USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Şiddetin Kökünü Kurutmalıyız

Şiddetin Kökünü Kurutmalıyız

Şiddetin Kökünü Kurutmalıyız
28-11-2022 07:00
Google News


Fatih TABUR

Sivas Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Rüveyda Saygın Uçar;  25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nün 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla Birleşmiş Millet Genel  Kurulu kararıyla ilan edildiğini anımsatan Uçar, “Keşke kadın hep el üstünde tutulsaydı ve böyle bir güne ihtiyaç duyulmasaydı. Lakin bugün olduğu gibi maalesef o yıllarda da böyle bir farkındalık oluşturmaya gerek duyulmuş. Bizler hem dinimiz hem törelerimiz gereği değil canlıya eşyaya hürmet eden ecdadın torunlarıyız. Şiddet ve kadın sözcüklerini aynı cümlede görmek bile yürek yakıcıdır” dedi.

EKONOMİK ŞİDDETE HAYIR!

Türk kültüründe kadının erkeğin yoldaşı ve çocuklarının anası olmak gibi önemli bir vazifeyle görevlendirildiğini kaydeden Uçar, “Daha da önemlisi Türk milletinin tek bereket kaynağıdır. Kendisine verilen bir takım haklardan dolayı hanların, hakanların, cengâverlerin önünde saygıyla eğildikleri bir şeref abidesidir. Doğduğunda ailesine cennetin kapısını açan, doğurduğunda evladına cennetin anahtarı olan kadının hayatla mücadelesi  görmezden gelinmemeli. Kimi zamanlar ev hanımı diyerek küçümsenen kadın akşama kadar evinin gidişatını sağlamak için koştururken sizden istediği küçük bir harçlığı çok görmeyin. Ekonomik şiddete hayır! Çalışan kadın dediğimiz hem sosyal hayatın yükünü alan ayrıca ev hayatının sorumluluğunu üstlenen kadına akşam bir çift güzel sözü çok görmeyin! Hakaret, çirkin söz hiçbir kadın bunları hak etmiyor. ‘Sözlü ve psikolojik şiddete hayır!' diyebilmeliyiz. Devletin yöneticisi hakanın buyrukları yalnız 'Hakan buyuruyor ki' ifadesiyle başladığında geçerli kabul edilmez, yabancı devletlerin elçilerinin kabulünde hatun da hakanla  yan yana olurdu. Tören ve şölenlerde kadın, hakanın solunda oturur siyasi ve idari konumlardaki görüşlerini beyan ederdi. Kadının yüceliği Altay Dağları'nın en yüksek tepesine 'Kadınbaşı' isminin verilmesi, sanki yüzyıllar sonrasına aktarılan bir mesajdır. Büyük medeniyetlerin kurulduğu, Anadolu  irfanın kök saldığı güzel ülkemizin de kadına  şiddet  yangınından nasibini almış olması Türk ve İslam medeniyetinin sentezi olan coğrafyamız için  üzücüdür. Dünyanın her bir yanında ülkemin her bir köşesinde toplumu kucaklamış kadına şiddet göstermek yerine ona değer vermek, yaralarını sarabilmek insan olmanın gereğidir. Evet biz kadınız. ‘Kız kimin ocağını batırmış' tesellileri ile doğdu çoğumuz. ‘Hadi inşallah bu kez oğlu olur' dedi hamile annemize  teyzeler. Küçücük yüreğimizle  hüküm verdik bunca can acıtıcı söze. Demek ki 'Kız olmak kötü bir şey, benim hiç kızım olmasın' diye dua ettik belki de bir söğüt ağacının gölgesinde. Biz olmadan nasıl tadacaksınız aşkı, sevdayı, Cemal Süreyya kime yazacak şiirleri, ya Nazım Hikmet sevda olmasaydı  kolundaki saate bir kadının baş harfini nasıl kazıyacaktı. Zülüflerine şarkılar yazmaya devam edin. Sadece sevin...  Omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layık olan Türk kadınlarının ve  dünyadaki tüm  kadınların mutlu, sağlıklı ve sevgi dolu bir dünyada şiddete maruz kalmadan yaşamalarını diliyoruz” açıklamasında bulundu.

BU MÜCADELEYİ TEK BİR CEPHEDEN VEREMEYİZ

Sivas Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Rüveyda Saygın Uçar;  konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Her şiddet vakasından sonra bu son olsun diyoruz ancak bu sonu, birbirimize kenetlendiğimiz ölçüde getirebiliriz. Kadınların televizyon haberlerinde çaresizce maruz kaldığı şiddet sahnelerine daha fazla şahit olmamalı, çocukların bu vahşetin içinde yer aldığını görmemeliyiz. Uzmanlar, şiddeti görerek büyüyen çocuklara, yine şiddetin miras kaldığını söylüyor. O yüzden, şiddetin karşısında kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla tek yürek olarak durmalıyız. Bu mücadeleyi tek bir cepheden veremeyiz. Şiddeti, toplumumuzun damarlarından temizlemek için yalnızca bir alana yoğunlaşmak kalıcı bir çözüm getirmez. Şiddetin kökünü kurutmak, hepimizin el birliğiyle yürüteceği çalışmalara bağlıdır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!