USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Ücret Pazarlığı Yapılmadı!

Ücret Pazarlığı Yapılmadı!

Ücret Pazarlığı Yapılmadı!
19-10-2015 16:44
Google News


Konuyla ilgili gazetemizin sorularını yanıtlayan Sivas Şoförler Odası Başkanı Şaban Yalman, ‘Bizim görüşmelerimiz hala devam ediyor. Şuana kadar somut bir şey elde edilmedi. Sadece çalışmaların hızlı bir şekilde sürdüğünü ifade ediyorlar’ dedi. Kamuoyunda konuşulduğu gibi toplantılarda herhangi bir ücret pazarlığı yapılmadığını vurgulayan Yalman, ‘Bu konunun Sivas’taki muhatabı direk benim. Hiçbir toplantıda 1.10 TL veya 1.50 TL gibi bir ibare kesinlikle telaffuz edilmedi. Ne hükümet kanadından bize 1.10 TL teklif edildi, ne de biz hükümetten 1.50 TL istedik’ şeklinde konuştu.

HAYRULLAH AĞKAŞ  / ÖZEL HABER

Başta 65 yaş üzeri vatandaşlar olmak üzere özel halk otobüslerinde ücretsiz yolcu taşınmasıyla ilgili uzun süredir devam eden kriz devam ediyor. Hatırlanacağı gibi halk otobüsü işletmecilerinin, 65 yaş üzeri vatandaşları ücretsiz taşıdıklarını ve bunun için devlet desteği görmedikleri şikâyetleri üzerine 7 Nisan 2015’te çıkarılan torba kanunla işletmecilere destek verilmesi düzenlemesi getirildi. İlgili yönetmeliğin 7 Ekim’e kadar çıkarılması gerekiyordu. Ancak şuana kadar yapılan toplantılardan herhangi bir somut karar çıkmadı.

Söz konusu sorunu çözmek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Halk Otobüsçüleri Derneği, İETT, İstanbul Otobüs A.Ş temsilcilerinin görüşmeleri halen devam ediyor.

Torba kanununun 7 Nisan’da çıktığını ve yasal sürenin 7 Ekim’de yasal sürenin dolacağını hatırlatan özel halk otobüsü temsilcileri daha önce yaptıkları açıklamalarda, soruna çözüm bulunmaması halinde ücretsiz taşımaya son vereceklerini söylemişlerdi. Türkiye genelinde 65 yaş üzeri yolcular, Mart 2014’ten bu yana özel halk otobüslerine ücretsiz binebilirken, engelliler, gaziler, polisler, sarı basın kartı sahibi gazeteciler de aynı haktan yararlanabiliyor.

Ancak özellikle 65 yaş üzeri yolcuların ücretsiz taşınma uygulaması halk otobüsçüleri tarafından yoğun eleştiriye uğramıştı. Halihazırda 65 yaş üzeri yolcular, tüm Türkiye genelinde özel halk otobüslerinden ücretsiz olarak faydalanabiliyor.

GÜNLÜK 10 BİN KİŞİ

OTOBÜSE ÜCRETSİZ BİNİYOR

65 yaş üzeri vatandaşlarının ücretsiz taşınmasıyla ilgili Ankara’da devam eden toplantılarda alınan kararları Sivas Şoförler Odası Başkanı Şaban Yalman’a sorduk. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Yalman, toplantıların halen devam ettiğini ancak şuana kadar somut bir kararın çıkmadığını ifade etti.

Söz konusu kanunun 2014 yılı Mart ayında çıktığını hatırlatan Yalman, ‘Kanun 65 yaş ve üzerindeki kişiler ile yüzde 40’ın üzerindeki kişilerin ücretsiz taşınmasıyla ilgiliydi. Kanun çıktığı andan itibaren hemen uygulanmaya başlatıldı. Türkiye genelinde 65 yaş üstü ve yüzde 40’ın üzerindeki vatandaşlarımız halk otobüslerinden ücretsiz olarak faydalanabiliyordu’ dedi.

Bu durumun halk otobüslerini olumsuz yönde etkilediğini belirten Yalman, ‘Akaryakıt fiyatları, lastik fiyatları, parça fiyatları, şoför giderleri, SGK ödemeleri, KDV’si vs. bunları hesapladığız zaman burada çalışan arkadaşlarımızı tamamen mağdur etti bu uygulama… Sivas’ta günlük ortalama 10 bin kişiyi ücretsiz olarak taşıyoruz. Dışarıdan bakıldığında çok basit gibi gelebilir. Ama 10 bin kişi çok ciddi bir rakam. Yakıt ile diğer masraflar her geçen gün artıyor ama gelir tam tersi düşüyor’ dedi.

‘TOPLANTILARDAN

HENÜZ KARAR ÇIKMADI’

Konuyla ilgili toplantıların Ankara’da devam ettiğini belirten Sivas Şoförler Odası Başkanı Şaban Yalman, ‘Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TSOF) nezdinde, toplantılar yapıyoruz. Geçtiğimiz hafta yine konuyla ilgili Maliye Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yine görüşmelerimiz oldu. Bu yıl 7 Nisan’da bir yönetmelik çıktı. Bu yönetmelikte; ‘Bu ücretleri biz, hak sahiplerine Belediye aracılığıyla ödeyeceğiz’ denildi. Bunu da 6 ay içerisinde hak sahiplerine ödeyeceklerdi. Ancak bu 6 aylık süre geçtiğimiz 7 Ekim tarihinde sona erdi. Herhangi bir açıklama, genelge veya ödeme yapılmadı. Bizim görüşmelerimiz hala devam ediyor. Şuana kadar somut bir şey elde edilmedi. Sadece çalışmaların hızlı bir şekilde sürdüğünü ifade ediyorlar. Biz geçtiğimiz hafta konuyla ilgili yine görüştük ama yine somut bir netice alamadık. Bize bir faks geldi. TSOF nezdinde bugün Ankara’da Türkiye genelinden yapılacak katılımla bir basın açıklaması yapılacakmış. Bu açıklama bir nevi sesimizi duyurmak amacıyla düzenlenecek.’ İfadelerini kullandı.

ÜCRET PAZARLIĞI

YAPILMADI

Yalman, ulusal gündemde yer alan hükümetin 1.10 TL teklif ettiği ve federasyonun ise 1.50 TL talep ettiğiyle ilgili sorularımızı da yanıtladı. Toplantıları kendisinin de bizzat takip ettiğini belirten Yalman, ‘Kesinlikle hiçbir toplantıda ücret pazarlığı yapılmadı’ dedi.

Yalman şunları kaydetti:

‘Bu konunun Sivas’taki muhatabı direk benim. Hiçbir toplantıda 1.10 TL veya 1.50 TL gibi bir ibare kesinlikle telaffuz edilmedi. Ne hükümet kanadından bize 1.10 TL teklif edildi, ne de biz hükümetten 1.50 TL istedik. Biz sadece binişlerimizin elektronik ortamda olduğu için birebir biniş sayılarının verilmesini özellikle rica ettik, isteğimiz hep bu yönde oldu. Ancak hükümet kanadında da şehirlere göre, küçük şehir, orta şehir ve büyükşehir şeklinde 3’e ayrılarak, ödemeleri de tahmini olarak yapacaklarını ifade ettiler. Biz de bunun doğru olmayacağını, birçok şehirde taşımacılığın elektronik sistemde yapıldığından dolayı kaç tane vatandaşımızı ücretsiz taşımışız, bu zaten görünüyor. Bunun birebir ödenmesini istedik. Ama ücret konusunda herhangi bir pazarlık konusu yaşanmadı. O türlü haberleri internetten bende takip ettim ancak işin içinde olan benim ama ben böyle bir konuya şahit olmadım. İnşallah 1 Kasım seçimlerinden önce bu konunun sonuca ulaştırılmasını temenni ediyoruz.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!