USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

60 Milyon Lira Cepte Kalacak--Video

60 Milyon Lira Cepte Kalacak--Video

60 Milyon Lira Cepte Kalacak--Video
01-09-2022 07:00
Google News


Sivas Belediyesi'nin “Yerli ve yenilenebilir kaynaklarla kendi enerjimizi kendimiz üretiyoruz” sloganıyla Çayboyu Mahallesi'ne kurduğu 1 megavatlık Güneş Enerji Santrali (GES) Projesinin açılışı gerçekleştirildi. 2023 yılı sonunda kendi enerji ihtiyacının tamamını üreten belediye olacaklarını ifade eden Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, bu sayede belediye bütçesine her yıl 60 milyon lira tasarruf sağlayacaklarını kaydetti.

Fatih TABUR

Sivas Belediyesi tarafından, yenilenebilir kaynaklarla elektrik enerjisi üretmek adına başlatılan Güneş Enerji Santrali (GES) Projesinin, 1 megavatlık 1. etabının açılışı dün gerçekleştirildi.

Açılışa; Vali Dr. Yılmaz Şimşek, AK Parti Sivas Milletvekili Semiha Ekinci ve Belediye Başkanı Hilmi Bilgin'in  yanı sıra çok sayıda protokol üyesi ve vatandaş katıldı.

GES'in açılışı saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı.

BELEDİYE BÜTÇEMİZE KATKI SAĞLIYOR

Projenin anlatıldığı sinevizyon ile devam eden programda konuşan Belediye Başkanı Hilmi Bilgin;  “Göreve geldiğimiz andan itibaren kendi enerjisini kendisi üreten belediye olma yolunda hızlıca projelendirme çalışmalarına başladık. Özellikle enerji maliyetinin arttığı bu günlerde yenilebilir enerji kaynaklarından yapılan projelerin hem kurumların bütçesine hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağı hepimizin malumudur. Sivas Belediyesi olarak hızlı bir şekilde elimizdeki hazır arazileri de değerlendirerek öncelikle içerisinde bulunduğumuz bu alana 1 megavatlık GES projesini projelendirdik ve hızlıca hayata geçirdik. Yaklaşık 8-9 aydır da üretim halinde. Belediye bütçemize katkı sağlıyor” dedi.

60 MİLYON LİRALIK GES YATIRIMINI YAPMIŞ OLUYORUZ

Açılışı yapılan 1 megavatlık GES projesinin hemen yanına kurulan 2 megavatlık GES inşaatının da tamamlanmak üzere olduğunun altını çizen Bilgin, “Yüzde 95 seviyesinde. İnşallah Eylül ayı sonu gibi 2 megavatlık projemiz de tamamlanarak üretime başlamış olacak. Yine bunlarla eş zamanlı olarak Enerji Bakanlığından ve IPA fonlarından aldığımız yaklaşık 15 milyon liralık bir destekle bu bölgeye yapacağımız toplam 4 megavatlık GES projemiz tamamlanmış olacak. Açılışını yapmış olduğumuz bu tesis o günkü rakamlarla 7 milyon TL'ye ihale etmiş olduğumuz bir proje, güncel maliyeti bugünkü rakamlarla yaklaşık 15 milyon lira. 2 megavatlık 35 milyon ve 1 megavatlığı da değerlendirdiğimiz zaman biz bu bölgeye 4 megavatta yaklaşık 60 milyon liralık bir GES yatırımını yapmış oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Bilgin, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi:

“Temel hedefimiz ve temel amacımız 2023 yılı sonunda Sivas Belediyesi'nin kendi enerjisini kendi üretmesi. Bu doğrultuda projelendirme çalışmalarımız devam ediyor. 11 megavatlık 4. etap  GES projelerimizle ilgili çalışmalar da hem arsa temini noktasında hem finansman noktasında belli bir noktaya geldi. Asıl olan finansmanı çözmekti. Bu  noktada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımıza çok teşekkür ediyorum. Finansman noktasını çözdük. Arazi problemini de hızlı bir şekilde çözüme kavuşturduğumuz takdirde inşallah 2023 yılı sonunda Sivas Belediyesi, kendi enerjisini yenilenebilir enerji kaynaklarından üreten bir belediye olarak bugünkü rakamlarla yıllık bütçesine yaklaşık 60 milyon liralık bir tasarrufu sağlamış olacak. Bunu önemsiyoruz. Kamu kurumları olarak da önemsediğimizin farkındayız. Yine aynı şekilde İl Özel İdaremiz de hem geçmişte hem bu yıl içerisinde GES yaparak bütçesine katkı sağladı. Yine Birinci Organize Sanayi Bölgesi'nde de 1 megavatlık GES'i OSB Müdürlüğü olarak yaptık, faaliyete geçirdik. İnşallah şu anda da 2 megavatlık GES çalışmalarımız devam ediyor. Bu noktada bizlere destek olan bütün kurumlara ve kişilere teşekkür ediyorum. Enerjiyle ilgili tüm projelerimizi tamamladığımız zaman hem ülke ekonomisine hem de Sivas Belediyesi bütçesine kalıcı bir eseri kazandırmış olacağız. Bu tesisimiz yaklaşık 1 yıldır faaliyette ama bu noktada bir farkındalık oluşturmak adına böyle bir açılış gerçekleştirdik. Katılımızdan dolayı teşekkür ediyorum. Her zaman söylediğim gibi az laf, çok iş anlayışıyla birlikte ortak akıl ve istişare ile hizmet ve eser siyasetine hep birlikte devam edeceğiz. Biz milletimize hizmet etmek üzere görev ve yetki alan insanlarız. Bu görev süresini de hem bütçe hem proje açısından en rantabl şekilde değerlendirmek için çalışıyoruz” dedi.

BELEDİYE BAŞKANIMIZ GÖNÜLLERE DOKUNUYOR

Bilgin'in ardından konuşan AK Parti Sivas Milletvekili Semiha Ekinci ise “Belediye Başkanımız hizmetleri yaparken gönüllere de dokunuyor. 6 bin 1. sınıf öğrencimizin çanta ve kırtasiye giderlerini de belediyemiz karşılıyor. Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Enerji, çağımızın en önemli sorunlarından birisi ama bundan daha önemlisi temiz enerji. GES'ler de ilimizin dört bir yanında temiz enerji üretme noktasında en önemli etkenlerden birisi. İnşallah bu yatırımlar tamamlandığı zaman Sivas kendi enerjisini üreten illerin başında gelecektir. Sultan Şehrimize bu hizmetler hayırlı ve uğurlu olsun” diye konuştu.

YENİLENEBİLİR ENERJİLERE YÖNELMEK ÇOK ÖNEMLİ

Vali Dr. Yılmaz Şimşek ise “Bugün güzel bir vesileyle sizlerle birlikteyiz. Örnek bir projenin açılışını hep birlikte gerçekleştiriyoruz. Sözlerimin başında bu örnek projenin şehrimize ve belediyemize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Bildiğiniz üzere ülkemizin ve dünyanın enerji ihtiyacı her geçen gün artıyor. Enerji noktasında dışa bağımlı olan ülkelerin de her zaman bütçesine bu enerji maliyeti olumsuz yönde yansımakta ve cari açık olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bu anlamda alternatif enerjilere yönelmek, yenilenebilir enerjilere yönelmek çok önemli. Yenilenebilir enerjilere yönelince her şeyden önce kaynağı fosil olan petrol gibi, kömür gibi yakıtlardan uzaklaşarak çevreci, yerli ve milli enerjilere yönelmiş oluyoruz. İşte bu anlamda bugün hayata geçirdiğimiz proje de önem arz ediyor. İlimiz bu anlamda da çok elverişli bir coğrafyaya sahip. İlimizde bu tür yatırımlar her geçen gün artıyor. Aynı şekilde kurumlarımızda da bu yönelişi görüyoruz. İnşallah bu tür projelerin sayısı artacaktır. Bu şekilde hem çevre dostu enerjiye yönelmiş olacağız hem de kurumlarımızın maliyetini düşürmüş olacağız” ifadelerini  kullandı.

DUALARLA AÇILDI

Protokol konuşmalarının ardından İl Müftüsü Remzi Pehlivan tarafından edilen dua ile birlikte kesilen kurdeleyle projenin açılışı gerçekleştirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!