Gündem

TARSİM Eksperleri Çiftçiyi Zora Sokuyor

TARSİM Eksperleri Çiftçiyi Zora Sokuyor

TARSİM Eksperleri Çiftçiyi Zora Sokuyor
15-06-2016 11:02


ADEM NALBANT

MHP’li Gemerek İl Genel Meclisi Üyesi Ahmet Yağcı geçtiğimiz günlerde çiftçilerin sigorta sistemi olan TARSİM’in eksperleriyle ilgili yaşanan sorunları meclis oturumunda dile getirmişti. Yağcı’nın gündeme getirdiği konuyla ilgili olarak Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ’dan da Gazetemize, o konuşmaları destekler nitelikte açıklama geldi.

Çetindağ, TARSİM eksperlerinin çiftçiye büyük zorluklar çıkardığını ifade ederek, ‘Eksperin davranış şekilleri, konuşmaları, hazırladığı hasar tutanakları bizim çiftçimize hiç uygun değil. Hasar tutanağı için gelen eksperler, her çiftçimize doğru ve detaylı bilgi vermek ya da onları aydınlatmak zorunda. Bu ekiplerle ilgili oluşan bir sıkıntı var. TARSİM ve Bakanlık yetkililerinin bu duruma bir çözüm getirmesini bekliyoruz’ dedi. 

Başkan Çetindağ açıklamasının devamında ‘Gelen eksperlerin altını çizerek söylüyorum ukala bir şekilde akıl hocalığı yapmasındansa ‘çiftçimizin zararını nasıl karşılayabiliriz’in çabasına düşmeli. Bu tip eksperleri biz Sivas’ımızda kesinlikle istemiyoruz. Gemerek’te yaşanan dolu olayıyla ilgili Yağcı’nın açıklamalarını da kesinlikle destekliyorum. Biz bu konunun takipçisi olacağız. Ve sorun devam ettikçe de biz bu konuyu gündemde tutmaya devam edeceğiz’ diye konuştu.

Çiftçinin TARSİM’den uzak durmasının sebebinin bu olduğunu da vurgulayan Çetindağ şöyle devam etti:

‘Hem istediği gibi hasar tespiti alamıyor. Hem büyük sıkıntılar yaşıyor. Çiftçimizde bu sigortayı yapmaktan kaçınıyor. Şu anda Türkiye genelinde TARSİM’den faydalanan çiftçi oranı yüzde 20-30 civarında. Eğer sistem düzgün bir şekilde işlerse ve sıkıntılar ortadan kalkarsa bu oran yüzde 70-80’lere kadar çıkar.’   

Ahmet Yağcı’nın İl Genel Meclisinde konuyla ilgili şunları aktarmıştı:

‘25 Mayıs 2016 tarihinde Gemerek’te dolu mağduriyeti yaşandı. 5-6 köyümüzde ekin diye bir şey kalmadı. Herkes ‘TARSİM sigortası yaptırın, indirimli faizden yararlanın ve zararlarınız sigorta tarafından karşılansın’ diyor. Çok doğru söyleniyor. Sigorta yaptırmayanlara hiçbir şey demiyorum ama sigorta yaptırırken bunu yapan şahıs, insanları bilgilendirmeden kafasına göre yapıyor. Tarım İlçe Müdürlüğü Gemerek ortalamasını 250-300 kilo olarak vermiş. Bu külliyen yalan. Gemerek tarlalarından en az 500 kilo mahsul alınıyor. Sigorta da 300 kilo üzerinden verildiği için bu miktar üzerinden hasar ödeneceği söyleniyor.  Bu nasıl bir iştir? Çiftçi burada mağdur. Gemerek’te pancar 7-8 ton alınırken 4 ton yazılmış. Ziraat odası başkanlarına, ilçe tarım müdürüne sesleniyorum. Bu böyle olmuyor. Bu konuda personelin eğitimi şart. Çiftçiyi her dönem çağırın, eğitim verin. Yoksa ziraat odasından arıyorlar, aidat istiyor. Bir aidat almakla iş bitmiyor. İnsanları bilinçlendirin. Buna nasıl çözüm bulunacak bilmiyorum ama Gemerek çiftçisi dertli.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER