Gündem

Sivas Konuşur Kayseri Yapar

Sivas Konuşur Kayseri Yapar

Sivas Konuşur Kayseri Yapar
16-09-2015 16:21


İlimizde üretilen şeker pancarlarının tamamı Kayseri, Erzincan, Malatya ve Tokat’a götürülürken, ilimizde üretilen toplam pancar üretimi Erzincan, Tokat ve Malatya’daki toplam şeker pancarı üretimine denk geldi. yıllar önce ilimizde temeli atılan ancak yapılamayan Şeker Fabrikası konusu halen gündemdeki yerini korurken, komşu ilimiz Kayseri Sivas’ın Şarkışla ilçesine 20 Milyon TL değerinde Bölge Müdürlüğü tesisini hizmete açtı.

HAYRULLAH AĞKAŞ

Kayseri Şeker Fabrikası Şarkışla ilçesinde Bölge Müdürlüğü hizmet binası ile tarım marketin açılışı dün gerçekleşti.

Bilindiği üzere benzer bir konu geçtiğimiz hafta Sivas İl Genel Meclisi’nde gündeme gelmişti. Tarım ve Orman Komisyonu ilimizdeki şeker pancarı üretimleriyle ilgili raporları ile ilgili İl Genel Meclisi üyelerine bilgi vermişti.

Bu rapora göre Merkezde üretilen 70 bin ton pancar, Turhal Şeker Fabrikasına, Yıldızeli’nde üretilen 50 bin ton pancar Turhal Şeker Fabrikasına, Kangal’da üretilen 18 ton pancar, Malatya Şeker Fabrikasına, Ulaş’ta üretilen 140 bin ton pancar, Malatya Şeker Fabrikasına, Şarkışla’da üretilen 153 bin ton pancar, Kayseri Şeker Fabrikasına, Gemerek’te üretilen 210 bin ton pancar, Kayseri Şeker Fabrikasına, Suşehri’nde üretilen 73 bin ton pancar, Erzincan Şeker Fabrikasına gitmiş.

Bu raporun gündeme gelmesinin ardından bazı İl Genel Meclis üyeleri ilimizdeki şeker pancarı üretiminin fazla olması nedeniyle ilimize bir şeker fabrikası kurulması gerektiğini gündeme getirmişti.

Kimi İl Genel Meclis üyeleri ilimize bir Şeker fabrikasının kurulması gerektiğini savunurken, bazı İl Genel Meclis üyeleri ise ilimizin geniş bir coğrafyaya sahip olması nedeniyle, kenar ilçelerdeki ürünlerin komşu illere götürmenin üretici için daha karlı olacağını bu nedenle ilimizdeki fabrikanın sadece 3 ay faaliyet gösterebileceği gerekçeleriyle fabrika kurulmasının gerek olmadığını ifade etmişti.

Sivas’ta yıllardır tartışılan şeker fabrikasının ne kadar büyük bir eksiklik olduğu şeker pancarı üretimine yansımaya devam ediyor. Kayseri, Malatya, Tokat ve Erzincan şeker fabrikalarına Sivas’tan gönderilen şeker pancarlarının sadece taşıma maliyeti yıllık 23 milyon TL tuttu. Bu yıl üretilen 713 bin ton şeker pancarı ise Erzincan, Tokat ve Malatya’nın toplam üretimine denk geldi.

Yıllar önce Şeker Fabrikası kurulması amacıyla sadece temeli atılabilen ilimizde halen şeker fabrikasının kurulması konuşulurken, Kayseri Şeker Fabrikası Şarkışla ilçesine Bölge Müdürlüğü tesisini yaparak, hizmete açtı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER