USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

SİVAS'IN ÇARŞI MERKEZİNDEKİ BİNALAR ACİLEN YENİLENMELİ

Sivas Emlakçılar Birliği Başkanı Kerim Çayır, çarşı merkezinde bulunan eski binaların kentsel dönüşüm kapsamında bir an evvel yenilenmesi gerektiğine dikkat çekti. Kentsel dönüşümün gerçekleşmesi için belediyenin esnek davranmasını isteyen Çayır, “Biliyorsunuz yakın tarihte deprem oldu. Allah vermesin aynı şiddette bir deprem Sivas'ta olsa bu binaların hepsi tuz buz olur” dedi.

SİVAS'IN ÇARŞI MERKEZİNDEKİ BİNALAR ACİLEN YENİLENMELİ
16-11-2023 08:05
SİVAS
Google News

Hayrullah AĞKAŞ

Sivas Emlakçılar Birliği Başkanı Kerim Çayır, gayrimenkul sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çayır, Sivas’ta sektördeki son gelişmelerden  kredi faizlerine, kentsel dönüşümden gayrimenkul fiyatlarına kadar birçok konuda çarpıcı açıklamada bulundu.

KONUT KREDİLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN KALBİ

Sektörde şu an durağanlık olduğunu dile getirerek sözlerine başlayan Başkan Çayır,  “Sektörümüz son bir yıldır maalesef durağan bir dönemde. Ekonomik koşullar, üretimin durması, sektörel anlamdaki maliyetlerin ciddi artışları maalesef sektörümüzü ciddi anlamda şu anki düşüş seyrine getirdi.   Bu arada devlet politikaları da çok önemli. Maalesef devletimiz şu son 6 aydır faiz artırımına girdi. Dolayısıyla mevduatlarda ciddi artışlar söz konusu. Bunun yanı sıra bizim asıl can alıcı noktamız konut kredileridir. Sektörümüzün ilerleyebilmesi adına konut kredileri önemli. Bu krediler sektörümüzün kalbi, can damarıdır. Geldiğimiz noktada kredilerin faiz oranları çok yüksek. Dolayısıyla şu anda sektörümüz durağan gidiyor” dedi.

GAYRİMENKUL HER DÖNEM, HER AN, HER ZAMAN KAZANDIRIR

Vatandaşların yatırım tercihinde gayrimenkulün ilk sırada olduğunun altını çizen Çayır, “Yatırımda gayrimenkul birinci sıralarda diyebiliriz. Otomobil, altın, döviz, borsa,  sanal  para hepsi kazandırıyor ama sektörümüzde 1’e 2 hatta, 3 verdi. Örnek veriyorum 2020'deki 300 bin liralık dairemiz şu anda 1 milyon lira oldu. Güzel bir kazanç sağladı ama kazançlar her zaman ilerleyemeyebiliyor. Şu anda da durağan noktasında ama bu ‘Gayrimenkul kaybettirir, diğer yatırım araçları kazandırır’ demek değildir. Gayrimenkul her dönem, her an, her zaman kazandırır” diye konuştu.

Gayrimenkul sektöründeki durağanlığın fırsata çevrilebileceğine dikkat çeken Çayır, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Sektör açısından şu anda durağındayız ama bu durağanlığı fırsata çevirmek lazım yani mevduatla veya bir başka bir yatırım aracıyla kendini oyalamaktansa  gayrimenkule yatırım düşünülebilir. Şu anda zaten otomobili gayrimenkule çevirme noktasında ciddi talepler var. Çünkü vatandaşın otomobili ciddi anlamda değer kazanmış, bunu da gayrimenkulle noktalamak istiyor. Baktığınız zaman şu an çok uygun otomobiller dahi 600, 700, 800 bin lira bandında. Üzerine de ufak bir krediyle veya birikimi katarak güzel bir gayrimenkul sahibi olunabilir; kiraya verebilir veya kirada oturuluyorsa taşınılabilir. Yani şu anda öyle bir fırsat dönemi var. Şu an gayrimenkul ilanlarına bakarsanız  zaten birçoğu takaslı.  Vatandaş dairesi, arsasını, tarlasını, dükkanını satarken dipnot olarak da ‘otomobil takaslı’ diye bir açıklama belirtiyor. Dolayısıyla otomobili değerlendirip gayrimenkul sahibi edinme noktasında şu anda iyi bir dönemdeyiz. Biz bu sektörde doğup büyüdük. Doğan, Şahin arabaların popüler olduğu dönemlerde vatandaşın eviyle bu arabalar  aynı rakamlardaydı. Yıllar sonra bu ticaretlerde bulunan kişilerle konuştuğumuz zaman ‘O zaman bir araba bir ev ile aynı fiyattaydı’ diyorlar. Şu anda da onun benzeri bir dönemde yaşıyoruz ama bu böyle olmayacak.”

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN CANLANMASI GEREKİYOR

Gayrimenkul sektöründe 2024 yılına ilişkin beklentilerini de açıklayan Başkan Çayır,  “Hükümet kanadında ciddi çalışmalar var. Bu yılı durağanlıkla geçirdik zaten. 2024'te de yeni yeni alternatifler, yeni yeni kredi metotları, yeni yeni çalışma şekilleriyle bir düzen oluşur diye düşünüyorum ama bunu tetikleyen en önemli unsur inşaat sektörü. Biliyorsunuz inşaat sektörünün canlanması demek onlarca sektörün hareketlenmesi demek. İnşaat sektörü temsilcilerinin de hükümet kanadından ciddi destek  talepleri var. Hükümetimizin de buna duyarsız kalacağını sanmıyorum. Tamam, şu an içinde bulunduğumuz ekonomik süreç sıkıntılı geçiyor ama ilerleyen dönemlerde bunu atlatacağımızı düşünüyorum. Çünkü ülkenin lokomotifi bu sektör. Bu sektör durağana geçerse aylar içerisinde tüm sahaya yansıyacağı için tüm sektör sekteye uğrar. Tüm çalışanlar, tüm üreticiler, tüm malzemeciler sekteye uğrar. Dolayısıyla hükümet kanadının bu anlamda ciddi bir çalışma yaptığına inancımız sonsuz” diye konuştu.

KONUTLAR 1 MİLYON LİRADAN BAŞLIYOR

Konut kedisinde ciddi sıkıntılar yaşandığının altını çizen Çayır, “Devlet bankaları 300-500 binin üzerinde kredi vermiyor. Dolayısıyla 300-500 bin lira da artık konut almak için çok düşük. Sivas'ta konut 1 milyon liradan başlıyor, 1 milyon 500 bin lira, 2 milyon lira, 3 milyon lira diye gidiyor.  Sivas’ta son 1 yıldır strateji  biraz daha müstakil eve dönüştü. Dolayısıyla fiyatlar oralarda daha yüksek. Sivas standartlarının üstünde birçok özellik barındırdığı için fiyat yükseliyor. Villa tarzı evlerin bir tık altı da  Kardeşler Mahallesi. Önceden ‘Çarşı merkezi çok kıymetli’ derlerdi o bitti artık çünkü çarşıdaki konutlar eskidi.  Çarşı merkezindeki en büyük sorun sorunumuz kentsel dönüşüm. Belediye olsun, mülk sahipleri olsun kentsel dönüşüme bir şekilde bir yerinden tutup geçmesi lazım. Burada bazı mevzuatlar var; örnek vermek gerekirse  bizim de iş yerimizin bulunduğu Afyon Sokağı. Şimdi biz oradaki yapıyı yıktığımız zaman otopark şartı isteniyor. Literatürde olması gerekiyor ama bizim bölgemize uygun değil. Şimdi oraya otoparkı yaptığın zaman olmuyor, zaten küçük alan. Bu tip noktalarda biraz daha taviz verilmeli. Mesela belediye otopark şartı istemezse bizim orada hemen kentsel dönüşüme geçilebilir diye düşünüyorum. Böyle cazipleştirilmesi lazım, tolere edilmesi lazım. Yani bir şekilde Sivas'ın bu ana arterlerinin kentsel dönüşüme girmesi lazım. Çünkü biliyorsunuz yakın tarihte deprem oldu. Allah vermesin aynı şiddette öyle bir deprem Sivas'ta olsa bu binaların hepsi tuz buz olur.   Çünkü baktığınız zaman hepsi de mimari ömrünü doldurmuş binalar ki bunların da böyle büyük bir sarsıntıda ayakta kalması imkansız. Dolayısıyla belediyenin bu konuda biraz taviz verip kentsel dönüşümün bir an önce hızlanıp başlamasını önemle arz ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Sivas İrade- Sivas Gündem- Sivas Haberleri- Sivas son dakika

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
02.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!