USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

“Sivas’ın Hafızası” Hizmete Girdi

“Sivas’ın Hafızası” Hizmete Girdi

“Sivas’ın Hafızası” Hizmete Girdi
11-09-2021 07:05
Google News


Fatih TABUR

Sivas Valiliği öncülüğünde tarih ve kültür şehri Sivas’ın zengin kimliğini korumak amacıyla sürdürülen çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Şehrin her alanda gelişmesi ve kalkınması için ortaya konan başarılı projeler, bir taraftan da kültür ve turizm alanda sürdürülüyor.

Bu kapsamda, tarihi Sivas Valiliği binasının giriş ve bodrum katı, Şehir Müzesi olarak düzenlendi. İl Özel İdaresi’nin katkılarıyla 2020 yılında proje ihalesi yapılan ve çalışmalarına başlanan Sivas Şehir Müzesi’nin açılışı dün gerçekleştirilen törenle yapıldı.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Akkaş gerçekleştirdi. Akkaş, projenin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Akkaş’ın ardından konuşan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kadir Algın ise “Bu müze kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi özetleyecektir. Uzun emeklerimiz sonucu hizmete açılan müzemiz bence ülkemizin en güzel kent meydanlarından biri olan kent meydanında tarihi valilik binamızın içerisinde olması da ayrıca anlamlı. Konum açısından da ziyaretçilerin kolay ulaşabileceği bu müzede Sivas’ın tarihi, gelenekleri, el sanatları, yetiştirdiği tarihi şahsiyetler, yemek kültürü ve Sivas’a dair birçok değeri içerisinde barındıracak ve tanıtacaktır” dedi.

Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise “Tarihi Valilik binasının giriş katına  inşa edilen bu güzel eser şehrimize değer katacak. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Sivas Kent Müzemizin Sivas’ımıza hayırlı olmasını temenni ediyor emek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Sivas’ın  bir açık hava müzesi olduğunu ifade eden Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Savunma Komisyonu Başkanı AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz da “Açık hava müzesinin içerisinde müze gibi bir bina olan valilik binasında yine valilik binasının içinde de bir müze açıyoruz. Yani müzenin içinde müze, müzenin içinde müze gibi aynı matruşka bebek gibi. Dolayısıyla Sivas’ımız bir değer daha kazanıyor. Sivas bugün dünden daha güzel. İnanıyoruz ki Sivas’ın yarını da bugünden daha güzel olacak. Niçin? Çalışkan bir belediye başkanı ve valimiz var. Onları destekleyen de Sivas halkı var. Sizler sizi yönetenlere sahip çıktığınız sürece inşallah Sivas çok daha iyi günlere gidecektir. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Şehir Müzemizin hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Programda konuşan Vali Salih Ayhan ise “Sadece Türkiye’nin değil dünyanın en güzel meydanlarından biri olan Tarihi Kent Meydanında, bu özel binada hizmet verecek olan Şehir Müzemizin şehrimize gelen ziyaretçilerin de ilk uğrak mekânlarından biri olacağına inanıyorum. Ziyaretçiler müzeyi gezdiklerinde, Sivas’ın tarihi, gelenekleri, yemek kültürü, el sanatları, marka değerleri, yetiştirdiği önemli şahsiyetleri hakkında kısacası Sivas’a dair her konuda genel bir bilgi edinebilecekler. Geçmişini bilmeyen milletler geleceğine yön veremezler. Eğer biz geçmişimizle ilgili bilgileri eğitim faaliyetleri ile de tamamlamaz, yeni nesillere aktaramazsak geleceğe yön verme kabiliyetimizde de sıkıntılar var demektir. Tüm gelişmiş ülkelerde müzeye okul derler, aslında bugün burada bir okul açtık. Burada Sivas’ın tüm geçmişini objeleyen ve duygulara hitap edecek şekilde tasarlanan bir eser vermeye çalıştık.  Bildiğiniz gibi artık okullarımızda Şehrimiz dersi veriliyor. Biz okullarımıza sırasıyla randevu vereceğiz ‘Şehrimiz Sivas’ dersini burada işleyeceğiz. Öğrencilerimiz burada şehirlerini bizzat gözlemleyerek daha güzel ders işleyecekler.  Bildiğiniz gibi Kongre Müzemizde ‘100 Yıl Önceki Ruhla Ders Zili Yeniden Çalıyor’ Projemizle İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Derslerimizi müzemizde işlemeye başladık. Bu konuda ülkemize müzede eğitim konusunda örnek bir model sunmuş olmuştuk. İnşallah Şehir Müzemizi ve tüm diğer müzelerimizi bir eğitim alanına bir okula dönüştürerek bu örnek modelimizi daha da geliştirmiş olacağız.   Tüm projelerin belki de en önemli kısmı bildiğiniz gibi sürdürülebilirlik. Açtığımız tüm müzeler için  profesyonel bir yönetim biçimi oluşturduk. Belki de hayata geçirdiğimiz bu model tüm Türkiye’ye örnek olacak.   Tüm müzelerimizi Kültür A.Ş şirketimiz yönetecek. Görev yapacak tüm personelimizi özel uzmanlık alanlarına göre belirledik. Tek bir kartla tüm müzeleri ziyaret edebileceğimiz bir sistem kurduk.  Klasik müze tarzının çok ötesinde; yaşayan, yaşatan müzecilik anlayışıyla şehrimizin zarafetini, mehabetini ve sanatın zirve halini hissedeceğiniz, hafızanızın tazeleneceği, mazinin canlanacağı bu güzel eserin bir kültür başkenti olan Sivas’ımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor, emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Protokol konuşmalarının ardından kesilen kurdele ile birlikte müzenin açılışı gerçekleştirildi. Açılışın akabinde Vali Ayhan il protokolü ile birlikte müzeyi gezdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!