Gündem

?4 Eylül Ruhu Gazeteciliğe Yansımalı?

?4 Eylül Ruhu Gazeteciliğe Yansımalı?

?4 Eylül Ruhu Gazeteciliğe Yansımalı?
02-09-2013 18:45


ERSAN ARSLAN / ÖZEL HABER

Sivas 2. Kitap Günleri kapsamında ‘Çeşitli Konulara Gazeteci Analizi’ adlı söyleşi ve imza programı gerçekleştirmek için Sivas’a gelen gazeteci-yazar Arslan Bulut, 90’lı yıllarda dostluk kurduğu Gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Kemal Çağlayan ile bir araya geldi. Çağlayan ile birlikte Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp’ü ziyaret eden Bulut, daha sonra kentin tarihi ve doğal alanlarını gezerek çeşitli konularda bilgi aldı. Bulut, restorasyon çalışmaları devam eden Milli Mücadele’nin Karargahı Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi’ni de gezdi.

‘GAZETECİLİK YAPILMIYOR’

Gazetecilik mesleği ile ilgili düşüncelerini gazetemizle paylaşan Bulut, Türkiye’de ve dünyada gerçek manada gazeteciliğin yapılamadığını söyledi. Bunun birçok nedeni bulunduğunu belirten Bulut, ancak; çok kısıtlı, kendi çıkarını bir kenara koyabilen insanların gazetecilik yapabildiğini belirtti.

Bulut, şu şekilde konuştu:

‘sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada, medya, basın özgürlüğü, gazetecilik mesleği ve gazetecilik meslek ilkelerinin tamamen dışında başka bir şekilde cereyan ediyor. Gerçekten artık gazetecilik, ne Amerika Birleşik Devletleri’nde, ne Batı Avrupa’da ne de Türkiye’de kalmamış vaziyette. Tamamen sermaye ile bütünleşmiş bir yapılanma söz konusu. Sermaye’nin ötesinde devletlerin istihbarat servisleri ile bütünleşmiş bir yapılanma söz konusu. Bundan dolayı da fiilen gazetecilik yapma imkânı çok kısıtlı. Kimler gazetecilik yapabiliyor? Çok sınırlı, idealist gruplar ve her türlü çıkarı bir kenara koymuş insanlar ancak gazetecilik yapabiliyor. Yani kendi çıkarını bir kenara koyup, mahrumiyetlere katlanmaya razı olan insanlar gazetecilik yapabiliyor.’

‘BEYİNLER FETHEDİLİYOR’

Gazeteciliğin gerçekleri halka duyurma mesleği olduğunun altını çizen Bulut, gerçeklerin yer bulamadığı haberlerin halkı yanlış bilgilendirdiğini, bu bilgi kirliliği nedeniyle halkın, sosyal hadiseleri ve birçok şeyi doğru değerlendiremediğini söyledi.

Bunun aslında bir proje olduğunu savunan Bulut, geçmişte CIA Başkanlığı yapan Dulles’in de açık bir şekilde bunu ifade ettiğini ileri sürdü.

Bulut, şu ifadeleri kullandı:

‘Gazetecilik gerçekleri halka duyurma mesleğidir ve gerçeklerin kamuoyuna duyurulabilmesi imkânı çok kısıtlı hale geliyor. Bu da bilgi kirlenmesini meydana getiriyor. Bilgi kirlenmesine uğramış toplum da doğru dürüst bilgilenemediği için sosyal hadiseleri, siyasi hadiseleri veyahut da dünyada olup biten her şeyi doğdu dürüst değerlendiremez hale geliyor. Yani önce beyinler fethediliyor medya üzerinden ve insanlar düşünemez hale getiriliyor. Aslında bu bir, projenin sonucudur. 1944’lerde dönemin CIA Başkanı Allen Dulles resmen bunu söylemiştir, ‘İnsanları düşünemez, beyinlerini görev yapamaz hale getireceğiz’ işte bugün uygulanan, 1984 romanında da anlatılan kontrol altında ve düşünce faaliyetleri sınırlanmış, hatta yok edilmiş bir toplum yapısı bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygınlaşmaya başladı.’

‘4 EYLÜL RUHU GAZETECİLİĞE YANSIMALI’

Milli İradeyi yansıtacak, gerçek manada gazeteciliğin, zor ve çetin bir süreçte olsa yapılabileceğini belirten Bulut, 4 Eylül Ruhu’nun gazetecilik mesleğine yansıması gerektiğini söyledi.

‘4 Eylül’de nasıl burada İrade-i Milliye Gazetesi çıkmışsa, nasıl Ankara’da Hâkimiyet-i Milliye Gazetesi çıkmışsa 23 Nisan ile birlikte, bu çerçevede halkın iradesini, yani İrade-i Milliye’yi gerçekten ortaya koyabilecek gazeteleri yeniden kurarak, geliştirerek özellikle Sivas gazeteleri olarak da, bunu yeniden modelleyerek bütün Türkiye’ye, hatta bütün dünyaya örnek olabilecek imkana sahibiz. Bu çok zor, çetin bir yol. Bu mücadeleyi ama Sivas’tan, ama Trabzon’dan, Muğla’dan, İstanbul’dan, Ankara’dan vermek zorundayız. Sivas’ın böyle bir özelliği var, 4 Eylül ruhu var. 4 Eylül’ün ruhunu biz gazetecilik mesleğine yansıtırsak, hem Sivas’ta, hem bütün Türkiye’de hem de bütün dünyada başarılı olabiliriz bu meslek adına’ dedi.

ÜRGÜP’Ü ZİYARET ETTİ…

Gazeteci-yazar Arslan Bulut, daha sonra Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp’ü makamında ziyaret etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, ‘Arslan bey, eski bir dostumuz, rahmetli Genel Başkanımızla hem mesleki açıdan hem de diğer yönlerden irtibata geçmiş bir kardeşimiz. Sivas’a teşriflerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum.

2. Kitap Günleri Sivas’a yakıştı. Sivas kültür ve irfan şehri, bir medeniyet şehri… ‘Sultan Şehir’ Yavuz Bülent Bakiler’in ifadesi ile. Böyle bir programda çok değerli yazarların, gazetecilerin, düşünürlerin, şairlerin Sivas’ta ağırlanmış olması da kültürümüzün Türkiye genelinde tanıtılması açısından da çok ciddi katkılar sağlıyor’ dedi.

Başkan Ürgüp’e düşüncelerinden dolayı teşekkür eden, Bulut ise, ‘Sivas, sadece dün ve bugün, yakın zaman için değil, özellikle Cumhuriyet Türkiye’si için temel olmuş, Cumhuriyet Türkiyesi’nin temelinde bulunan bir şehir ve bütün Türkiye’yi burada buluşturan bir şehir. O ruhun, 4 Eylül Ruhu’nun Sivas’ta devam ettiğini görüyorum. Sivas’ın bütün Türkiye’ye, Türkiye’nin manevi şahsında, bugünkü mazlum milletlere örnek teşkil edecek, organizasyonlar içerisinde bulunacağını ümit ediyorum. Sivaslıların 4 Eylül ruhunu hiç kaybetmemesi gerekiyor ki, Türkiye’de kaybetmesin’ ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, gazeteci-yazar Arslan Bulut’a İrade-i Milliye Gazetesi’nin 3. baskısını hediye etti.

Bulut daha sonra gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Kemal Çağlayan ile birlikte Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi ile tarihi mekânları gezdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER