağlı kronik solunum yolu rahatsızlıklarına karşı küresel işbirliği oluşturmayı amaçlayan bir örgüt. Bu örgüte dünya genelinde 70'ten fazla ülke üye. Buradaki amaç, kronik solunum yolu rahatsızlığı dediğimiz özellikle KOAH ve astıma dikkat çekmek. Biz de burada temsili de olsa ağaç diktik, kronik solunum yolu rahatsızlıklarının ne kadar önemli olduğunu kamuoyu ile paylaşmak istedik. Türkiye'de 4 milyondan fazla akciğer, 4,5-5 milyondan fazla da KOAH hastası bulunuyor. Bunlar çok önemli sıkıntılar. Burada bir farkındalık oluşturmak için arkadaşlarımızla bir araya geldik' ifadelerini kullandı.
'HALK SAĞLIĞINA UYGUN FİDANLAR DİKİYORMUŞUZ'
Sivas Orman İşletme İl Müdürü Mahmut Tülay, ise kurumlarla birlikte yürüttükleri ağaçlandırma çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. İşletme olarak Yılda 10 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını bu fidanların 7 milyonunu çam fidanlarının oluşturduğunu belirten Tülay, farkında olmadan halk sağlığına uygun fidan diktiklerini söyledi.
Tülay, 'Müdürlük olarak yine bir kamu kuruluşumuzla toplumumuzu bilinçlendirmek, kamuoyunun dikkatini çekmek üzere fidan törenindeyiz. Biz Sivas İşletme Müdürlüğü olarak yılda yaklaşık 10 milyon fidan dikiyoruz. Bununda 7 milyonu sarıçam… Bizde teknik olarak demek ki bilmeden halk sağlığına uygun fidanlar dikiyormuşuz. Sivas'ımız o açıdan 15-20 yıl sonra, bu hastaları herhalde rehabilite etmek için güzel sahalarımız ortaya çıkacak diye düşünüyorum. İnşallah bu etkinliklerin de devamını, diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızdan da bekliyoruz' ifadelerini kullandı.
'DÜNYADA CENNETİ YAŞAYALIM'
İl Müftülüğü Din Hizmetleri ve Eğitim Şube Müdürü Hayri Uçar ise, Kur'an da cennetin bahçe olarak tabir edildiğini, bahçede de yeşillik ve meyve olacağını belirterek, dünyada cenneti yaşamak için bu çalışmaya katkı sağladıklarını söyledi.
Uçar; 'İl Sağlık Müdürlüğümüzün GARD Ormanı çalışmalarına katılmak için burada bulunuyoruz. Kur'an ve Peygamber Cennet'i bahçe olarak tabir eder. Bahçe deyince tabi içinde yeşillik ve meyve olacaktır. Daha ölmeden, öbür dünyadaki cenneti görmeden, bu dünyada cenneti yaşayalım diye katkıda bulunmak amacıyla buraya geldik. Cenab-ı Hak'tan temennimiz memleketimizin tekrar yeşillendirilmesi. Evliya Çelebi'nin dediği gibi bir ucundan bir ucuna sincabın geçebileceği bir ormanlık bölge olmasını temenni ediyoruz' dedi.
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!