USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Trafik Ekiplerinden ?Kış Lastiği´ Uyarısı

Trafik Ekiplerinden ?Kış Lastiği´ Uyarısı

Trafik Ekiplerinden ?Kış Lastiği´ Uyarısı
27-11-2015 14:59
Google News


Terminal kavşakta uygulama yapan ekipler, araçların evraklarını kontrol ederek, 1 Aralık’tan itibaren kış lastiği kullanılması konusunda uyarılarda bulundu. Burada gazetecilere açıklama yapan Sivas Trafik, Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Sefer Yerebakan, ‘Bütün sürücülerimizin şehirlerarası, şehir içi ve tüm ara yollar dahil olmak üzere 1 Aralık ve takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanılması zorunludur’ dedi.

MUSTAFA IŞIK

Yaklaşan kış mevsimi öncesinde Sivas İl Emniyet Müdürlüğü Trafik, Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, Sivas şehirlerarası Terminal kavşağında sürücüleri bilgilendirmek amacıyla uygulama yaptı.

Trafik Şube Müdürü Sefer Yerebakan’ın kontrolünde gerçekleştirilen uygulamada ekipler, güzergahtaki araçları durdurarak, hem evrak kontrolü yaptı, hem de kış lastiği hakkında bilgi verdiler.

Uygulama sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Trafik, Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Sefer Yerebakan, ‘Kış mevsiminin başlaması ile birlikte oluşabilecek yağmur, tipi, kar yağışı, sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşulları sonucunda, sürücülerin görüş mesafesi azalmakta, araçların fren mesafesi de bunlara bağlı olarak arttığından trafik güvenliğini olumsuz yönde etkilemektedir’ dedi.

1 Aralık tarihinden itibaren kışlık lastik kullanımının zorunluluğu olduğunu kaydeden Yerebakan, şehrin belirli bölgelerinde yaptıkları uygulamalarla şoförleri bilgilendirdiklerini ifade etti.

İlimizde kış şartlarının ağır geçtiğini hatırlatan Yerebakan, ‘Bütün sürücülerimizin şehirlerarası, şehir içi ve tüm ara yollar dahil olmak üzere 1 Aralık ve takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanılması zorunludur. 2012 yılında kış lastiklerinin şehirlerarası kullanılması ile ilgili genelgeye bağlı olarak Valiliğimiz tarafından da aynı şekilde ilimiz sınırları içindeki tüm yollarda da (İlçeler dahil) kış lastiği kullanılmasının zorunlu olduğu şekilde karar alınmıştır’ dedi.

Trafik, Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Yerebakan, ‘Kış lastiklerinde; Kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçlar için lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti; minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçlar için lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) A işareti olması zorunlu olup sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler kış lastiği yerine geçer. Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin. Kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur.

Kış lastikleri bileşimleri ve sırt yüzeyindeki desenleri itibariyle 7 derecenin altındaki hava şartlarında da yol tutuşunu artırmaktadır, bu nedenle kış lastiği sadece karlı ve buzlu havalar için değil hava sıcaklığının 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda da kullanılması zorunludur. Yine, Valiliğimiz bünyesinde ilgili 22 kurum yetkililerinin katılımı ile kış şartlarında trafik güvenliğinin sağlanması için gereken tedbirlerin alınması ve uygulamaya konulması konusunda kararlar alınmıştır’ ifadelerini kullandı.

Bunlarla birlikte kış şartlarında trafik güvenliği için önerilerde bulunan Yerebakan şunları kaydetti:

İyi bir sürüş ve frenleme için lastiklerin dış yüzeyi ve stepne dahil tüm lastiklerin havasını mutlaka kontrol edin, standart diş derinliğini kaybetmiş lastiklerin kullanılmaması gerekiyor. Fren pedalına basıldığında pedal önce bir yerde durup daha sonra bir gevşeme hissediliyorsa ciddi bir sorun var demektir. Fren sistemi ve hidroliğini mutlaka kontrol edilmesi gerekir.

Kış aylarıyla birlikte araçlarda elektrik sarfiyatı arttığından ilk olarak elektrik marş ve şarj dinamolarının kontrolü ve ikinci olarak da akülerin bakımını mutlaka yaptırılmalıdır. Aracımızın radyatörüne hava şartlarına uygun derecede antifriz ve uygun cam silecek suyunun koyulması büyük önem taşıyor.

Yakıt filtresi ve karbüratörün kontrolü de büyük önem taşımaktadır. Karbüratörün içine kir ve tortuların girmesi yakıt sarfiyatını arttıracağı gibi aracınızın istenilen düzende çalışmasını engelleyeceğinden bakımının yaptırılması gerekir. Araçta mutlaka çekme halatı, takoz, zincir, reflektör, yangın tüpü ve ilkyardım çantası ile yedek su bulundurulması lazım.

Sileceklerin kontrol ettirilmesi, araç kaloriferi ile ön ve arka cam rezistansınız çalışır durumda olsun. Aracınızın camı dıştan antifrizle, içten de sıvı sabunla kolayca silinebilir. Donan cama kesinlikle sıcak su dökülmemeli çünkü cam çatlayabilir. Çeşme suyu yavaş ama iyi bir çözücüdür.

Soğuk havalarda el freninin çekilmemeli, eğer çekili unutulmuş ve donmuşsa aracı arkadan ve önden iterek sıkışan frenin açılmasına çalışın. Bununda işe yaramadığı durumlarda fren sistemine sıcak su dökülmesi yeterli olacaktır. Donmuş kapı kilidini açmanın en kolay yolu anahtarı ısıtmaktır. Buz çözücü sprey de kullanılabilir.

11 yaşından küçük çocukları aracın arka koltuğunda oturtulması ve bebekler için çocuk koltuğunu kullanılması gerekiyor. Yakın takip kış şartlarında en büyük kaza davetiyesidir. Yolların ıslak, buzlu ve kaygan olacağı göz önünde bulundurularak takip mesafesi normal hava ve yol koşullarına göre biraz daha fazla açarak seyredilmesi gerekir.

Özellikle uzun yola giderken aracınızı rahat, bol ve vücudu sıkmayan kıyafetler ile uygun ayakkabıların giyilmesine dikkat edilmelidir. Ayakkabı tabanı çok ıslak veya çamurlu olmamasına dikkat edilmesi gerekir.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!