USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sivas Tarımı İçin Endişelendiren Açıklama DAP Başkanından Geldi! Yaş Ortalaması Yükseliyor!

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Osman Demirdöğen, Sivas’ta tarımda çalışanların yaş ortalamasının her geçen yıl yükseldiğini söyledi.

Sivas Tarımı İçin Endişelendiren Açıklama DAP Başkanından Geldi! Yaş Ortalaması Yükseliyor!
20-03-2024 10:19
SİVAS
Google News

Hayrullah AĞKAŞ 

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Süt Sığırı İşletmelerinde Teknik Altyapının Güçlendirilmesi ve Sağım Hijyeninin Artırılması Projesi ve  Tarımsal Mekanizasyon Şartlarının İyileştirilmesi Projesi kapsamında  "Alet, Ekipman Teslim ve Süt Sağım Makinesi-Hijyen Seti Dağıtım Töreni" gerçekleştirildi.

Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kampüs alanında gerçekleşen programa Vali Yılmaz Şimşek, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Sivas Milletvekili Rukiye Toy, İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Akkaş, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Osman Demirdöğen, Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, Sivas Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kadir Çönger, il protokolü ve üreticiler katıldı.

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kadir Çönger, programda  yaptığı konuşmada; “Mübarek bir günde proje vesilesiyle hepimiz bir araya geldik. Proje kırsal için oldukça önemli, sütlerimizi fabrikaya gönderdiğimizde ph değerinde sıkıntılar gerçekleşiyordu. Projemiz ile bu gibi sorunların önüne geçeceğimize inanıyorum. İl Müdürümüz Seyit Yıldız'a ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız ise “Tarım; üretim, istihdam ve işgücü açısından önemli ve sürekli geliştirilmesi gereken bir sektördür. Bakanlığımız tarafından yapılan desteklemelerin yanında, Valiliğimiz himayelerinde Özel idaremiz ve DAP İdaresi başkanlığımız ile yürüttüğümüz projelerle ilimiz tarımını ve hayvancılığını daha üst seviyelere çıkarmak için çalışıyoruz. . Amacımız İlimizin potansiyellerini öne çıkararak bu alandaki kalkınmayı teşvik etmektir. 2023 yılında tarım kanununda yapılan değişiklikle ülkemizde artık 2024 yılından itibaren hayvansal üretim, bitkisel üretim ve su ürünleri üretimi planlı olarak yapılacak. Başta stratejik ürünler olmak üzere ülkemiz ihtiyaçlarını, ihracat potansiyelini de dikkate alarak planlayacağız. Üretim planlamasında ilk olarak kayıtlılığı esas alarak taahhütname ile ekilen parselleri ÇKS’ye kayıt yapıyoruz. Daha önce yüzde 55-60 olan kayıtlılığı yüzde 100’e çıkarmayı hedefliyoruz. Böylece üreticilerimiz hem desteklerden tam faydalanacaklar, hem  de doğal afetlere karşı TARSİM sigortasını tam yaptırabilecekler. Hem çiftçimiz kazanacak, hem de ülkemiz kazanacaktır. İl Müdürlüğü olarak bizler de yerelde yürüteceğimiz projelerimizi, tarımsal üretimin planlanması kapsamında belirlenen yol haritasına göre uygulayacağız. Hedefimiz, kırsalda yaşayan çiftçilerimizin gelir seviyelerinin yükseltilmesi, yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi ve refah düzeylerinin artırılmasıdır. Aynı zamanda çiftçilerimizi yeni teknolojilerle buluşturarak, verimi ve kaliteyi artırmayı amaçlıyoruz. Dağıtılan alet ve ekipmanlar üreticilerimizin alın terinin karşılığını daha iyi bir şekilde almalarını sağlayacak, milli ekonomiye sağladıkları katkıyı yükseltecektir” dedi.

ÜRETİCİLERİMİZE HAYIRLI OLSUN

Yıldız, konuşmasının devamında; “Bugün burada iki projemizin dağıtım ve teslim programını yapacağız. Birincisi Bakanlığımız katkıları ile yürüttüğümüz Hayvancılığın Geliştirilmesi Projesi kapsamında 'Süt Sığır İşletmelerinde Teknik Altyapının Güçlendirilmesi ve Sağım Hijyeninin Artırılması Projesi', ikincisi DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Sivas İl Özel İdaremiz tarafından finanse edilen 'Yem Bitkileri Üretiminde Tarımsal Mekanizasyon Şartlarının İyileştirilmesi Projesi. Yem Bitkileri Üretiminde Tarımsal Mekanizasyon Şartlarının İyileştirilmesi Projesi kapsamında; 1 adet 100-250 kg kapasiteli silaj paketleme makinası, 2 adet sıra bağımsız silaj yapma makinası, 3 adet sıkmalı çayır biçme makinasının teslimini gerçekleştireceğiz. Proje Toplam Bütçesi 3.153.500,00 TL olup 2.739.334,00 TL'si DAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından 729.516,00 TL'si Sivas İl Özel İdaresi tarafından karşılanmıştır. Proje ile yem bitkileri üretimini, artırmak,  ot biçme, silaj yapma, silaj depolama ve satış imkanlarını artırmak, bitkisel ve hayvansal üretimi sürdürülebilir bir faaliyet haline getirmek amaçlanmaktadır. Ayrıca, süt sığırcılığı işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon işlemi gıda güvenliği açısından büyük öneme sahiptir. Kaliteli ürün ancak kaliteli hammadde kullanılarak elde edilir. Bu kapsamda hazırladığımız, İşletmelerin Teknik Altyapısının Güçlendirilmesi ve Sağım Hijyeninin Artırılması Projesi ile 60 üreticimize süt sağım makinesi, 480 üreticimize 1  litre sağım öncesi ve 1 litre sağım sonrası olmak üzere dezenfektan, ikişer adet meme daldırma kabı, ikişer adet buzağı biberonu, ve ikişer paket kağıt havlu dağıtımı yapılacaktır. Proje toplam bütçesi 901.752,00 TL olup yüzde 75 Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından yüzde 25  ise üretici katkı payı ile karşılanmıştır. Proje ile işletmelerde sağım hijyeninin benimsenmesi, kayıpları önlemek, daha kaliteli ve verimli süt üretmek ve hijyene yönelik yeni bir sağım kültürü oluşturmaktır. Böylece sütün kalitesiyle birlikte üreticilerin gelirleri de artacaktır. Valiliğimiz himayelerinde uyguladığımız projelerde, başta hükümetimize, destek sağlayan Tarım ve Orman Bakanlığımıza, Valiliğimize, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığımıza ve Sivas İl Özel İdaresine teşekkürlerimi sunuyorum. Hep birlikte çalışarak ilimizin tarım ve hayvancılığını daha ileri noktalara getireceğimize inanıyorum. Dağıtılacak alet ve ekipmanlarımızın ilimize, üreticilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

DESTEKLERİMİZE DEVAM EDECEĞİZ

Yıldız’ın ardından DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Osman Demirdöğen söz aldı.  Demirdöğen,  “DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının amacı bölgemizde bulunan 15 ilin gelişimine katkı sağlamak. İllerin potansiyelini öne çıkararak önemli gördüğümüz alanlarda devlet desteğiyle bu alanları geliştirmeye çalışıyoruz. Bizim tespitlerimizden bir tanesi bölgede tarımda çalışanların yaş ortalamalarının giderek artmasıdır. Bunun sebeplerinden birisi de tarımdaki iş yükünün ağır olması belirlenmiştir. İş yükünü azaltmak için tarımsal mekanizasyona önem veriyoruz. Tarımsal mekanizasyonla iş günü azaltıp bu gibi projelerle üretimin kalitesini ve miktarını artırmayı hedefliyoruz. Sivas tam anlamıyla bir tarım bölgesi ve sanayisinin de tarıma dayalı olduğunu düşünerek bu yönde desteklerimize de devam edeceğiz. Bugün dağıtımı gerçekleştirilecek alet ekipmanların hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." dedi.

Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise konuşmasında; “İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz bereketli ve güzel işlere imza atıyor. Düşük bütçelerle etkisi büyük, istihdamı destekleyen projelere imza attıkları için katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Temeline üretimi alan istihdamı alan anlayışla birlikte toplumun her kesimini destekleyen bir anlayışla devam ediyoruz. Kamu kurum ve kuruluşlarımızın bütçeleme çalışmalarını yaparken üretimi destekleme noktasında küçük dokunuşlarla büyük işler çıkarmak için gayret gösterip planlamayı bu şekilde yaptıkları için emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Sahada karşılığı olan ve üreticimizin ürününün değerini artıran projeler gerçekleşmesinde katkı sunanlara tekrar teşekkür ediyor hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

AK Parti Sivas Milletvekili Rukiye Toy da “Geleceğin dünyası tarım dünyasıdır. Modern dünya teknoloji ve tüketimde o kadar ileriye gitti ki artık geriye doğru dönme zamanı geldi. Yeniden toprağın, suyun, çiftçiliğin kıymetinin çok daha önemli olacağı günlere geliyoruz. Bu anlamda her türlü destekte bulunan İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Çiftçilerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Dağıtılacak alet ve ekipmanların bolluk ve bereket getirmesini diliyorum” açıklamasında bulundu.

Vali Yılmaz Şimşek ise “Bilindiği üzere sanayi ve teknolojide gelişen toplumlar son yıllarda tarım üzerine de büyük yatırımlar yapmışlardır. Tarım artık tıpkı savunma sanayi gibi ülkelerin stratejik öneme sahip sektörlerinden birisi haline gelmiştir. Salgın süreci ve küresel ısınmaya bağlı olarak su sıkıntısı da tüm dünya da tarımın önemini net olarak bir kez daha ortaya koymuştur. Tarım ve hayvancılık ülkemizin daha çok üretmesi, halkımızın gıda ihtiyacının karşılanması, kendi kendine yetebilen bir ülke olmak için çok önemli ve stratejik bir sektördür. İlimiz ekonomisi de tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Şüphesiz, köylerimizin gelişmesi ve kalkınması bakımından tarım ve hayvancılığın, buna bağlı olarak da tarımsal sanayi ile endüstriyel üretimin önemi büyüktür. Dolayısıyla tarım ve hayvancılıkta teknolojiyi kullanarak en yüksek verimi elde etmek de artık öncelikler arasında yerini almıştır. Bugün de tarım sektöründeki teknolojileri çiftçimizin ayağına getiren çalışmalar kapsamında sağlıklı, kaliteli ve güvenli ürün almamızı sağlayacak önemli bir projenin dağıtım töreninde sizlerle bir aradayız. İnanıyorum ki buradaki makine ve ekipmanlarla sektöre yönelik verimliliği artırıp rekabette de bir adım öne çıkacağız. Valilik olarak bizler, Millî Tarım Politikalarımız ışığında hayata geçirdiğimiz projelerimizle ilimizi tarımda bir marka şehir konumuna taşıma gayreti içerisindeyiz. Bu doğrultuda ilimizin son yıllarda tarımsal ve hayvansal hâsıla da ulaştığı rakamlar ve ürün çeşitliliği ile gurur duyuyoruz. Malumunuz olduğu üzere ilimiz; mera varlığı bakımından Türkiye'de 3'üncü sırada yer almaktadır. Yem bitkilerinden tritikalede 2., korungada ise 4. sıradayız. Hayvancılık da yine gelişimimizi sürdürüyoruz. Dikkat çeken bu rakamlar şüphesiz bugün dağıtımını yapacağımız makine ve ekipmanlarla daha da ileri noktaya taşınacaktır.   Özellikle belirtmek isterim ki Sivas, potansiyellerinin farkında, tüm kurumları ve sivil toplum örgütleri ile tarım ve hayvancılık sektöründe hedef birlikteliğini sağlamış ve ortak akıl ile yönetilen bir şehir konumundadır. Sivil toplum kuruluşlarımız, tarım platformumuz da bu çalışma örgütlerinden bazılarıdır. Bizler, Sivas'ın her karış toprağını, her bölgemizin ihtiyacını, üreticilerin önceliklerini analiz ederek sizlerle birlikte çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Valilik olarak bu güne kadar çiftçimizin üreticimizin yanında olduk,  bundan sonrada olmaya, onları desteklemeye teknoloji ile buluşturmaya devam edeceğiz. Tarlada, bağda bahçede el birliği, gönül birliği oluşturmayı, çalışmaları, üretimi yerinde görmeyi sürdüreceğiz. İnşallah ürün çeşitliliğimizi, hayvansal varlığımızı ve kaliteyi artırıp, Sivas'ı bir Tarımsal Ar-Ge Merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Tarımsal sanayiye dönük ekimleri de artırıp hem çiftçimizin hem de Sivas'ın daha fazla kazanç sağlamasını amaçlıyoruz. Ayrıca yeni markalar geliştirip, marka olan ürünlerimizin de coğrafi tescil alması için gayret gösteriyoruz. Bu doğrultuda da yetiştirdiği ürünleri iç ve dış pazara sunan şehrimizin; insan, bitki, hayvan sağlığı ve hayvan refahı kurallarına önem vererek, ilerleyen günlerde yeni projeleri hayata geçireceğine inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün hazırladığı bu projeye destek olan başta Tarım ve Orman Bakanlığımıza, Doğu Anadolu Bölgesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına ve İl Özel İdaremize teşekkür ediyorum. Sivas Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğimiz nezdinde üretim yaparak hem gıda güvenliğimize önemli katkılar sağlayan hem de ekonomimize önemli miktarda artı değer katan çiftçilerimize bu makine ve ekipmanlarla verimli ve bol kazançlar diliyorum” dedi.

Tören; protokolün dağıtımı yapılan alet ekipman, süt sağım makinesi ve hijyen setlerini incelenmesinin ardından sona erdi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!