Gündem

Hayat kurtarana ödül

Hayat kurtarana ödül

Hayat kurtarana ödül
03-07-2013 17:50


KEMAL ÇAĞLAYAN

Kızılay, gönüllü kan bağışçılarını ödüllendirmeye devam ediyor. Türkiye’nin dört bir tarafında gerçekleştirdiği çalışmalar ve gönüllü kan bağışçılarının destekleri ile hayat kurtarmaya devam eden Kızılay, Sivas’ta kan bağışlayarak hayat kurtaran gönüllü kan bağışçılarını ödüllendirdi.

Büyük Otel’de gerçekleştirilen ödül töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Programa Sivas Vali Vekili Necmi Akman, Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, İl Emniyet Müdürü Selçuk Kızılay, İl Müftüsü Yusuf Şahin, İl Sağlık Müdürü Dr. Bahattin İlter ve Kızılay Sivas Şube Başkanı Mustafa Sarılar ile çok sayıda davetli katıldı.

‘KENDİM DE KURTULDUM’

Ödül töreninde konuşan Vali Vekili Necmi Akman, kan bağışında bulunmanın sadece kanın ulaştığı kişiler açısından önemli olmadığının altını çizdi. Lise yıllarında kendi başından geçen bir hadiseyi anlatan Akman, bir başkasının hayatını kurtarma düşüncesi ile kan bağışı yaparken kendi sağlık sorununu öğrendiğini söyledi.

Akman, şu şekilde konuştu:

‘Sadece kan vermek vücudu sağlıklı tutmuyor. Ben ilk kan bağışımı lise öğrencisiyken İzmir’de yaptım. Hepatit taşıdığımı da o zaman öğrendim. Kan bağışı yaptırıncaya kadar çoğumuz kendimizi genel kontrolden geçirmeyiz. Ama bilmeyiz ki, kan bağışladığımız zaman sadece başkalarını, dünyanın öbür ucundakini kurtarmıyoruz. Bizim haberimiz olmadan Kızılay Kan Merkezi bizi test ediyor, analiz ediyor, bir rahatsızlığı var mı, bu kan nakledilebilir mi diye bakıyor, birçok açıdan. Ben rahatsızlığımı böylece öğrenmiştim. Başkalarını kurtarırken, beni de kurtarmıştı. Ben başkasına yardım etmeye çalışırken benim de yardıma muhtaç olduğum bu şekilde anlaşılmıştı. Dolayısıyla kan bağışında bulunursanız sadece başkalarını kurtarmayacaksınız, eğer Vali Yardımcımız Mustafa bey gibi kan bağışında bulunuyorsanız, 6 ayda bir chek-up’tan genel kontrolden geçmiş olacaksınız’

‘20 YIDIR KAN BAĞIŞLIYORUM’

20 yıldır düzenli olarak kan bağışında bulunduğunu belirten Vali Yardımcısı Mustafa Aydın ise kan bağışlamanın hem başkalarının hayatını kurtardığını hem de kişinin kendi sağlığına faydalı olduğunu söyledi.

Kızılay’ın ve kan bağışının önemine değinen Aydın, şu ifadeleri kullandı:

‘Türk Kızılay’ı 1868 yılından bugüne gelen uzun bir süreci yaşıyor.  Türk Kızılay’ı özünde bir sivil toplum kuruluşu, bir hayır kuruluşu ve tüm illerimizde hemen hemen pek çok ilçemizde örgütlenmiş ve çınar ağacı gücünde olan bir kuruluş. Zaman zaman eleştiriliyor, ama doğal afetlerde kamudan bile en iyi çalışan bir kuruluş olarak Türk Kızılay’ı kendisini göstermiştir.

Kızılay bir hayır kurumudur ve bağışlarla yaşayan bir kurumdur. Bu bağışlardan bir tanesi de kan bağışıdır. Kan bağışı insan yaşamı için yararı olan bir olay. Sağlık kuruluşları yılda 3-4 defa kan vermenin insan sağlığı açısından faydalı olduğunu ifade ediyor. Ben de yaklaşık 20 yıldır, yılda 2 defa kan vermeye çalışıyorum. Sivas’a geleli yaklaşık bir yıl oldu, 3 defada burada verdim ve 45 defa kan bağışında bulunmuşum. Bundan sonra da sağlığım el verdiği ölçüde kan bağışında bulunmaya devam edeceğim. Bizler gibi kan bağışında bulunan sizlere de çok teşekkür ediyorum. Hem sağlık için hem de bir vatandaşımızın canına yardımcı olmak adına bende kan bağışında bulunuyorum’

‘KAN VERMEK SEVAPTIR’

İl Müftüsü Yusuf Şahin ise Kan Bağışı’nın İslam dini açısından önemine değindi. Hz. Muhammed’in (SAV) de döneminde kan bağışladığını ve kan bağışlamayı teşvik ettiğini belirten Müftü Şahin, ‘Kan bağışlamak sevap kazanmamıza vesiledir’ dedi.

Şahin, ‘Peygamber efendimizin (SAV) tedavi yöntemlerinin bugünküne yakın olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Resulullah’ın ‘kan verin ki sıhhat bulasınız’ diyerek o günkü dönemde kan verme hususunda ısrarla durduğunu kaynak kitaplarda görmemiz mümkündür. Öyleyse bir Müslüman, bir başka Müslüman’ın, insanın yararlanabilmesi için hiçbir maddi çıkar gözetmeden kan veriyorsa Resulullah’ın sünneti seniyesini yaşattığını, bununla bir sevap kazandığını, bir vatandaşlık görevini yerine getirdiğini asla unutmamamız gerekir. Dolayısıyla kan vermek hem bir insanlık görevi, hem dini bir vazifemiz, hem de sevap kazanmamıza vesiledir’ ifadelerini kullandı.

‘SİZLERE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUZ’

Kızılay Sivas Şube Başkanı Mustafa Sarılar ise konuşmasında her yıl 14 Haziran’da gerekleştirilen ‘14 Haziran Dünya Kan Bağışları Günü’ etkinliklerinin kan merkezindeki yoğunluk nedeniyle ertelendiğini söyledi.

Gönüllü kan bağışçılarını yaptıkları kan bağışları dolayısıyla teşekkür eden Sarılar, Sivas’taki hastanelerin kan ihtiyacını Kızılay’ın hiçbir maddi karşılık gözetmeksizin karşıladığının altını çizdi.

Sarılar, şu şekilde konuştu:

 ‘Kızılay’ın amacı nerede olursa olsun, hiçbir ayrım yapmaksızın insanın acısını önlemeye veya hafifletmeye çalışmak, insanın hayatını ve sağlığını korumak, onun kişiliğine saygı gösterilmesini sağlamak ve insanlar arasındaki karşılıklı anlayışı, dostluğu, saygıyı, işbirliğini ve sürekli barışı getirmeye uğraşmaktır.

Kızılay ihtiyaç halinde dayanışmanın, ıstırap halinde eşitliğin, savaşın en kızgın anında insancıllığın, tarafsızlığın ve barışın bir simgesi olmuştur. Türk Kızılay’ı afete hazırlık ve müdahale, nakdi ve ayni yardım hizmetleri, sağlık ve sosyal yardım hizmetleri, uluslar arası ilişkiler, gençlik ve gönüllülük hizmetleri alanlarında hizmet vermekle birlikte, kan hizmetleri alanında da ülkemizin kan ihtiyacını karşılamak için 15 bölge kan merkezi ve 63 kan bağışı merkezi ile güvenli kan temin programını başarıyla sürdürmektedir.

Kan hizmetlerinde yapılan faaliyetler, yalnızca gönüllü kan bağışçılarının varlığı ile anlam kazanmaktadır. Bu yüzden sizlere çok teşekkür ediyoruz. İlimiz merkezi ve ilçelerinde bulunan bütün hastanelerin kan ve kan ürünü ihtiyaçları Sivas Kızılay Kan Bağışı Merkezi tarafından karşılanmakta ve bunun için herhangi bir maddi karşılık gözetilmemektedir.’

Konuşmaların ardında ödül törenine geçildi. Düzenli bir şekilde kan bağışlayarak ödül almaya hak kazanan gönüllü kan bağışçıları ödüllerini Sivas Vali Vekili Necmi Akman, Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, İl Emniyet Müdürü Selçuk Kızılay, İl Müftüsü Yusuf Şahin, İl Sağlık Müdürü Dr. Bahattin İlter ve Kızılay Sivas Şube Başkanı Mustafa Sarılar’ın elinden aldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER