USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Asrın Felaketini Birlikte Aşacağız--Video

Asrın Felaketini Birlikte Aşacağız--Video

Asrın Felaketini Birlikte Aşacağız--Video
15-02-2023 07:00
Google News


Depremin ardından Malatya’ya giderek oradaki çalışmaları koordine eden Sivas Belediye Başkanı  Hilmi Bilgin, AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Mücahit Yanılmaz ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile birlikte basın toplantısı gerçekleştirdi. Sivaslıların tüm imkanlarıyla depremzedelerin yanında olduğunu ifade eden Başkan Bilgin, “Allah’ın izniyle dayanışmayla birlikte asrın felaketini hep birlikte aşacağız. Hep birlikte bu zor günleri atlatacağız. Sivas yanınızda” dedi. 

Fatih TABUR 

Depremin ardından Malatya’ya görevlendirilen Belediye Başkanı Hilmi Bilgin; AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve AK Parti MKYK Üyesi Mücahit Yanılmaz ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi.

Malatya İtfaiye Dairesi Başkanlığında gerçekleştirilen basın toplantısına Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ve Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder de yer aldı.

6 Şubat Pazartesi günü asrın felaketi olarak nitelendirilen tarihin en büyük ve en geniş coğrafyası ile nüfusunu etkileyen, en çok yıkım ve kayıpların olduğu deprem felaketlerinden birisini yaşadıklarını belirten AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve AK Parti MKYK Üyesi Mücahit Yanılmaz, bilim insanlarını bile şaşırtan deprem ve fay hareketleri konusunda ezberleri bozan bugüne kadar eşine rastlanılmamış bir şekilde 9 saat arayla 2 büyük depremin ardına ardına meydana söyledi.

“ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

Milletin tüm imkanları seferber edilerek afet bölgelerine yönlendirildiğini kaydeden Yanılmaz, “Her ne kadar 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş ilimiz olsa da yaklaşık 14 milyon vatandaşımız bu depremden etkilendi. Depremin yaşandığı andan itibaren devletimiz tüm kurum ve imkânlarıyla sahada, vatandaşlarımızın yanındaydı. Bakanlarımız, valilerimiz, kaymakamlarımız, belediyelerimiz ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız anında harekete geçerek, vatandaşlarımızın yardımına koştular. Doğal afetler konusunda oldukça deneyim sahibi olan ve başta 24 Ocak 2020 Elazığ ve Malatya depremi olmak üzere ortaya koyduğu başarılarla gururumuz olan AFAD’ımızın koordinasyonunda çalışmalarımız devam ediyor. Şüphesiz ki, yaşanan ciddi bir felaketti ve işimiz elbette kolay değildi. Yaklaşık 14 milyon insanımızın yaşadığı ve 500 kilometre çapında bir alanda etkili olan ve depremin yol açtığı yıkımın büyüklüğüne bir de hava şartlarının zorluğu eklendi. Buna rağmen devletimizin ve milletimizin tüm imkânları seferber edilerek afet bölgelerine yönlendirildi. Kamu personellerinden sivil toplum kuruluşu üyelerine, yurt dışından gelen afet ekiplerinden gönüllülere kadar sayıları yaklaşık 60 bini bulan kişi, arama kurtarmadan yardım faaliyetlerine kadar her konuda canla başla çalıştı ve çalışmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

 “TÜM OLUMSUZLUKLAR İNŞALLAH GİDERİLECEKTİR”

 “Ülkemizin istisnasız deprem bölgesi dışında kalan bütün vilayetlerimizin tamamında ve birçok ülkeden deprem bölgesindeki illerimize yardımlar geldi, gelmeye de devam ediyor” diyen Yanılmaz, “10 binlerce insanımız acıları paylaşmak ve yaraları sarmak amacıyla deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın yaralarını sarmak amacıyla akın akın yollara düştü. Bu kadar geniş bir alanda yaşanan felaketin altından kalkmaya çalışırken elbette birtakım sıkıntılar da oluyor. Depremin büyüklüğü, şiddeti ve geniş bir alana yayılması, özellikle Malatya ilimizde bizzat yaşadığımız gece -15 derecelere kadar düşen hava sıcaklıkları bazen çalışmaları zorlaştırdı. Ancak hiçbir zorluk afet zedelerimize hizmetten insanlarımızı geri koymadı. Dün olduğu gibi bugün de geniş bir coğrafyada etkili olan etkili olan acıların bir an önce dinmesi için devlet-millet omuz omuza vererek afetin yol açtığı tüm olumsuzluklar inşallah giderilecektir” açıklamasında bulundu. 

6 Şubat’ta yaşanılan 2 depremden dolayı tüm millete başsağlığı dileyerek sözlerine başlayan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, bütün millete ‘geçmiş olsun’ dileklerini sundu.

Depremden sonra eksikliklerin giderilmesi noktasında yoğun bir çalışma içerisine girildiğini kaydeden Gürkan, “Pazarı pazartesi gününe bağlayan gece saat 04.17’de Türkiye tarihinde görülmemiş 7.7 büyüklüğünde Pazarcık merkezli bir deprem yaşadı. Daha 9 saat geçmeden saat 13.26’da 7.6 büyüklüğünde merkez üssü Elbistan olan şiddetli bir depremle sarsıldık. Burada özellikle hemşehrilerimizin sağduyusuna teşekkür ediyorum. Depremin olduğu süre içerisinde ilk koordinasyon merkezine Valilik binasında başladık. Ama ikinci depremle birlikte Valilik binasına da kullanılamaz hale geldi. Geçici süreyle Park Makama, akabinde de şu anda içinde bulunduğumuz İtfaiye Merkezi’nde Koordinasyon Merkezi yapılması ve koordinasyonun burada yürütülmesini kararlaştırdık. Depremden bir saat sonra Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Meclis Başkanımız ve bakanlarımız, ana muhalefet partisi Genel Başkanımız ve muhalefet partilerinin genel başkanları bizleri arayarak geçmiş olsun dileklerini ilettiler. Ve hemen Malatya’mız Kültür ve Turizm Bakanı ve Milli Eğitim Bakanı koordinasyon göreviyle görevlendirildi. Ayrıca hem Genel Başkan yardımcılarımızdan Hayati Yazıcı Bey ve Çiğdem Hanım koordinasyon merkezinde görevlendirildiler. Diğer taraftan teşkilatlarımızdan da 35 milletvekili Malatya’daki hadisenin yerinde değerlendirilmesi ve eksiklerin giderilmesi noktasında yoğun bir çalışma örneği gösterdiler” diye konuştu.

FELAKETİN ÜSTESİNDEN BİRLİK VE BERABERLİKLE GELİNİR

“Bu bir milli felakettir” açıklamasında bulunan Gürkan, “100 kilometrelik bir alanda 14 milyon kişi direkt etkileyen bir deprem yaşadık. Bu depremde 10 şehrimizde yetirdiğimiz canlar, yitirdiğimiz insanlarımız, binalarımız oldu. Bu milli felaketin üstesinden birlik ve beraberlikle gelinir. Bu konuda kadirşinas milletimiz hakikaten tarihte gösterdiği güzel örneklerin en güzelini gösterdi” dedi.

YAKLAŞIK 150 BİNAMIZ YIKILMIŞTI

Esas depremi ikinci depremden sonra gördüklerini belirten Gürkan, “Depremin ilk saatlerinde ve ilk gününde Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak birinci depremle birlikte koordinasyon noktasında Acil Eylem Planı çerçevesinde bütün alanlara müdahale edildi. Yaklaşık 150 binamız yıkılmıştı. Her binamıza bir daire başkanı, bir şube müdürü koordinasyonunda arama kurtarma ve enkazdan çıkartma ekipleri saat 05.00 itibariyle bütün ekiplerimiz en kazların başındaydı. Depremzedeleri kurtarmaya giden arama kurtarma ekiplerimiz ikinci depremden sonra enkaz altında kaldılar. Esas depremi Malatya olarak biz o zaman gördük. Kendi itfaiye elamanlarımız, arama kurtarma ekiplerimizi enkaz altında çıkartma gayreti içerisinde olduk. Malatya’da birinci ve ikinci depremden sonunda ortaya çıkan bin 346 vefatımız var. 6 bin 962 yaralımız var. Bu depremde bin 154 binamız yıkıldı. Diğer binaları da Çevre ve Şehircilik İmar Müdürlüğümüz tarafından yerinde tespiti yapılıyor. Çadırla ilgili eksikliklerimiz var. Bugün 45 tesisimizde 80 bin kişiye günlük 3 öğün yemek verilmektedir ve barınma imkanı sağlanmaktadır. Yine günlük 600 bin kişiye yemek verilmekte ve 110 bin ekmek tüketilmektedir. Bugün itibariyle günlük 5 bin iş makinesi çalışmakta ve bunlara günlük 100 bin litre yakıtları sağlanmaktadır. 13 ilçe 718 mahalleye insani yardımların koordinasyonu ve lojistik desteği sağlanmaktadır. Afet yönetim sistemi devreye alındı ve afet taraması yapıldı. İl dışına çıkmak isteyen 25 bin vatandaş otogardan, 18 DDY’den, 20 bin vatandaş havayollarıyla, 10 bin vatandaş feribotla olmak üzere toplamda 73 bin vatandaş şehir dışına gönderildi” diye konuştu.

ASRIN FELAKETİNİ HEP BİRLİKTE AŞACAĞIZ

Malatyalılara geçmiş olsun dileklerini sunarak konuşmasına başlayan Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin de, “Türkiye büyük bir devlet, Türk milleti büyük bir millettir. Allah’ın izniyle dayanışmayla birlikte asrın felaketini hep birlikte aşacağız. Bu konuda Malatyalı hemşehrilerimizin gönlünün rahat olmasını rica ediyorum. Zor günde Sivaslı hemşehrilerimiz adına Malatyalıların yanında olmak adına ikinci depremde Doğanşehir’deydik. Gürün yolu kapalıydı ama ona rağmen Valimiz başta olmak üzere tüm kurum müdürlerimizle, tüm ekip ve ekipmanımızla birlikte özelde Doğanşehir’in, genelde ise Malatya’nın yaralarını sarmaya çalışıyoruz. Bir şehrin ihtiyacı ne ise, bir belediye ne yapabilirse tüm alanda, tüm ekipmanımızla Malatya’nın yanındayız. Bu bizim insani ve vicdani görevimiz. Doğanşehir’i Allah’ın izniyle toparladık. Şu anda Doğanşehir girişinde Sancaktepe Belediyemizle birlikte konteyner kent kurulumunu yapıyoruz.  Şu an itibariyle Doğanşehir bölgesinde enkaz altında hiçbir hemşehrimiz kalmadı. 35 köyün tamamını ziyaret ettik ve ihtiyaçlar doğrultusunda  çalışmaları yürüttük. Millet olarak 10 ilimizin yanındayız, emrindeyiz. Bugünkü en önemli husus birliğimizi, beraberliğimizi muhafaza etmek. Ümit var olmak. Her imtihan bir imkandır. İnşallah bu imtihandan da millet olarak üzerimize düşen dersleri alarak daha güçlü bir şekilde çıkacağız. Hep birlikte bu zor günleri atlatacağız. Sivas yanınızda” dedi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!