USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Enerji Sektörü Masaya Yatırılacak

Enerji Sektörü Masaya Yatırılacak

Enerji Sektörü Masaya Yatırılacak
16-05-2015 23:19
Google News


Yıldız, ‘Enerji sektörüyle alakalı bir değerlendirme yapacağız. Bu konularda varsa şikâyetleri değerlendireceğiz. Enerji sektörü olarak üzerimize düşen ne varsa onu yapacağız’ dedi.

HAYRULLAH AĞKAŞ / SERCAN ÇETİNEL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, çeşitli temaslarda bulunmak üzere ilimizi ziyaret etti. Tokat’tan karayolu ile ilimize gelen Bakan Yıldız ilk olarak Sivas Valiliği’ni ziyaret etti. Vali Âlim Barut ve diğer il protokolü tarafından karşılanan Bakan Yıldız ilk olarak Şeref Defterini imzalayarak, son 4 ayda 4. Sivas ziyaretini gerçekleştirdiğini kaydetti.

Sivas Valisi Âlim Barut’un ilimizde yürütülen çalışmalarla ilgili kısa bir brifing alan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Yıldız, ‘Son 4 ay içerisinde 4. Kez Sivas’a geldik. Bugünkü ziyaretimizde iki temel sebep var. Bir tanesi yaklaşan 7 Haziran seçimleri öncesinde bir takım siyasi faaliyetlerde bulunmak. Diğeri ise enerji sektörüyle alakalı… Sivas Belediyemizin yaptığı ve Türkiye’de örnek olabilecek bir projeyle çöp tesisinden enerji elde edilecek. Bu da bize enerji sektörü açısından farklı bir heyecan veriyor. İnşallah bu faaliyetleri de burada bir kez daha vurgulamış olacağız’ dedi.

Yıldız, şöyle devam etti:

‘Sivas’ta AK Parti döneminde yaklaşık 14 Milyar TL’lik yatırım yaptık. Bunun yarım milyardan daha fazlası enerji sektörüyle alakalı yatırımlardır. Çünkü Sivas tükettiğinden daha fazla, hatta iki katı üreten bir ilimiz. Madencilik açısından, su kaynakları açısından da zengin bir ilimiz. O yüzden bizim için farklı bir önemi var. Aynı zamanda doğalgazla alakalı olarak hepinizin de yakından bildiği gibi Sivas’ın iklim şartlarından kaynaklanan sebeplerden Şarkışla ve Suşehri’yle beraber merkezimizin doğalgazla tanışmış olması ve bu hizmetlerden yararlanıyor olması… Aynı zamanda nüfusu 10 binin üzerinde bulunan Zara, Kangal ve Divriği ile de yapım ihaleleri tamamlandı.’

2016 ve 2017 yıllarında Zara, Kangal ve Divriği ilçelerinde de iletim hatlarını Botaş olarak getirmiş olacaklarını kaydeden Bakan Yıldız, ‘Bundan daha fazla vatandaşımızın daha fazla fayda sağlayacağı yapıyı inşallah kurmuş olacağız. O yüzden Sivas’taki hele hele kullanılabilir demir rezervinin yüzde 40’a yakını bu ilimizde bulunuyor olması Türkiye’nin kaynakları açısından son derece önemli. İnşallah bugün birazda bunları değerlendirmiş olacağız. Bugün burada doğalgaz, elektrik dağıtım, ÇEDAŞ ve TEİAŞ ile bütün arkadaşlarımızda bugün Sivas’talar. Bu sektörlerle alakalı bir değerlendirme yapacağız. Tabi canlı bir sistem olduğu için varsa şikâyetleri değerlendireceğiz. Enerji sektörü olarak üzerimize düşen ne varsa onu yapacağız’ şeklinde konuştu.

Muhalefet partilerin bedava enerji vaatleriyle ilgili olarak yöneltilen soruları da cevaplandıran Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ‘Şimdi baktığımızda CHP’nin görünen yüzünün Kemal Kılıçdaroğlu, astarının da Cem Uzan olduğunu görüyoruz. Yani özellikle bu durumu fark etmeye başladık, vaatler açıklandıkça… Tam bir Pazar yerine döndü. Hele hele de enerji sektörüyle alakalı ne hedeflenen, ne öyle bir talep olan 230 kw/s’lik bir enerjiyi bedava vereceğim diyor. Bunun tutarını sorduğumuzda 30 Milyar TL’ye yakın bir rakamdır’ dedi.

Türkiye’de mesken başına ortalama 57 TL bir elektrik faturası ödendiğini kaydeden Bakan Yıldız, ‘Son 12 yılda AK Parti hükümetlerimizle beraber bu ülkenin iradesine konulan güçlü iradeyle beraber bizler asgari ücretlimizin alım gücünü iki katına çıkardık. Yani 100 birim elektrik alabiliyor ise şimdi 200 birim alabiliyor. 100 birim doğalgaz alabiliyorsa, şimdi 200 birim doğalgaz alabiliyor. Biz enerji sektöründe alım gücünü artırdık ve enerji birim fiyatlarını da bu manada çok iyi bir düzenleme yaptık’ ifadelerini kullandı.

HDP Lideri Selahattin Demirtaş’a da bir çağrım bulunan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Yıldız şunları kaydetti:

‘Kayıp – kaçaklarla alakalı vatandaşına bizim Kürt Türk demeden hiçbir ayrım yapmadan Edirne’den Kars’a, Sinop’tan Adana’ya varıncaya kadar hem kul hakkı, hem de devlet hakkı olarak kullandığı elektriğin parasını ödemesini istiyoruz. Ödeme güçlüğü çekenler varsa onlara da kolaylıklar sağlanacaktır. Taksit isterlerle taksit yapılacaktır. Ama ben elektriği kullanacağım ve kullandığım elektriğin parasını ödemeyeceğim deniyorsa bunun yanlış olduğunu söylüyoruz. Demirtaş’tan şuana kadar siz bu elektrik paralarınızı ödeyin ve kayıp kaçak elektrik kullanmayın diye bir cümle duymadım. Bu cümleyi duymak istiyoruz. Böyle şirinlik yaparak Türkiye’deki bütün illeri kucakladığını iddia ederek böyle olmaz. O yüzden bu hassasiyeti hep beraber sağlamamız lazım ki 77 Milyon insanımıza bütün bu hizmetleri doğru götürebilelim.’

Bakan Yılmaz ve beraberindeki heyet ziyaret sonrasında ise Sivas İl Özel İdaresi tarafından 19 Mayıs kutlamaları çerçevesinde düzenlenen Satranç turnuvasının açılışına katıldı. Bakan Yılmaz’ın konuşmalarının ardından ilk oyun hamlesiyle turnuvanın açılışını gerçekleştirdi.

Satranç turnuvasını gezen Bakan Yıldız, satranç oynayan küçük yaştaki çocuklarla yakından ilgilendi. Bakın Yılmaz ve beraberindeki heyet daha sonra ise Kongre Müzesi bahçesindeki Geri Dönüşüm stantlarını gezdi.

‘BU ÇALIŞMA

TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLUR’

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve beraberindekiler sonrasında ise Sivas Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Çöpleri Enerjiye dönüştürüyoruz’ programı kapsamındaki resim, şiir ve kompozisyon yarışmasının ödül törenine katılmak üzere Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’ne geçti.

Minik öğrencilerin çevre ile ilgili gösterilerinin ardından söz alan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ‘Sivas son derece güzel ve hayırlı bir işe ev sahipliği yapıyor. Bu çalışma gelen baharla beraber çevreye olan duyarlılığın en önemli göstergelerinden… Bu hassasiyetin toplumda oluşturulması için hele hele küçük yaştaki öğrencilerimizde böyle bir kültürü oluşturulmaya çalışılmasını tüm Türkiye’ye örnek olacak bir çalışma olarak görüyorum’ dedi.

Bakan Yıldız, ‘Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Türkiye’nin kalkınmasına, büyümesine çevreye rağmen değil, çevreyle beraber yapılması gerektiğine inanıyoruz. Günlük gelişen dünya ile beraber bir kilograma yakın çöp atıyoruz kişi başına. Bugün Sivas’ın çöplerinin toplandığı bir ortamda bunun enerjiye dönüştüğünü hem çevreye hem de enerjiye faydalar sağladığını bir kez daha belirtmek istiyoruz. Bu hassasiyetin toplumda oluşturulması için hele hele küçük yaştaki öğrencilerimizde böyle bir kültürü oluşturulmaya çalışılmasını tüm Türkiye’ye örnek olacak bir çalışma olarak görüyorum’ şeklinde konuştu.

Programla ilgili konuşma yapan Sivas Valisi Âlim Barut ise ‘Çevre doğumdan ölüme kadar insanın birebir içerisinde olduğu ve bu çevrenin de mutlaka temiz olması gerekir. Ayrıca kirletmenin büyük bir bedeli olduğu kesin. O halde kirletmeden temiz tutmaya önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunu vurgulamak içinde güzel bir organizasyon yapıldı. Bu projeye her aşamasında destek veren herkese teşekkür ediyorum’ şeklinde konuştu.

Konuşmasında çevreyle ilgili duyarlılığın artırılması amacıyla böyle bir çalışma yaptıklarını belirten Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, ‘Çevreyle ilgili önemli bir konuda duyarlılığınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Çevreye duyarlılık bilincini artırmak adına yapılan bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Bu konuda hassasiyet gösteren bütün kurum ve kuruluşlarımıza ve başta minik yavrularımıza teşekkür ediyoruz’ dedi.

Başkan Aydın şunları kaydetti:

‘Şöyle bir algı var. Biraz önce kısa filmde de gösterildiği gibi biz kirletiriz, ilgililer temizler. Ama şunu çok iyi bilmeliyiz ki bu ülkede hangi kurum olursa olsun sizin kaynaklarınızla hizmet yapıyor. Biz Sivas Belediyesi olarak yıllık 1 Milyon TL’nin üzerinde temizlik ücreti ödüyoruz. Sivas gibi bir şehir için bu rakam az değil. Bizim dinimiz de bizlere temizliği emretmektedir. Bu yüzden bu bilincin öncelikle çocuklarımızda geliştirilmesi adına bu projenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu projeye duyarlı olan herkese çok teşekkür ediyorum.’

Konuşmaların ardından resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında ödül almaya hak kazanan öğrencilere ödülleri takdim edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!